Pecina: Kvůli Sobotkovi jsem odešel, vůbec neměl být předseda. Válčit se Zemanem nemá smysl

06.08.2013 9:48

Ministr Rusnokovy vlády Martin Pecina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiblížil, jak vypadá aktuální situace na Ministerstvu vnitra a okomentoval nadcházející hlasování o důvěře vlády. Prozemanovské hlasy uvnitř ČSSD bere jako zadostiučinění a doufá, že brzký pád současného Bohuslava Sobotky povede ke konsolidaci jak ČSSD, tak i levice.

Pecina: Kvůli Sobotkovi jsem odešel, vůbec neměl být předseda. Válčit se Zemanem nemá smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Co se změnilo na Ministerstvu vnitra od chvíle, co jste odešel?
Překvapilo mě, že tady ministrovi dramaticky ubylo práce. Po Langerovi tady zůstala hromada práce a člověk byl zahlcen úřednickými postupy. Po pánech Johnovi a Kubicem je situace odlišná, mám víc času na vytváření koncepcí a nejsem úplně zabit operativou.

To zní jako pochvala pro ministry Kubiceho a Johna.
To nevím, ale za pana Langera si tady úředníci zvykli, že ministr toho tady hodně udělá a hodně rozhodne. Ať byl Ivan Langer jakýkoliv, byl to workholik, kdežto za těch minulých ministrů se naučili úředníci tyto ministry neobtěžovat, takže je teď opět musím uvádět do stavu, kdy zase ministr rozhoduje. Nevím, jestli jde o pochvalu nebo výtku mých předchůdců, určitě ale jde o odlišný styl práce.

Existuje zde něco, co se vám přebíralo těžce?
Velmi svízelná situace je s evropskými fondy. Operační střediska, která vznikla za Langera a za mě byla posunuta dál, jsou nyní po třech letech v podstatě ve stejném bodu, když jsem odcházel. Tato věc se bude velmi těžce stíhat.

Jaké jsou vaše hlavní priority?
Chtěl bych ministerstvo rozumně úřednicky spravovat, aby nedocházelo k žádným extempore. To, co bych chtěl změnit a musím změnit, je migrační a azylová politika. Jedná se o věc, na kterou si stěžují velvyslanci a upozorňují mě, že ta situace je velice špatná. Česko v tomto patří mezi nejpřísnější země a nejedná se o nelegální migranty, ale o lidi, kteří sem přijdou zastupovat velké firmy nebo například o studenty. Mezi další pilíře patří boj proti extremismu a již zmiňované čerpání evropských dotací.

Jak obyčejný občan na ulici pozná, že se změnil ministr vnitra?
Myslím, že bude větší klid v problematických lokalitách, tam to poznají. A tam, kde se nic nedělo, je dobře, když lidé žádnou změnu nezaregistrují.

Zbývá pár hodin do hlasování o důvěře vlády, jste z toho nervózní?
Nevím, proč bych měl být nervózní. Kdyby šlo o mou existenci a byl bych celý život politikem – jak se říká, narodil bych se na Sněmovní 4 a myslel si, že svět se celý odehrává mezi Sněmovní 1 a Sněmovní 4, pak bych se nejspíš obával, že se může jít o konec mé kariéry. Já byl ale požádán, abych sem přišel spravovat úřednický rezort na pár měsíců. Jestli důvěru získáme, zůstaneme do května, pokud ne, zůstaneme do září či října, kdy bude sestavena nová vláda. Tak či tak se na mém angažmá nic nemění.

Kdyby tato vláda nedostala důvěru a pan prezident by jako dalšího premiéra pověřil vás, přijal byste to?
To si vůbec neumím představit. Pokud by chtěl pan prezident zachovat status quo, pověřil by asi znovu pana Rusnoka. Mělo-li by jít opět o úřednickou vládu, pak nedává logiku, aby se ministři měnili. Je to hypotetická, nelogická varianta a myslím, že k ní nedojde.

Kdyby k ní přesto došlo, přijal byste?
To jsou takové coby kdyby. Dělat premiéra na 30 dní nedává nikomu smysl. Taková nabídka tady prostě nebude.

Jak doléhá změna vlády na vnitro a Policii ČR?
Personální změny nemusím dělat tak rozsáhlé jako jiní kolegové. Některé kroky mých kolegů se mi zdají ukvapené, jiné jsou jen špatně komunikované. Většinou s nimi ale souhlasím. Přijít na rezort, kde máte čtyři politické náměstky, jejichž jedinou kvalifikací je to, že jsou členy stran, ale jinak o rezortu nic neví, to se pak pánům ministrům nemůžete divit, když je chtějí změnit. Já jsem na vnitru naštěstí takovou situaci neměl. Jeden náměstek odešel sám, jednoho jsem propustil a zbylé dva považuji za odborníky a lidi na svých místech. Co se týče policie, je ta situace podobná. Neočekává se, že by se služební posty jako policejní prezident či šéf hasičů měli měnit s příchodem každého ministra a já tak rozhodně činit ani nechci.

Jste bývalým členem ČSSD, jak nyní sledujete situaci uvnitř sociální demokracie i v návaznosti na hlasování o důvěře vlády?
Jsem pobaven tím, jak dneska Miloš Zeman získává podporu členů ČSSD. Pamatuji, jak Luboš Zaorálek vyzýval, aby ti, kteří podporují Zemana, z ČSSD vystoupili, aby se pak po prvním kole celá sociální demokracie za Miloše Zemana postavila. Sleduji to s jistým zadostiučiněním a pobavením, jak se názory některých kolegů dramaticky změnily. Levice se musí konsolidovat a aby ČSSD válčila s Milošem Zemanem, to mi přijde absurdní.

Máte pocit, že Bohuslav Sobotka nyní hraje o život?
Já jsem kvůli panu Sobotkovi a kvůli tomu, jak se choval k Nečasově vládě, odešel ze sněmovny. Nechtěl bych se k tomu nijak víc vyjadřovat. Už jsem mockrát řekl, že by předsedou ČSSD měl být někdo jiný a ono se to dřív nebo později stane. Čím dříve se to stane, tím lépe pro sociální demokracii.

Kdyby se ČSSD konsolidovala, uvažoval byste o návratu?
Nevím, jestli by mě někdo chtěl, nikdo mi to nenabízí a, jak to tak bývá, nejlépe se odmítá to, co vám nikdo nenabízí.

Jaké letos prožíváte léto?
Chtěl bych si příští týden zajet na dva tři dny za rodinou do Chorvatska, jinak je toto léto víc pracovní než jindy. I když i v byznysu na nějakou dovolenou většinou není čas. Počkám si na dovolenou asi až na příští rok. Třeba to bude lepší a delší.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …