Peake trpí poruchou osobnosti, prozradil její bývalý kolega. A přidali se další

06.12.2012 18:01

Předsedkyně strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake v úterý oznámila, že pokud její strana v rámci směny resortů získá ministerstvo obrany, ráda by jej vedla právě ona. Kromě řízení armádního resortu by ráda dále dohlížela na protikorupční agendu a dál zůstala v čele vládního výboru pro boj s korupcí. Kumulaci funkcí kritizují ale mnozí opoziční politici.

Peake trpí poruchou osobnosti, prozradil její bývalý kolega. A přidali se další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny dnes připomínalo spíše čtenářský klub

Peake by chtěla na obranu přinést zejména agendu, o kterou se zajímá dlouhodobě- tedy zefektivnění státní správy. „Ať už je to protikorupční balíček, který se týká také obrany, nebo protikorupční agenda,“ plánuje dosavadní vicepremiérka.

S tím souvisí i to, že by vedle své ministerské funkce ráda řídila vládní protikorupční agendu. „Dál bych vedla vládní výbor pro boj s korupcí. Rozhodně chci tuto práci dokončit, například zákon o úřednících či zákon o financování politických stran. Tuto agendu bych nerada někomu předávala,“ říká vicepremiérka.

ParlamentníListy.cz oslovily koaliční i opoziční politiky, zda by se v případě, kdy by se Peake stala ministryní obrany a zůstala by v čele vládního protikorupčního výboru, nejednalo o kumulaci funkcí a zda lze obě funkce zodpovědně zvládat současně.

Kariéristická, nenasytná, chamtivá, úlisná dámička s poruchou osobnosti

Opozice tvrdě zpochybnila schopnosti Karolíny Peake. „Japonci si zvykli na zemětřesení, jinde si zvykli zase na tajfuny. Česká republika si stejně musí zvyknout na tuto dámičku a její kariérismus, chamtivost a nenasytnost. I úlisnost. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Smutné je, že ty prvně jmenované živly si lidé nevybrali dobrovolně. Ani podvodem, ani omylem, jako to ´zdejší české´,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Ani bývalý kolega Peake Jiří Štětina z poslaneckého klubu VV nepěje ódu na vicepremiérku. „Podle mě to hromadění funkcí hraničí s poruchou osobnosti. Nekritičnost, megalománie, touha po moci a tak dále. ´Protikorupční úřad´ nepřinesl žádné výsledky a stojí to daňového poplatníka hodně peněz. Na interpelaci ohledně stavu vyšetřování kauz jsem za tři měsíce nedostal odpověď. Pokud budou její výsledky stejné i na ministerstvu obrany, mám obavy o bezpečnost nejenom občanů, ale celého státu,“ říká Štětina.

Bohužel jsem se těžce zmýlil, když jsem říkal, že na prvním místě musí být etika, na druhém odbornost, dále zkušenost a teprve potom snad ekonomika. Dnes vidím po dvou letech v parlamentu, že to je úplně naopak. Politika, prachy, arogance moci a být stále někde vidět. Tak to není můj způsob života. Ztráta soudnosti a patologické ambice, to je opravdu konec demokracie v ČR. Neznám široko daleko nikoho z lidí kromě LIDEM, kdo si myslí, že to je rozumné a správné. Bůh s námi,“ dodal Štětina.

Úspory

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová ale Peake hájí. „Myslím, že se nejedná o kumulaci funkcí, ale v rámci našeho programu o úspory, které koneckonců zasáhnou i jiné resorty. Prací na resortu obrany i protikorupční agendu nebude zaštiťovat pouze Karolína Peake, ale týmy odborníků, jak je tomu dosud,“ vysvětluje poslankyně.

„Domnívám se, že funkce ministra obrany, pokud má být vykonávána kvalitně, vyžaduje celého člověka na plný úvazek. Pokud jde o boj proti korupci, je dobré, aby se zcela transparentně chovala všechna ministerstva a celá státní správa. Pokud jde o rušení či slučování ministerstev, v tom jsem co do očekávání velmi skeptická. Ke stabilizaci státní správy je klíčový účinný služební zákon. Nejlépe by bylo využít základu již platného a doladit podle základních požadavků EU,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Těžko říct, zda lze zvládat obojí. To, jak je náročná její dosavadní agenda, musí vědět paní vicepremiérka,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.

Peake boj proti korupci brzdila, o obraně neví vůbec nic

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka Peake protikorupční agendu nezvládla a řadu iniciativ významně zabrzdila. „Anonymní společnosti parazitují na veřejných penězích stále. O obraně Peake neví prakticky nic. Nikdy se k ničemu podobnému ani nevyjádřila. Je to další případ naprosté nekompetence, jakou vidíme například u paní Hanákové na ministerstvu kultury, jako jsme pozorovali u Josefa Dobeše na školství. Obrana to už zažila s paní Parkanovou,“ zlobí se místopředseda ČSSD.

