Pecina: ODS má hrůzu z opatření proti korupci

24.01.2010 10:15

Exkluzivní rozhovor serveru ParlamentniListy.cz s ministrem vnitra Martinem Pecinou o jeho protikorupčním balíčku, o kanadských vízech, o soudu s Dělnickou stranou a práci právníka Tomáše Sokola.

Pecina: ODS má hrůzu z opatření proti korupci







Pane ministře, vláda sice kývla na váš protikorupční balíček, i když projednávání neprobíhalo hladce. Jenže Organizační výbor Poslanecké sněmovny ho zatím ani nezařadil na program. Jak vůbec chcete získat ve sněmovně podporu, když zatím přicházejí spíše negativní reakce?

Všiml jsem si, že to zatím způsobilo emoce u jedné strany a nemyslím, že by měla v parlamentu absolutní převahu. Pokud se dostane na program sněmovny, tak v tom velký problém nevidím. Přirozeně, různé strany budou mít různé požadavky. V těch dvou oprávněních Policie ČR, která Topolánkova vláda zrušila, tam by už vůbec problém nastat neměl.

Podle ex-premiéra Topolánka nepřináší balíček nic nového, prý už to podstatné jeho vláda zavedla. Např. princip agenta, jak zmínil šéf ODS v Partii TV Prima. Co tomu říkáte?

Tak proč jim to tedy vadí? My jen chceme zdokonalit to, co udělali oni - jak sami říkají. Především chceme odstranit to, že policie má velmi ztížený přístup k nařizování odposlechů a od 1.1.2011 by měla zcela vyloučen přístup k informacím v problematických firmách. To jsou ty dvě věci, které chceme aspoň vrátit na úroveň, jaká platila do konce roku 2009. Takže ano, je pravda, že v tom Topolánkova vláda cosi dělala. Jenže my to děláme zcela opačně, tak, abychom nepodkopávali polici nohy a abychom jí aspoň uchovali dosavadní pravomoci.

Šéf ODS kritizuje nejvíc to, že se „policisté se mohou beztrestně hrabat v daňové agendě"...

To ještě pořád můžou, to je v kompetenci každé policie ve většině demokratických států. ODS to chtěla zrušit, jak jsem zmínil tu novelu, co má platit od roku 2011. Oni si naplánovali, že až nebudou u moci a budou se realizovat v byznysu, tak aby se jim nová vláda nemohla dívat do účetnictví jejich firem. Tak si to já vysvětluji. Nezavádíme v tomto nic nového! Jen nechci, aby se právě v tomhle pozice policie ztížila. Pokud si policie nebude moci vyžádat informace od finančního úřadu třeba o firmě, u níž bude podezření třeba na praní špinavých peněz, tak to jistě i prostému občanovi přijde zcela absurdní. Snad by měli policisté posílat poníženou žádost, aby jim podezřelí sdělili, zda něco ukradli?

Odpůrci váš balíček označují za populistický krok. Nenaštval jste spíš ODS, že jste jí možná přebral silné předvolební téma?

To rozhodně ne, spíš si myslím, že mají největší strach z toho, kdo stojí v pozadí firem, které například pronajímají lázeňské domy Ministerstva vnitra, nebo které jsou za projektem Opencard... To je ta jejich největší hrůza, že se zjistí, komu ty společnosti ve skutečnosti patří, jaké mají obraty. To je největší důvod, proč se pan Topolánek tolik vzteká.

Pane ministře, nepřijde mi, že by proti vašemu balíčku byla jen 1 strana. I pan Kalousek už řekl, že nezvedne ruku pro to, aby se policistům (v rolích agentů) povolilo páchat trestné činy. Jak to budete obhajovat?

To jde jen o jedno opatření. Tak se pojďme bavit o agentovi, co vše bude moci. Chceme tím nastavit standardní velice účinný nástroj a rozumím, že toto může někomu vadit z politických důvodů. Jestli to jedno opatření z balíčku vypadne - to přežiju. Důležité je, abychom situaci policie nezhoršovali. Jestli neprojde třeba zrovna agent, nebude mít policie v ruce další nástroj, ale bude mít aspoň něco!


Asi bude nutno dělat kompromisy - co tedy z toho balíčku vy osobně považujete za nejúčinnější nástroj? Co by podle vás určitě vypadnout nemělo? Je to ten korunní svědek? Zrušení akcie na doručitele?

