Peake každé ráno čelí nepříjemnosti. A jen tak to neskončí

10.04.2013 17:32

Přes 150 dní nemá server Česká pozice (ČP) odpovědi od vicepremiérky Karolíny Peake ohledně prodeje její bývalé vily v Praze - Troji. Peake prý mlčí také k financování strany LIDEM. Jenže vicepremiérka se brání.

Peake každé ráno čelí nepříjemnosti. A jen tak to neskončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

ParlamentnímListům.cz řekla, že veškeré informace jsou na jejím serveru a stranickém webu, na což  několikrát upozornila i ČP. „Je to jen umělé vytváření dojmu, že něco tajím,“ zmínila. Server si ale stojí na svém: Netušíme, proč neodpovídá nám, když nic netají.

Tichá válka mezi vicepremiérkou Karolínou Peake a serverem Česká pozice začala již v říjnu loňského roku, kdy redakce žádala vicepremiérku o zveřejnění některých faktů ke kupní smlouvě k nemovitostí v Troji. Česká pozice tvrdí, že ji Peake neodpověděla, ale třeba místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová míní, že Peake poskytla vyčerpávající informace a server je využil jen z části.  

Zopakujme ale základní fakta, aby bylo jasné, o co jde. V roce 2009 prodala Karolína Peake se svým manželem rekonstruovanou vilu v Troji s pozemkem za 57 milionů korun společnosti Nice View (NV). Problémem je, že část peněz přišla Peakovým na účet v době, kdy již byla Peake poslankyní, ovšem tuto sumu neuvedla v čestném prohlášení.

Peake svedla „opomenutí“ na svou účetní a od té doby považuje věc za uzavřenou. Nikoliv ale Česká pozice, která narazila na další nesrovnalosti. Jak se věci mají, se proto redakce snažila zjistit. Karolíně Peake zaslala několik otázek, ovšem kromě několika stručných odpovědí pak prý server od ní nedostal už nic. Tedy kromě toho, že Peake odkázala na svůj web. Právě proto pak každý den server ke svým článkům přidává i titulek: "Karolína mlčí. Už 138 dní".  Číslo pak samozřejmě server obměňuje s tím, že cifru drží v ruce na fotografické montáži sama Peake.

Předpokládám, že pracují i s jinými zdroji

„Česká pozice se snaží vyvolat dojem, že snad něco tajím, což není pravda. Veškeré informace k prodeji rodinného domu jsem zveřejnila minulý rok v listopadu a jsou stále dostupné na mém webu karolinapeake.cz. Předpokládala bych, že Česká pozice – stejně jako jiní novináři - pracují i s jinými zdroji,“ vysvětlila Peake ParlamentnímListům.cz. Trvá si prý na tom, že netají ani nic ohledně financování strany LIDEM.

„Informace o sponzoringu naší strany jsou přístupné na stránkách lidem.cz, kde jako jediní máme transparentní účet a veškeré pohyby na našem účtu jsou vidět tak on-line pro každého, kdo se o to zajímá. Zdá se mi to jako umělé vytváření nějakého dojmu, že se něco snažím tajit veřejnosti, ale rozhodně to není pravda,“ odráží pak útoky České pozice Peake.



Server totiž přímo píše: „Důvodem, proč jsme Karolíně Peake zasílali otázky, nebyla v žádném případě naše chuť bulvárně rozpitvávat majetkové poměry Peakových. Šlo nám – a stále jde – o vyjasnění všech nesrovnalostí. Odmítáme, že proti Karolíně Peake vedeme kampaň nebo osobní spor,“ píše pak autorka všech článků k tématu Kateřina Menzelová.

Proč tam jsou ty dva kontrakty?

Peake tak třeba ČP neodvětila na dotaz, proč byla kupní smlouva nemovitostí v Troji rozdělena na dva kontrakty (jedním se převáděly pozemky, druhým dům) a proč byla rozdělena celková kupní cena (57 milionů korun) na 29,1 milionu korun (dům) a 27,9 milionu korun (parcely).