„Zřejmě někteří pokládají tento typ ministrů, kteří neví zhola nic o resortu, za zvlášť výhodnou variantu. Paní Peake se naučila z politiky to nejhorší – že jde především o posty. S detaily si hlavu neláme. Ostatně její manžel se již schází s lidmi z Omnipolu. O bezpečnost a obranyschopnost republiky půjde paní Peake pramálo,“ dodal Zaorálek.

"Neuvěřitelné, kam se naše politika dopracovala. Negativ u Karolíny Peake vidím celou řadu. Nezkušenost, neodbornost, nezdravé sebevědomí, nezodpovědný hazard v zájmu zachování koaliční většiny. Jsem přesvědčen, že na obranu by neměl mít přístup občan, který je rizikem z pohledu národních zájmů. A spojení agend je neslýchané," říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

"V boji s korupcí žádného vítězství nedosáhla, teď k tomu dostane ještě armádu. Je to jako za minulého režimu. Kdo nic nedělá a poslouchá, je povýšen!" zlobí se člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Je to příjemná a milá dáma, ale...shoří jako Parkanová

Předseda NS LEV 21 Jiří Paroubek ale dokáže i ocenit jisté kvality Peake. „Musím říct, že paní Peake je příjemná a milá dáma,“ říká, ale vzápětí dodává: „Nemá ale předpoklady ani odborné, ani manažerské, aby obstála v čele ministerstva obrany. Je to něco podobného jako v případě paní Parkanové a jako Vlasta Parkanová také Karolína Peake skončí. Tedy tak, že shoří. To, že ještě chce pokračovat v kutilství v oblasti boje proti korupci, jen dokládá její naprostou nesoudnost.“

"Paní vicepremiérka Peake zřejmě nemá ponětí o složitosti rezortu obrany. Nicméně arogance moci a neodbornost této vlády odpovídá stanovisku paní Peake," myslí si poslanec ČSSD Antonín Seďa.

„Hlavně je potřeba nezávisle pohlídat ministryni obrany, aby jí v resortu nekvetla korupce,“ míní nezávislý poslanec Josef Dobeš, který zakládá Hnutí pro sport.

Podobně to vidí i poslankyně ČSSD Hana Orgoníková: „Můj pohled je, že Karolína Peake chce dělat obě funkce proto, aby mohla na ministerstvu obrany zabránit případnému odhalení dalších korupčních afér a ve vládním výboru zabránit, aby se cokoli v této oblasti pohnulo vpřed. Podle mě by neměla být nikde.“

Obě funkce skloubit lze

„Všechno jsou zatím spekulace, co kdyby a pokud. Teprve až premiér Nečas oznámí jméno nástupce odstupujícího ministra obrany Vondry, bude více jasno. Zatím je vše v rovině úvah, vše ostatní jsou jen mlhy,“ míní poslanec ODS Jan Florián.

„Obě funkce skloubit lze. V případě resortu obrany je to dokonce vhodné,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda LIDEM a poslanec Viktor Paggio.

Podobný názor má i poslanec ODS Aleš Rádl: „Myslím, že tyto agendy se spíš docela vhodně doplňují.“

Je tu ještě nějaká funkce volná?

„Paní Peake to jistě zvládne. A škoda, že už je obsazena funkce hlavního hygienika, mohla si ji ještě přibrat ke všem ostatním funkcím,“ vysmál se předsedkyni LIDEM, vicepremiérce, předsedkyni Legislativní rady vlády, předsedkyni Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí a pravděpodobné ministryni obrany místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Karolínu Peake nemá smysl hodnotit. Ztráta času,“ reagoval rezignovaně její bývalý kolega z poslaneckého klubu VV Stanislav Huml, který přešel k ČSSD.

Co je Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí

Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí je poradním orgánem vlády pro oblast boje s korupcí a pro oblast hodnocení korupčních rizik v rámci legislativního procesu. Vládní výbor koordinuje a vyhodnocuje problematiku boje proti korupci.

Na základě poznatků z této oblasti činnosti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti, v souladu se strategií vlády v boji proti korupci kontroluje plnění úkolů zadaných jednotlivým resortům, koordinuje jejich činnost v oblasti boje proti korupci a poskytuje jim v tomto směru metodickou pomoc.

V čele Vládního výboru je místopředsedkyně vlády a předsedkyně Legislativní rady vlády. Dalšími členy jsou ministr zahraničních věcí, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ministr financí, ministr obrany, ministr pro místní rozvoj a ministr dopravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…