Nemám tam žádný hlas, nejsem v pozici, abych říkal, z čeho ustoupím nebo ne. Když z toho projde cokoliv, bude to dobře. Když projde všechno nebo většina, bude to přímo výborné. Když ale neprojde vůbec nic, snad to některá ze stran zkusí předložit znovu po volbách, některé přece říkají, že chtějí proti korupci bojovat.


A kdybyste to ovlivnit mohl?

Klíčové pro mě je, aby polici zůstala aspoň ta oprávnění, která měla do konce roku 2009. Argumenty proti tomu jsou pro mě nepochopitelné. Policisté mají nedostatečná oprávnění, úroveň korupce se zhoršuje. A pak mi hodně záleží na tom korunním svědkovi, to je pro mě klíčové.


PRO 5 KORUN BYCH SI ŠEL

Vaše ministerstvo zahájilo správní řízení se čtyřmi kraji kvůli jejich systému vracení zdravotnických poplatků pacientům. Dle vás postupují protizákonně (jde o Zlínský, Ústecký, Královéhradecký a Jihočeský kraj - pozn. aut.). Jaká je v tuto chvíli, zhruba v poločase, situace?

Některé kraje nám už oznámily, že stav napraví. Přiznám se, že detailně to nesleduji, nechám se o tom pravidelně informovat.


A nejde jen o formalitu?  Výsledek bude, že se dál budou peníze lidem vracet, jen se na to bude používat ten správný papír, ne?

Zákon jasně říká, že se poplatky musejí vybírat. Pokud se kraj rozhodne, jako třeba Plzeňský, darovat svým občanům konkrétní peníze, tak je to jeho politické rozhodnutí. Do toho nám nic není. Koneckonců tak dnes fungují třeba i zdravotní pojišťovny, že vracejí peníze nad limit.

Víte, ještě jako šéf úřadu pro hospodářskou soutěž jsem dostal podnět od České lékárnické komory, že jistá síť lékáren dává lidem za recept bonus pětikorunu. Dle komory šlo o zneužití dominantního postavení a nekalou soutěž. Moje reakce byla: „dejte mi adresu, já tam budu chodit s recepty". Pro mě je to normální byznys a je to věc těch soukromých lékáren. Čili - dle litery zákona se poplatky vybírat mají, ale jestli kraj následně dá svým občanům dar, je to jeho věc. Připomeňme si, jak po železničním neštěstí ve Studénce Moravskoslezský kraj - tehdy pod vedením pana Tošenovského z ODS - zaplatil za zraněné veškeré poplatky ve všech krajských zařízeních. Nikomu to nepřišlo divné, ale teď se z toho dělá politická otázka. My jen zajistíme, aby to bylo podle zákona.


Zlobí se na vás kvůli tomu ČSSD, která vás do funkce dosadila? Nebyl jste za to už nějak peskován?

Vídám se s panem Paroubkem v parlamentu či na akcích a ničeho takového jsem si nevšiml. Nechodím se zpovídat k někomu na kobereček.

Musíme rozlišovat, že jde o politické rozhodnutí, do čehož nám nepřísluší zasahovat. Pan Langer měl na to pět měsíců. Neudělal vůbec nic, jen mluvil sice o nějaké analýze. Netroufl si zasahovat do politického rozhodnutí, byť toho měli všichni plná ústa. A těžko zrovna jeho podezírat ze sympatie k panu Paroubkovi. My prostě říkáme - jestli si chtějí proplácet poplatky, ať si to dělají, ale ať je to v souladu se zákonem.


TOMÁŠ SOKOL NEDOSTANE MILIÓNY

Ministerstvo vnitra se znovu pokouší prosadit zákaz Dělnické strany. Rozsudek má být vynesen, těžko ho předjímat, což se ani nesluší. Mě zajímá, jak jste spokojen s prací právníků a konkrétně s výkonem Tomáše Sokola? Média ho už kritizovala, že nebyl zrovna aktivní a že lépe vystupoval především právník vnitra Mgr. Bačkovský..

Víte, když jdu do televizní diskuse, pak vždycky vím, co jsem mohl říct lépe, co jsem třeba neřekl vůbec a měl jsem, a podobně. Když si jejich výkony pustím ze záznamu, tak mě samozřejmě napadne 85 nápadů, jak mohli odpovědět jinak, jak měli reagovat. Oba jsou profesionálové, svoji roli zvládli a pevně věřím, že kauza pro nás dopadne dobře.


Stálo ale vůbec za to angažovat takto drahého právníka? Když nakonec vlastní ministerský právník byl aktivnější a působil velmi schopně.

