Pláč Moravy: Ryjeme tu rypákem v zemi. Češi, ti si žijou

02.07.2011 15:19

Naprostou ztrátou iluzí o smyslu politiky prošel donedávna ještě předseda politické strany Moravané Jiří Svatopluk Novotný. Tvrdí, že politice přestal rozumět. Nechápe, že si lidé sice pořád stěžují, ale pak stejně volí stejné strany. Potěšilo by ho alespoň, kdyby z letošního sčítání lidu vyšlo, že se k moravské národnosti přihlásily nejméně dva miliony.

Pláč Moravy: Ryjeme tu rypákem v zemi. Češi, ti si žijou

Jedenáct let se věnoval politice, stal se i předsedou strany Moravané, ale nyní už jako řadový člen Jiří Svatopluk Novotný říká, že politika je zcela iracionální. „Lidé si pořád stěžují, ale pak volí stejně jako dřív. Věnoval jsem se tomu jedenáct let, ale už jsem nepřišel na nic, co bych měl udělat lépe a jinak, abychom dál nekončili ve volbách se špatnými výsledky," vysvětluje Novotný, proč už se na posledním sjezdu neucházel o znovuzvolení do čela strany.

Optimismem ho nenaplňuje ani počínání Nečasova kabinetu, který za rok svého fungování Moravě ničím neprospěl. „Nedokážu rozpoznat, jestli ty spory, které vládu celou dobu provázely, byly skutečné, nebo to byla jen fasáda, která měla nakrmit média, a zakrýt to, o čem se ve společnosti nemělo hovořit," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Skandály Kočí a spol. mohou být jen fasádou

Až neuvěřitelné mu připadá množství skandálů a kauz, které na nejrůznější politiky koaličních stran za dvanáct měsíců jejich vládnutí vyplavaly. „Pořád se řešili Kočí, Nečas, Bárta a další, místo toho, aby se odborně rozebíralo, jaký dopad na lidi bude mít penzijní, zdravotní nebo daňová reforma," poukazuje bývalý šéf Moravanů na možné hrátky koalice s veřejností.

Ani se nediví protestním akcím odborářům proti politice vlády, ani tomu, že se k demonstracím do Prahy sjížděli hlavně lidé z Moravy. Vždyť pět nejbohatších okresů v republice je v Čechách, zatímco pět nejchudších je na Moravě a ve Slezsku. „Stačí se podívat, jaký je průměrný výdělek v Čechách a jaký na Moravě," připomíná Novotný.

Kritika vlády z úst bývalého přededy Moravanů je o to zajímavější, že premiér Petr Nečas z Moravy pochází a je pravidelně volen za Zlínský kraj.

Velká města nemají co řvát. Stále ještě ostatní vysávají

Je proto podle něj logické, že odborářští předáci, když organizují protesty, tak se obracejí na Moravu, protože na její obyvatele mají reformy nejtíživější dopady. „V některých místech u nás už lidé doslova ryjí rypákem zemi," tvrdí bývalý předseda Moravanů, který sice nikdy v odborech nebyl, ale přesto věří víc výpočtům odborářských ekonomů než Kalouskovým a Nečasovým.

Téma rozpočtové určení daní:
Gazdík: Angažmá Starostů a nezávislých ve vysoké politice má smysl
Kalousek chce vzít velkoměstům miliardy. Svoboda je šokován
Primátoři velké čtyřky se bouří: Stát se k nám chová macešsky
Onderka: Brno odmítá návrh na změnu rozpočtového určení daní

Za pozitivní změnu považuje jen nové rozpočtové určení daní, které by mělo pomoci malým obcím. „Je to krok správným směrem, ale takových by bylo třeba ještě deset tisíc. Za to patří díky předsedovi Starostů a nezávislých panu Gazdíkovi. Velká města nemají oprávnění řvát, stále ještě berou mnohonásobky. Centra, ale hlavně Praha, pořád ještě malé obce vysávají," říká pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Po tvrdé čechizaci by i dva miliony Moravanů byly úspěchem

Ještě s ním v čele se strana Moravané snažila přesvědčovat lidi, aby se při celostátním sčítání lidu hlásili k moravské národnosti. Před dvaceti lety se jich našlo 1,2 milionu, o deset let později už jen třetina. „Od Českého statistického úřadu, který jediný může informace zveřejnit, žádná data nemáme, takže o výsledcích můžeme jen spekulovat," upozorňuje Novotný.

Na základě kampaně, kterou jeho strana vedla, a kolik se jí věnovala média, si expředseda Moravanů troufne na soukromý odhad dva miliony osob. „To už by nás mohlo naplnit optimismus z hlediska vnímání moravské národnosti. Ani to by ale neodpovídalo historické tradici, podle níž by se k ní měly hlásit čtyři miliony. Po tvrdé čechizaci by ale i poloviční počet byl úspěchem," uzavírá politikou zklamaný Novotný.

K věci:

Je to stejné svinstvo, říká o velkých koalicích šéf Moravanů 

Politici se chovají jako cajsli. Kyjem po hlavě. Hlasy za odtržení Moravy sílí 

Moravané chtějí vlastní parlament, peníze a zrušit Senát 

Foto: repro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…