Pivní církev žádá registraci. Aby ukázala, že to jde

18.12.2011 8:30

Skupina mladých lidí z Brna si podala žádost o registraci pivní církve. Stvořitel prý do tohoto nápoje vložil část své dokonalosti, a proto tento nápoj v těžkých časech tolik zklidňuje mysl i tělo. Ve skutečnosti jde mladým recesistům o to, aby ukázali, jak snadné je ministerské úředníky zavalit prací.

Pivní církev žádá registraci. Aby ukázala, že to jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Žádost o registraci nové církve řeší v těchto dnech ministerstvo kultury. Nebylo by na tom, nic neobvyklého, kdyby se nejednalo o pivní církev, která uctívá "posvátný nápoj, do kterého Stvořitel vtiskl kousek své bytosti" neboli pivo. Protože se pod žádostí o registraci nachází tři stovky nezbytných podpisů, ministerstvo se musí žádostí vážně zabývat. Informuje o tom server idnes.cz.

Nápoj zklidňující tělo i mysl v těžkých časech

Za celou akcí prý stojí skupina mladých lidí z Brna v čele s mladým právníkem pětadvacetiletýn Michalem Kinclem. A co je náplní věřících? Prý se scházejí jednou týdně a popíjejí božský nápoj, který prý nejlépe zklidňuje tělo i mysl.

"K tomuto účelu blahodárně působí popíjení piva a souvěrci jsou toho názoru, že se jedná o nápoj posvěcený, neboť tento nejvíce uklidňuje tělo i mysl člověka," stojí v Základní charakteristice církve, v které její členové parodují archaické a přepjaté náboženské vyjadřování.

Recesistům jde ale spíš o to ukázat, jak snadno lze ministerské úředníky zavalit prací. Je velice pravděpodobné, že ministerstvo jejich žádost o registraci zamítne, ale zdá se, že příznivcům to nevadí. Zřejmě jim stačí vědomí, že úředníci ministerstva kultury jejich žádost berou vážně. Ministerští úřednici svou práci opravdu vážně berou a stává se i to, že za příznivci jakékoli nové církve, která žádá o registraci, posílají kolegy na pohovor.

Registrace má spíše symbolický charakter, výhody z ní plynou až po uplynutí 10 let a doložení zhruba 10 tisíc stoupenců. Teprve pak církev získává peníze od státu na platy duchovních a provoz, právo vyučovat náboženství na státních školách, vykonávat duchovní služby v armádě nebo oddávat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…