Nesouhlasím s výrazem „drahý právník". Dr. Sokol byl najatý úřadem vlády, nikoliv ministerstvem a jeho odměna je v řádech desetitisíců korun. To byla první věc, na kterou jsem se ptal, protože i mě zaskočily zprávy, že má dostat 10 milionů. Je to skvělý právník a odvedl dobrou práci, včetně přípravné fáze. Chápu, že ho média nemají ráda, ale svoji roli zvládl a věřím, že to dopadne dobře.


Není ovšem poněkud v rozporu, že zastupoval třeba podnikatele Krejčíře? Neměl by tu práci pro stát sám odmítnout?

Nemyslím, že by pan Krejčíř vystupoval jako nacista. Ptal jsem se pana Sokola, zda někdy hájil protistranu a ubezpečil mě, že nikoliv. Takže o střet zájmů nejde. To, že coby advokát hájil zločince, to je jeho práce, která ho živí. Kdyby měl čekat jen na zakázky od vlády či Ministerstva vnitra, tak by umřel hlady. Práce pro stát je spíše o prestiži, nikoliv o horentním výdělku.


Pane ministře, i v případě, že uspějete a soud Dělnickou stranu rozpustí - půjde opravdu o vítězství? Nemyslíte, že nakonec jakýkoliv rozsudek spíš hraje do karet panu Vandasovi a jeho lidem? Soud možná zruší stranu, ale konkrétní lidi a jejich názory nikoliv. Jejich voličský potenciál se tak paradoxně může dokonce ještě zvýšit!

Smysl to má určitě! Ta reklama rozhodně není pozitivní...


Ale v dnešní době platí, že každá reklama je reklama. A někdy ta negativní je možná ještě účinnější...

Od mého nástupu na vnitro se hodně pokročilo v oblasti boje proti extremismu. Tyto síly od nás dostaly několik zásahů a toto je jeden z nich. Pokud dojde ke zrušení strany, přijdou o infrastrukturu, budou muset tu stranu likvidovat a finančně vše vypořádat. Jistě mají někde připravenou a možná již i založenou jinou, do které ty lidi převedou. Ale je to jistá organizační a finanční rána. Proto to děláme, že jim to prostě přinese problémy. Já si dokonce myslím, že rána to pro ně je i v případě, že soud je nezakáže. Lidé nejsou hloupí a jistě dobře vidí v televizi, jak pan Vandas vystupuje, co říká. Věřím, že té straně to nijak neprospěje a nepřidá jim to hlasy ve volbách.

Určitě ty lidi, kterým on mluví z duše, na naši stranu nezískáme. Já ale věřím, že většině českého národa z duše nemluví. Že většina se nechce dívat na pochody v Janově, ani na házení zápalných lahví do obytných domů. Byť jde o Romy, kteří nejsou oblíbení, tak jsem přesvědčen, že většina českého národa jim ubližovat nechce! Samozřejmě, lidé se chtějí cítit bezpečně - ale to nám lidé pana Vandase nezajistí, to musíme zajistit my.


MÉNĚ MRTVÝCH JE DÍKY KRIZI

Před pár dny jste představili dopravní statistiku za rok 2009. Ubylo tragických úmrtí na silnicích, přičemž počet usmrcených při nehodách je nejmenší za posledních 20 let. Rovněž počet těžce zraněných osob je od roku 1990 nejnižší. Čemu tento vývoj přičítáte?

Mohl bych začít vychvalovat práci dopravní policie za mého působení, i zmínit úspěšnost preventivních akcí, ale podle mě je důvod prostý: mnohem méně se jezdí. Důvodem je krize, jezdí méně aut i náklaďáků, tak je méně nehod, a díky tomu i méně mrtvých. Toť vše, netřeba si vymýšlet něco extra.


Jak se zatím osvědčila nová praxe, že hlídky dělají dechové zkoušky u každého zastaveného řidiče?

Policejní prezident už mi říkal, že opilých je za volantem méně. Lidi akceptovali nový stav. Je mnohem pravděpodobnější, že se na to přijde, tak si dávají pozor. Pochopitelně, bude to trvat jen omezenou dobu a zase si na zvyknou. Rozhodně jsem zastáncem těchto preventivních aktivit a kampaní proti alkoholu za volantem. Ano, zaslechl jsem výtky, že tím jen obtěžujeme lidi. Podle mě má ale občan především starost, aby přijel zdravý domů a nevadí mu, jestli ho jednou za rok zastaví hlídka a dá mu dýchnout. Ono nebezpečí pro něj a jeho blízké je důležitější, takže věřím, že to lidem až tak nevadí.


Jste pro, nebo proti nulové toleranci u měřících přístrojů?

