Plzeň: Město si připomnělo památku deportovaných plzeňských židů

21.01.2013 14:14

Památku plzeňských židů, kteří byli v lednu 1942 deportováni do koncentračního tábora v Terezíně, uctil před budovou sokolovny ve Štruncových sadech položením květin primátor Martin Baxa. Od tragické události uplynulo 71 let.

Plzeň: Město si připomnělo památku deportovaných plzeňských židů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Připomínáme si jednu z nejtemnějších stránek dějin našeho města. I když je to událost, která se odehrála před dlouhými desetiletími, je důlěžité si ji připomínat právě proto, že se stala nadávno. Po letech prosperity a demokracie. Je to memento událostí, které se nesmí znovu opakovat," uvedl při této příležitosti primátor Baxa.

Pamětní deska na zdi sokolovny připomíná, že v této budově byli několik dní před nástupem do transportu internováni židé z Plzně a okolí. Podobných shromažďovacích míst bylo v České republice celkem patnáct. Z Plzně byly do ghetta v Terezíně vypraveny celkem tři transporty. Z celkového počtu více než 2 600 mužů, žen a dětí se konce války dožilo něco málo přes dvě stě.

V neděli odpoledne se následně ve Velké synagoze konalo pietní vzpomínkové shromáždění s názvem „Židé a křesťané společně“. Tragické události druhé světové války si zde připomněla řada pozvaných hostů včetně biskupa Františka Radkovského a primátora Martina Baxy. Závěrečnou modlitbu přednesl vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…