Pavel Dobeš možná dostane trafiku v evropské agentuře Galileo

30.01.2013 20:24

VÍME PRVNÍ V čele centrály evropské agentury pro vesmírný systém Galileo, jejíž pražské sídlo bylo otevřeno loni v září, by mohl stanout bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, který má podle dobře informovaných zdrojů o tuto pozici zájem. Právě on ještě v čele rezortu podepsal za Českou republiku hostitelskou smlouvu. Tomuto řešení však není nakloněn premiér Petr Nečas.

Pavel Dobeš možná dostane trafiku v evropské agentuře Galileo
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš by mohl stanout v čele Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém. Sídlo pražské centrály bylo slavnostně otevřeno loni v září a pro Českou republiku má tato skutečnost mimořádný význam. Znamená totiž přítomnost první celoevropské instituce na našem území. O přesunu sídla agentury GSA z Bruselu do Prahy rozhodla mezivládní konference členských států EU dne 10. prosince 2010.

GSA je regulační orgán pro evropské programy družicové navigace a zajišťuje bezpečnostní akreditaci a provoz bezpečnostního monitorovacího střediska systému Galileo. Je také odpovědná za marketing a komercionalizaci systému Galileo, zejména přispívá k přípravě uvedení systému na trh, analýzu trhu a propagaci aplikací a služeb na trhu v oblasti družicové navigace. GSA také plní úkoly spojené s certifikací systému a jeho jednotlivých komponentů.

Sídlo v Praze má pro Česko zcela mimořádný význam

Podle europoslance Vladimíra Remka, který dlouhodobě usiloval o to, aby se právě Česká republika stala hostitelskou zemí, ne každý dokáže ocenit a domyslet efekt toho, že se Praha stala sídlem jedna z unijních agentur. „Už jen to, že lidé, spojení s projektem Galileo, budou potřebovat navštívit sídlo agentury právě v Praze, bude znamenat, že se nejen bude o Praze víc vědět, ale pro naše specialisty to bude příležitost k návazným kontaktům a jednáním,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Vladimír Remek.

Hostitelská dohoda mezi Českou republikou a GSA vstoupila v platnost dne 9. srpna 2012. „Otevření administrativního sídla evropského navigačního systému Galileo v Praze je důležitou událostí nejen z hlediska prestiže České republiky v rámci Evropské unie, ale také z hlediska pozitivního ekonomického dopadu z činnosti agentury pro Českou republiku,“ komentoval to tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš.

Se zprovozněním celého systému se počítá za šest až sedm let

Celkovou odpovědnost za řízení a financování programů Galileo má Evropská komise. Technickou realizací byla pověřena Evropská kosmická agentura. Podle časového harmonogramu bude v období 2014 až 2015 k dispozici osmnáct z třiceti plánovaných družic a program Galileo bude schopen poskytovat první tři služby.

Těmi budou otevřená služba, veřejná regulovaná služba a služba pátrání a záchrany. Termín plného zprovoznění systému byl stanoven na období 2019/2020, kdy budou k dispozici všechny plánované navigační služby. Mezi další úkoly GSA patří bezpečnost programů a poskytovaných služeb, certifikace systému a otázky spojené a marketingem a komercionalizací.

Své možné angažmá exministr dopravy nepotvrdil

Podle informací, které ParlamentníListy.cz získaly, má eminentní zájem stanout v čele centrály evropské agentury pro vesmírný systém Galileo exministr dopravy Pavel Dobeš, nicméně premiér Petr Nečas tomu není příliš nakloněn. Ani stávající ministr dopravy Zbyněk Stanjura, ani jeho předchůdce Pavel Dobeš na žádost o potvrzení této informace zatím nereagovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…