Server se ptal také na důvod rozdělení částky do jedenácti měsíčních splátek, nebo zda Peake neměla problém s tím, že společnost Nice View, která dům koupila, má akcie na majitele.

Z článků na ČP pak vyplývá, že Peake redakci třeba řekla, že o rozdělení splátky požádal kupující a Peake nevadilo, že není možné dohledat skutečného vlastníka společnosti. Při prodeji prý jednala s realitní kanceláří, která transakci zprostředkovávala na základě zprostředkovatelské smlouvy.

To ale redakci nestačilo a tak se tázala opakovaně.

„Odpověď Karolíny Peake přišla záhy,“ přiznává v článku České pozice z února redaktorka Menzelová, ale na druhou stranu zde přidává: Odpověď (od Peake) byla velmi stručná. Uvedla prý jen, že vše podstatné k této věci již řekla.

Když jsme nic nevypáčili, chtěli jsme rozhovor

Podobně spletité cestičky pak měly dotazy i odpovědi ohledně sponzorování a financování strany LIDEM. Peake se ale tomu brání.

„Ty jejich snahy na mne nepůsobí nijak, je to jejich věcí, jakým způsobem zacházejí ze zdroji informací. Já jsem všechny informace, které ode mne chtěli, poskytla veřejnosti. A jsou dodnes přístupné,“ zmínila pak pro ParlamentníListy.cz Peake.

Česká pozice ale namítá, že v uváděných zdrojích nic moc konkrétního není. Právě proto se redakce s Peake chtěla domluvit na rozhovoru.

„O marném úsilí domluvit s vicepremiérkou od 15. ledna rozhovor jsme informovali v článku nazvaném ´S termíny Karolíny Peake je to horší než u zubaře´,“ zmiňuje Česká pozice s tím, že vicepremiérka nejprve byla v zahraničí, ovšem před svým odjezdem slíbila v sms zprávě, že se po návratu ozve. „Pravdu měli ti, kdo předpovídali, že jde o planý slib. Můžeme jen spekulovat, proč se Peake takto chová,“ dodávají k tomu články ČP.

Nechce negativní článek s negativní omáčkou...

Sama Peake ale ParlamentnímListům.cz vysvětlila, proč nemá chuť k tomu už nějaký rozhovor vůbec dávat.

„Pokud mám pocit, že s informacemi, které poskytnu, je nakládáno korektně, tak nemám problém se bavit s kýmkoliv. Ale když mám pocit, že informace, které poskytuji, jsou jenom proto, aby mohl být napsaný negativní článek, negativní omáčka, do které se sice hodí dvě moje věty, tak takové podněty nepovažuji za důležité a za nutné někomu poskytovat,“ řekla nám Peake.

Na to vše ovšem vrtí hlavou již zmiňovaná autorka článků na České pozici Kateřina Menzelová.

„Ona nám skutečně přislíbila rozhovor s tím, že nemá co skrývat. Vždy ale tam byl nějaký zádrhel, třeba to, že tam nebyl domluven přesný termín. Říkala třeba, že se domluvíme, až se vrátí z hor, nebo až další týden, že toho má hodně....To, že nemá na to čas, tak to bych ovšem zcela vyloučila. V té době, kdy jsme jí o to prosili, tak totiž dala médiím bezpočet různých rozhovorů,“ vysvětlila Menzelová ParlamentnímListům.cz.

„My ji ty otázky už ani znovu neposíláme, už jsme to zkoušeli tolikrát, že už ji v podstatě nekontaktujeme. Už se dokonce snažili i mí kolegové jí položit dotazy přes Facebook, ale i tam to bylo neprůchodné,“ uvedla Menzelová.

ČP: Je to pro ni asi hodně nepříjemné

Podle ní je nereakce Peake asi zapříčiněna tím, že jsou pro ni dotazy nepříjemné. „Mohou to pro ni být témata, která jsou nepříjemná. Přesně nevím čím, když tvrdí, že je vlastně všechno v pořádku. Proto netuším, proč na to neodpoví,“ odvětila.  

„Našeho ping pongu si již všimla i média. Všímají si toho také naši čtenáři, posílají nám třeba linky na blog, kde to zase oni nějak komentují, takže reakce na to určitě máme,“ dodala Menzelová z České pozice.

Na webu karolinapeake.cz pak po delším hledání jsou k prodeji vily Peakových třeba tyto informace:

„Pozemek (okolo 1400 metrů čtverečních) v Praze Troji jsme koupili v roce 2003 od emigrantky paní Pirkové. Jednali jsme s jejím synem. Na pozemku stál domek s nájemníky. Pozemek jsme koupili za cenu okolo 10 milionů. Nájemníky jsme vyplatili, a domek z větší části zbourali. Na koupi pozemku jsme měli úvěr ve výši 7 milionů, zbytek jsme hradili z úspor. Novou stavbu i koupi přilehlého pozemku (cca 150 metrů čtverečných za cca 0.5 milionu - bez něj byl původní pozemek bez parkovacího místa) jsme hradili opět z úspor, které jsme zcela doložitelně měli z manželova příjmu a z dalších úvěrů nejen hypotečního, ale i klientského úvěru v celkové výši 27 milionů. Dům jsme stavěli pro sebe, měl to být náš domov a dali jsme do stavby domu odpovídající množství peněz a energie.“

Jak to bylo s Říhou?

Popravdě ale zde Peake skutečně neuvádí některé věci, které Česká pozice od ní požadovala zodpovědět. Třeba se tázala na okolnosti prodeje vily podnikateli Luboši Říhovi. (Podnikatel Říha je podepsán pod kupní smlouvou s Peakovými – pozn. red.). Podle Peake byl totiž Říha předsedou představenstva společnosti Nice View a jí osobně deklaroval, že mu firma patří. Z obchodního rejstříku ale přitom má vyplývat, že Říha nikdy v představenstvu Nice View nebyl. V rozhovoru pro časopis Týden to pak sám konstatoval i Říha, když řekl, že není akcionářem Nice View a že mu firma nepatřila a nepatří. „Jak vysvětlíte tyto rozpory?“ vyzvídala tak Česká pozice.

„Kupce sehnala realitní kancelář, s tou byla podepsána smlouva a zaplacena provize z prodeje, na dům se přišlo podívat mnoho zájemců, nakonec jsme jednali se dvěma vážnými zájemci o koupi, kde jeden přeplatil druhého a jedním zájemcem o dlouhodobý pronájem. O koupi s námi jednaly fyzické osoby, manželé Říhovi, kteří ale nemovitost chtěli koupit na právnickou osobu, společnost Nice View a.s. Nebyl důvod tento způsob koupě blokovat a pro nás výhodnější transakci kvůli tomu neuzavřít,“ vysvětluje na svém webu pouze Peake. Další podrobnosti zde již neuvádí.

I ParlamentníListy.cz se proto Peake otázaly, zda by na některé tyto nesrovnalosti ohledně prodeje vily společnosti Nice View odpověděla e-mailem alespoň nám.

I PL by odkázala na web

„S největší pravděpodobností bych vás odkázala na ten můj web. Pokud byste se tázali na něco navíc, tak bych na to odpověděla. Ale nejsem příznivcem otevírat znovu a znovu nějaká témata, ke kterému mám pocit, že už jsem všechno podstatné řekla jenom proto, aby se to téma neustále obnovovalo a to ještě v negativních konotacích. Přitom tam žádná negativní konotace není, opravdu. Zkrátka dům jsme prodali s manželem v roce 2009. Půl roku před mým vstupem do Poslanecké sněmovny a z osobních důvodů, neboť manžel přišel o práci a měli jsme na něj velkou hypotéku,“ dodala k tomu Peake neurčitě.

K tématu pak byla dotazována i místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová. ParlamentníListy.cz se jí kupříkladu tázaly, zda třeba někdy o počínání serveru Česká pozice s Peake hovoří.

"Opravdu se nezabývám denním děním serveru Česká pozice. Karolína Peake České pozici, stejně jako i jiným médiím, na dotazy odpověděla. Necítíme tedy potřebu řešit počínání tohoto internetového média, které žádnou novou skutečnost nepublikuje," dodala  Navrátilová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …