Pavel Pafko: Ve vyspělých zemích už problém kouření pochopili, u nás nikoliv

19.04.2013 21:22

Otevřený dopis paní Miroslavě Němcové, předsedkyni Poslanecké sněmovny PČR a místopředsedkyni ODS.

Pavel Pafko: Ve vyspělých zemích už problém kouření pochopili, u nás nikoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Vážená paní předsedkyně,

v mediích, jsou-li jejich informace pravdivé, jsme se seznámili s Vaším odmítavým stanoviskem k zákonu o zákazu kouření v restauracích. Zákon připravil ministr zdravotnictví České republiky. Ten je nejen ministrem, ale také lékařem.
 
Zákaz kouření v restauracích by podle Vás byl zásahem do pravomocí těch, kteří restaurace vlastní. Dáváte tím vědomě přednost soukromému vlastnictví nejen před zdravím hostů, ale také personálu těchto zařízení, jimž je podle zákoníku práce zaměstnavatel povinen zajistit zdravotně nezávadné prostředí. Je povinností státu, jehož jste momentálně reprezentantkou, dbát o zdraví občanů a zasáhnout, je-li to zapotřebí, v jejich prospěch i v soukromých zařízeních. Jinak bychom neměli různá hygienická nařízení, kterými stát kontroluje například restaurační prostory, jejich nutné hygienické vybavení, či podávané pokrmy a nápoje. Tady poukaz na nedotknutelnost soukromého vlastnictví neobstojí. A co víc: restaurace všude ve světě zvýšily zisk, jakmile v nich zakázali kouřit. Svým odmítáním tedy tyto podnikatele – soukromé vlastníky – poškozujete.
 
Jako lékaři si Vás dovolujeme upozornit na vliv aktivního i pasivního kouření na zdraví a to nejen zdraví dospělého, ale i dětí a mladistvých, kteří restaurace navštěvují. Většina obyvatelstva zná slogany jako „kouření způsobuje rakovinu“. Ty si můžeme přečíst všude, kde se tabákové výrobky prodávají. Rozumíme politikům, kteří vidí ve státní pokladně peníze ze zdaněných cigaret. Nerozumíme ale těm, kteří nevidí peníze nutné k nápravě následků kouření. A těch je bohužel prokazatelně více!
 
Teoreticky by lékaři měli stát na straně těch, kteří si nepřejí omezování kouření, tedy na Vaší straně. Vždyť nemocní kuřáci jsou naši klienti. Morálka nám však velí nepodporovat to, co lidem škodí, i když bychom z toho mohli mít osobní prospěch. Snažte se českou společnost odvést od způsobu stolování spojeného s kouřením, jak je to běžné v méně civilizovaných zemích. Ve vyspělých zemích to již dávno pochopili, od Turecka na východě, po USA na západě. Protože z Vašich vyjádření usuzujeme, že o škodlivosti kouření nemáte dostatek informací, zasíláme Vám právě vydanou publikaci „Závislost na tabáku“, kterou napsalo osmdesát tři našich předních odborníků.
 
V Praze 26. března 2013
 
prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.
III. chir. klinika 1. LF UK a FNM
 
K tomuto otevřenému dopisu se připojili:
Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.
Přednosta Kardiocentra IKEM
 
Publikováno se svolením autora
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…