Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci

21.05.2011 13:55

Sobotní demonstrace odborových svazů a občanských iniciativ na pražském Václavském náměstí skončila přečtením prohlášení, ve kterém organizátoři odsoudili vládní reformy. Ještě předtím z tribuny padla slova o vypovězení poslušnosti vládě a naštvanosti obyvatelstva. "V lidech se ukládá hněv," spílal z pódia předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci

Podle již dříve avizovaného plánu vyrazili v sobotu pět minut před dvanáctou zástupci českých odborů od jejich sídla, tedy žižkovského Domu odborových svazů, na pochod Prahou.

Reportér ParlamentníchListů.cz, který se na protestní pochod vydal také, soudí, že po půl jedné už počet účastníků protestu dosáhl asi dvaceti tisíc. Podle odhadů mluvčí odborů bylo krátce poté na místě už osmačtyřicet tisíc lidí.  

Slyšet byl i Gott

Před půl jednou se pochod zastavil před budovou Hlavního nádraží, poté se vydal do ulice Politických vězňů a dorazil na Václavské náměstí, kde jej "stylově" přivítal song Beautiful Day od U2. 

Po zahájení projevů, které moderovaly Táňa Fišerová a Radka Sokolová, zazněla také píseň Karla Gotta Být stále mlád. Tímto songem odboráři ironicky upozornili na posun věku odchodu do důchodu. 

Zkratka do Prčic

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil ve svém projevu, který po oficiálním zahájení demonstrace pronesl,  nešetřil silnými výrazy.

"Říkali jsme, že nás komunisti vedli 40 let do prčic. Tihleti našli hezkou zkratku. Omlouvám se obyvatelům Prčic, ale nechtěl jsem být vulgární," doslova křičel Zavadil na Václavském náměstí. Téměř každá jeho věta byla doprovázena souhlasným ryčením a zvukem vycházejícím z vuvuzel. "V lidech se ukládá hněv," dodal.

Z Česka je torzo

Velmi působivý projev přednesl také předseda Asociace samostatných odborářů Bohumil Dufek. "Místo, aby Česká republika prosperovala, je z ní zadlužené torzo," zakřičel hned na úvod. Dodal, že Česko je zadluženou zemí, která bude lidi posílat "z práce rovnou do kremace." Obrovské ovace si mezi tisíci přítomnými vysloužily také jeho další plamenné věty zakončené slovy "nebudeme podporovat ty podělaný politický strany."

V podobném duchu se vyjádřila i předsedkyně zdravotnického odborového svazu Dagmar Žitníková. I ta svým burcujícím projevem vyvolala velký ohlas.

V prohlášení účastníků demonstrace, které přečetl předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula, nakonec zúčastněné svazy odmítly vládní penzijní i důchodovou reformu a vyzvaly k obnovení sociálního dialogu. Akce byla zakončena zpěvem státní hymny.

Akce se zúčastnili levicoví politici, jako například expředseda ČSSD Jiří Paroubek, místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier či předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Byl to velký vztyčený prst lidí, zaměstnanců proti vládě. Protesty v budoucnu už nemusí být tak mírné. Lidé, jak jsem s nimi na demonstraci měl možnost hovořit, byli velmi rozhořčení," uvedl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Vláda nás okrádá, postěžoval si odborář

Jeden ze zástupců mladoboleslavské Škodovky, odborář Vladimír, se ParlamentnímListům.cz svěřil s důvody, které jej na akci přivedly. "Je to nejmizernější vláda od počátku české státnosti. Okrádá obyčejné lidi, ale ve svých věcech si pořádek udělat neumí."

S podobným názorem přišel na demonstraci i Josef, "zasvěcený" zástupce neodborářského stavu. "Chci vládu lidu. Na moje slova dojde, protože sjednocený lid nelze porazit," prozradil své přání redakci.

Té se se svou motivací pro účast na akci svěřil i odborář Honza z Uherského Hradiště. "Když si představím, že syn půjde do důchodu v sedmdesáti letech, tak ho radši zabiju," postěžoval si  ParlamentnímListům.cz.

Předchozí vývoj ZDE

Zákeřné reformy a zhulená vláda

Další protestující, kteří se na demonstraci vydali, přivezli transparenty s hesly jako "Máte toho dost", "Zhulená vláda", "Nečas hraje přesčas", "Dobří Kožení se vracejí", "Loupežníci patří na Pankrác, ne do Strakovky" nebo "Stop zákeřným reformám".

Reportér ParlamentníchListů.cz si při své cestě Václavákem všiml na rohu Opletalovy ulice také dalšího protestního znaku. Překvapil jej gumák v podobě prezidenta Václava Klause ve vězeňském oděvu.

Odborář to přehnal s alkoholem

Hned na úvod protestu ale jednoho z odborářů odvezla sanitka. Měl v krvi 2,8 promile alkoholu.

Už dopoledne o sobě při cestě k sídlu odborářů protestující dávali vědět pískotem na píšťalky a také troubením na vuvuzely. Jejich nezaměnitelný zvuk provázel i celý průvod, který se vydal napříč metropolí. Z Ostravy a Brna do Prahy dorazily tisíce lidí. Z Brna kvůli akci vyjely i dva speciální vlaky. 

Na celou akci dohlíží antikonfliktní tým, jeho pracovníci jsou na rozdíl od běžných policistů oděni do modrých vest.

Související: Protivládní demonstrace: Policisté na koních a se psy a další novinky


Čtěte také: 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…