Pirátská zpráva: Drábek je napojený na firmu kolem "sockaret"

05.12.2011 18:30

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) byl spoluvlastníkem firmy iDTAX Česká republika, s.r.o., jež v ČR dosud jako jediná nabízí systém tzv. elektronické účtenky, nutný pro spuštění a především efektivnost projektu sociálních karet, který ministerstvo plánuje v příštím roce rozjet. Firma iDTAX však loni několika transformacemi změnila svou vlastnickou strukturu a nyní se schovává za anonymní akcie.

Pirátská zpráva: Drábek je napojený na firmu kolem "sockaret"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

"Elektronické zjednodušené daňové doklady, které mají nahradit klasické papírové účtenky, by mohly české ekonomice ušetřit až 6,5 miliardy korun," prohlásil v polovině června 2010 tehdejší výkonný ředitel Mezinárodní obchodní komory v ČR, dnešní první náměstek ministra Drábka Vladimír Šiška, shodou okolností rovněž bývalý spoluvlastník iDTAX. Právě Mezinárodní obchodní komora v ČR ve spolupráci s ministerstvem financí projekt iDTAX, připravila a zaštítila.

Ano, bylo to moje, přiznal Drábek

Ministr Drábek ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz vlastnický vztah přiznal, ale veškerou budoucí spolupráci s iDTAX popírá. 

„Efektivitě státní správy se věnuji dlouhodobě, od dob svého působení v čele Hospodářské komory ČR, Mezinárodní obchodní komory (ICC ČR) a nyní i ve funkci ministra. K tomu se veřejně a hrdě hlásím, stejně jako k mému bývalému působení ve firmě iDTAX, která se věnuje elektronizaci fakturace, oběhu daňových dokladů apod. Informace o mém působení v této firmě jsou veřejně dostupné a rozhodně nikterak tajné. Spoluvlastníkem firmy jsem se stal na půl roku od rozjezdu firmy, a to rozhodnutím výkonné rady Mezinárodní obchodní komory. Ve společnosti nemám žádný majetkový podíl. Činnost MPSV s aktivitami společnosti nesouvisí a MPSV nebylo, není a nebude s touto společností v žádném obchodním vztahu," uvedl Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Implementaci elektronických účtenek do oběhu bude mít na starosti ale jiné ministerstvo spravované TOP 09, a to ministerstvo financí.

"Elektronické účtenky budou společný projekt s ministerstvem financí. Vyhovíme vlastně i přání obchodníků, kteří již dlouho volají po nástroji, jež by zamezil únikům spotřební daně. Stejně tak naši úředníci budou upozorněni u položek, kde se vybírá spotřební daň, tedy u alkoholu a cigaret, že jde o 'závadný' nákup," vysvětluje výhody náměstek ministra Šiška.

Elektronické účtenky jsou v tuzemsku zatím v plenkách. Jediný známý projekt, který se jejich zavedením zabýval, je pořád iDTAX. Dosud byl pilotně odzkoušen pouze v kavárně Chamber's Café, jíž provozuje Mezinárodní obchodní komora (ICC ČR), která je zároveň partnerem projektu.

Jak funguje karta

Ze samotné sociální karty není možné zjistit, co si dotyčný koupil. Tyto informace jsou na elektronické účtence, která nemá s kartou žádnou spojitost. Účtenka vzhledem ke své elektronické podobě bude transparentní a stát k ní bude mít přístup. Na konci kontrolního řetězce bude stát sofistikovaný softwareový program, který srovná údaje o použití karet s účtenkami z obchodů a zjistí, zda si dotyčný uživatel karty koupil zboží zatížené spotřební daní. Obdobný systém je využíván kupříkladu ve Velké Británii. Celkem ministerstvo počítá se třemi miliony kartami. V podstatě každý, kdo je závislý na sociálním systému, je potenciálním uživatelem sociální karty.

Související:


Výpis z obchodního rejstříků

Dr.Ing. Jaromír Drábek,
Jablonec nad Nisou, Vrkoslavice, Turistická 116/9, PSČ 466 06
Vklad: 48 000,- Kč
Splaceno: 100 %
Obchodní podíl: 24%
Zapsáno: 26.května 2009
Vymazáno: 2.listopadu 2009

Statutární orgán:
jednatel: Bc. Vladimír Šiška, )
Pstruží 255, PSČ 739 11
den vzniku funkce: 26.května 2009
den zániku funkce: 22.července 2010
Zapsáno: 26.května 2009
Vymazáno: 27.července 2010

Jasné, jako facka

„Zaráží mě, že se politikové chovají tak bohorovně, že se dá i z veřejně dostupných informací zjistit, kdo bude z projektu profitovat," konstatuje předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož strana upozornila na propojení mezi vedením ministerstva s firmou iDTAX. Na projektu budou mimo jiné profitovat i banky, jelikož projekt sociální karty počítá s tím, že by měla vzniknout síť aspoň 1000 bankomatů, z nichž by se peníze od státu vybíraly.


Časová osa vlastníků:

19. 10. 2007 - zal. CONE ADVISE s.r.o.
jednatel: Pavla Píšová, r.č. 555823/1756
společníci: Bc. Vladimír Šiška, r.č. 650429/0100 - 100 %

1. 10. 2008 - končí jednatel Píšová
jednatel: Bc. Vladimír Šiška, r.č. 650429/0100

7. 5. 2009 - zal. iDTAX s.r.o.
jednatelé
Bc. Vladimír Šiška, r.č. 650429/0100
Michaela Janáková, r.č. 796225/1495
společníci
Dr. Ing. Jaromír Drábek, r.č. 650305/1841 - 24 %
Michaela Janáková, r.č. 796225/1495 - 24 %
CONE ADVISE s.r.o. Identifikační číslo: 278 20 670 - 52 %

23. 10. 2009 - Drábek převádí podíl na CONE ADVISE s.r.o. (tj. v podstatě na Šišku coby
100% majitele)

+-13. 7. 2010 - Drábek se stává ministrem, Šiška jeho náměstkem

16. 7. 2010 - V CONE ADVISE s.r.o. končí jednatel Šiška
jednatel: Pavla Píšová, r.č. 555823/1756

22. 7. 2010 - v iDTAX s.r.o. končí jednatel Šiška

3. 11. 2010 - v iDTAX s.r.o. končí jednatel Janáková
Janáková a CONE ADVISE s.r.o. převádějí podíly na VÍTKOVICE, a.s., Identifikační
číslo: 451 93 070
Akcie: 13 279 203 ks kmenové akcie na majitele ve jmenovité hodnotě 10,- Kč (tedy anonymní) Firma iDTAX se tedy už rok schovává za neprůhlednou vlastnickou strukturu.

Je to zcela v novém světle

Za poměrně převratné považuje zjištění pirátů Drábkův předchůdce Zdeněk Škromach. „Pokud jsou tyto informace pravdivé, tak má pan ministr co vysvětlovat. Každopádně to nyní hází úplně jiné světlo na projekt sociálních karet," reagoval pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr práce a sociálních věcí a současný senátor Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Věděl jsem od začátku, že na tom projektu má někdo zájem, ale že to bude takhle okaté, jsem opravdu nečekal," reagoval se smíchem předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který patří k dlouhodobým kritikům projektu sociálních karet.

Více zde: Václav Krása: Sociální karta jako stigma a tunel


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …