Pestrá minulost šéfporadce Karolíny Peake sahá až ke Kalouskovi

15.12.2012 18:00

Velice zajímavou sestavu představila při ohlášení tři nových jmen pro resort obrany nová ministryně Karolíny Peake. Je v ní navzdory slovům o zcivilnění ministerstva obrany plukovník generálního štábu, dále bývalý ředitel kabinetu ministra obrany za éry Martina Bartáka a třetím do party mladičký šéf poradců s kontakty na špičky TOP 09.

Pestrá minulost šéfporadce Karolíny Peake sahá až ke Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Ráz na ráz jdou kroky nové ministryně obrany Karolíny Peake. Ve středu odpoledne byla jmenována do funkce, ve čtvrtek dopoledne už odvolala čtyři vysoce postavené úředníky a v pátek už za tři z nich s výjimkou prvního náměstka Vlastimila Picka měla náhradu. „Každý ministr má právo zvolit si své nejbližší spolupracovníky. Tito lidé mají moji důvěru a schopnosti potřebné k tomu, aby ministerstvo obrany fungovalo jako moderní a efektivní úřad,“ sdělila veřejnosti Karolína Peake.

Každá z jejích nových tváří nabízí nějakou zajímavost. Nový šéf pro vyzbrojování Jaroslav Štrupl tu, že je plukovníkem generálního štábu, ač Karolína Peake při vyhazovu prvního náměstka Vlastimila Picka nešetřila slovy o zcivilnění resortu. Na řediteli jejího kabinetu Aleši Klepkovi zase to, že ve stejné funkci byl za éry tehdejšího ministra obrany Martina Bartáka. A třešničkou na dortu je benjamínek z tohoto tria Pavel Kotrba, jenž v pětadvaceti letech bude šéfovat poradcům ministryně.

Odstartoval jako asistent poslance Severy

Nejde ani tak o to, že si Karolína Peake vybrala na tuto pozici stále ještě studenta Pavla Kotrbu, zatímco kupříkladu premiér Petr Nečas si své poradce nechal řídit nejprve bývalým ministrem průmyslu Martinem Římanem a nyní exnáměstkem ministra životního prostředí Tomášem Vrbíkem, tedy lidmi nepoměrně zkušenějšími.

Pozoruhodnější je, jakými politickými vodami nový šéf poradců nezkušené ministryně obrany až dosud proplouval. „Pan Kotrba začínal u lidovců jako poslanecký asistent Pavla Severy, což je dnešní šéf aparátu TOP 09 a blízký spojenec pana Kalouska a také přítel bývalého náměstka na obraně pana Kopřivy,“ uvádí předseda strany Občané.cz Petr Havlík.

Během pár let vystřídal už pět stran

Poté, co odešel od lidovců, tak byl krátce angažován právě v projektu Občané.cz, kde ale dospěli k názoru, že u nich Pavel Kotrba nebyl náhodou. „Dostali jsme ověřenou informaci, že po celou dobu komunikuje s panem Severou, potažmo s Kalouskem. Říká se tomu ztráta důvěry. On nás však předběhl a ukončil komunikaci i činnost ve straně sám,“ pokračuje Petr Havlík, bývalý mluvčí Občanského fóra a později spoluzakladatel ODS.

Pak se Pavel Kotrba objevil v TOP 09, kde se ale nedostal na kandidátku, a tak se přeorientoval, nebo byl spíš přeorientován na stranu Věcí veřejných. Nejprve jako asistent Karolíny Peake, pak jako tajemník poslaneckého klubu. Ve svém tahu na branku pokračoval jako jeden ze zakladatelů LIDEM a nejnověji jako šéf poradců ministryně obrany. „Možná je pan Kotrba jen chorobně ambiciózní a bezpáteřní kariérista, ale je také možné, že jej celou dobu někdo řídí. Hádejte kdo?“ ptá se v reakci pro ParlamentníListy.cz Petr Havlík, co či spíše kdo může stát za raketovým vzestupem teď už pravé ruky Karolíny Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …