Pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí

19.06.2010 14:00

Také jste rodiči jednoho z těch "zlobivých a nesoustředěných dítek"? To, že máme dětem s ADHD vybírat jídelníček není věcí nijak neznámou, ale je tu novinka, na kterou přišli vědci z Ameriky.

Pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí
Foto:
Popisek:

Děti vystavené zvýšenému množství pesticidů v ovoci a zelenině pěstované v USA jsou náchylnější k hyperaktivitě s poruchou pozornosti (ADHD). Vyplývá to ze studie amerických a kanadských vědců, která byla zveřejněna v pondělí v časopise Pediatrics.

Vědci posuzovali více než tisíc dětí ve věku od osmi do patnácti let a zjistili, že těm, u nichž byla v moči objevena zvýšená koncentrace pesticidů typu organofosfátů, hrozí dvakrát větší riziko, že budou trpět ADHD. "Tato studie je novým důkazem spojení mezi vystavením vysokému množství pesticidů a problémy s vývojem," uvádějí autoři. Rodiče by proto měli vždy ovoce a zeleninu důkladně omývat.

Děti zapojené do výzkumu byly z normální americké populace, což znamená, že vystavení pesticidům může být škodlivé dokonce i na úrovni, která je běžně přítomna v dětském životním prostředí. "Panuje zvýšené znepokojení, že tyto pesticidy mohou být spojeny s ADHD," řekl agentuře Reuters Marc Weisskopf z Harvardovy univerzity, který se na výzkumu podílel. "Co naše zpráva výslovně zdůrazňuje, je to, že to může platit dokonce i pro nízké koncentrace."

Organofosfáty byly původně vyvinuty jako chemické zbraně a je o nich známo, že jsou toxické pro nervový systém. V USA je registrováno k používání zhruba 40 organofosfátových pesticidů.
(marie,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…