Jsem zásadním příznivcem nulové tolerance, pokud jde o pití před jízdou! Nepovolil bych ani to jedno malé pivo, jsem pro tvrdý postih. Jenže každý doktor vám řekne, že třeba silný diabetik nadýchá 0,1 promile vždycky. Pak je to skutečně zbytečná šikana lidí. Jestliže je fyziologická hladina 0,24 promile, tak si dovedu představit, že by se zavedla jistá tolerance přístroje. Dosud platí nulová tolerance a policie se tím řídí. Osobně bych nebyl proti změně zákona ve smyslu té hranice 0,24 promile a méně. Znovu ale opakuji: nejsem pro toleranci pití alkoholu! To je úplně jiná otázka, než tolerance přístroje nebo přirozené hladiny alkoholu v krvi.


Jedna z kampaní Policie je „Auto není trezor". O pravdivosti hesla se přesvědčil i ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Před časem mu kdosi vykradl automobil, vzai mu tašku s doklady i se služebním odznakem. Je to podle vás úsměvné nebo naopak trapné? Když se to stane jednomu z nejvýše postavených policistů v zemi.

No tedy, úsměvné mi to zrovna nepřijde. Udělal chybu, tohle se mu opravdu moc nepovedlo. Určitě to ale není důvod, abych požadoval u policejního prezidenta jeho odvolání.


KANADSKÁ VÍZA MĚ NEBEROU

Naši politickou scénu momentálně rozděluje i jinak neutrální záležitost: zimní olympijské hry. Jedni včele s prezidentem Klausem do Kanady neletí na protest proti zavedeným vízům, druzí, např. premiér Fischer či ministr obrany Barták ad., naopak jedou podpořit české sportovce. Vy jste to vyřešil docela šalamounsky - posíláte místo sebe náměstka  Salivara. Jak to chápat: bojkotujete tedy víza, nebo ne?

Pan náměstek projevil zájem tam jet, protože má na starosti sport, jsou tam sportovci Ministerstva vnitra. Já jsem svou neúčast oznámil dávno předtím, než někteří význační představitelé sdělili, že nepojedou kvůli vízům. Upřímně vzato, mně zrovna toto nepřijde jako kardinální problém. Kdo chce do Kanady jet třeba na výlet, tak si vízum zařídí a nezdá se mi, že by zrovna tam směřovaly zástupy Čechů. Obchodní výměna je pro nás zanedbatelná. Toto gesto z kanadské strany mi přijde docela zbytečné, oni si tím řešili vnitřní problémy. Kdybych to měl shrnout lidově: „psi štěkají a karavana jde dál". Kvůli kanadským vízům se svět nezboří, už jsme je tu měli, není to nic nového.

Pochopitelně se budeme dál snažit o to, aby se nám podařilo víza zrušit. Budu jednat s kanadským protějškem, aby čeští občané měli co největší komfort pro cestování. Víza ale rozhodně nehrála roli v mém rozhodování, zda jet či nejet na ZOH.


Už je nějaké jednání s kanadským ministrem vnitra naplánováno?

Mojí úlohou je, abych tlačil na zrušení víz. Momentálně probíhají jednání na expertní úrovni a dokud nám neřeknou, že jsou ochotni udělat nějaký vstřícný krok, tak tam nemám o čem jednat. Jakmile nastane posun, ihned se do toho zapojím.


CHCI PŘISPĚT RODINÁM PO ZEMŘELÝCH POLICISTECH

Z titulu své funkce jste se stal novým předsedou správní rady Nadace policistů a hasičů. Jaké vidíte hlavní priority pro letošek?

Činnost nadace je nastavena dobře, nehodlám dělat výrazné změny. Jedině snad drobnou v tom směru, že se dříve hodně dbalo na prezentaci nadace navenek. Byla idea, že by nadace mohla získávat peníze zvenku, že by přispívali i běžné občané, což se ale nepotvrdilo. Je to spíš resortní záležitost, policisté i hasiči o nadaci dobře vědí a nejvíce přispívají. Čili, chtěl bych nadaci více prezentovat dovnitř sboru. A samozřejmě pomoci získávat sponzory, jako to činili i moji předchůdci ministři.  


Hodláte se nějak aktivně zapojit do získání prostředků pro nadaci?

Rozhodně ano, již jsem se poptával některých stálých sponzorů, zda i letos přispějí na obvyklé nadační akce a vypadá to nadějně. Nejde o horentní sumy, roční rozpočet nadace se pohybuje ročně v řádu maximálně milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Kašparová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …