Po chybujících úřednících stát nebude muset vymáhat škodu

09.05.2012 17:16

Stát nebude muset vymáhat po úřednících škodu způsobenou jejich chybným rozhodnutím. Příslušnou normu totiž poslanci ve sněmovně neprosadili. V platnosti tak zůstane současná úprava, podle níž stát škodu následně vymáhat od chybujícího úředníka může, ale nemusí. Kolem hlasování ale vznikla úsměvná věc, o níže se přičinilo hlasovací zařízení.

Po chybujících úřednících stát nebude muset vymáhat škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Poslanci TOP 09 dnes nedokázali ve sněmovně v závěrečném schvalování prosadit návrh zákona, který odmítla i vláda.  

Norma se měla vztahovat na případy, kdy stát musí lidem újmu způsobenou pochybením úředníka zaplatit. V platnosti ale zůstane současná úprava, podle níž stát škodu následně vymáhat od chybujícího úředníka může, ale nemusí.

Předloha měla stanovit okruh případů, kdy by se po úředníkovi škoda vymáhat nedala. Platit to mělo například tehdy, pokud by v dané věci existovaly odlišné právní výklady.

Spoluautor novely a místopředseda STAN Stanislav Polčák v jednacím sále zdůraznil, že návrh pouze srovnával odpovědnost úředníků s odpovědností běžných zaměstnanců, kteří také podle zákoníku práce odpovídají za způsobenou škodu. Úředníci tak čekali rok, až se případ promlčí, a už se nic nevymáhalo. Návrh měl proto prodloužit na tři léta lhůtu, v níž by stát mohl vůči chybujícímu úředníkovi náhradu škody uplatnit.

Pro zákon hlasovalo celkem 56 ze 167 přítomných poslanců. Na svou stranu získala ale TOP 09 jen poslance Věcí veřejných a jednotlivce z ostatních frakcí.   

ODS přitom předchozím hlasováním nepřiměla sněmovnu k zamítnutí předlohy.

Zaorálek: Mně to tady bliká. Vám také?

Kolem hlasování ale vznikla jedna pikantní situace. Ta ukázala, že v Poslanecké sněmovně stále nefunguje hlasovací zařízení, jak by mělo. Zvláště místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) má při řízení schůze často problémy s technikou, která je umístěna před ním. Minulý týden Zaorálek například tvrdil, že mu před ním nefunguje zhola nic. Dnes právě kolem této novely zničehonic řekl: "A co to dělá teď, mně to tady třeba bliká. Vám také?" pobavil Zaorálek své kolegy při zmatečném hlasování novely.

„Já vás třeba odhlásím všechny," dodal vzápětí a nechal hlasování zopakovat.

Hlasování předtím bylo zpochybněno z důvodu, že nešla zmáčknout tlačítka, a Zaorálek v tu chvíli poznamenal, že vše ruší a zneplatňuje. „Prostě úplně gumuji; jako by se to nestalo,"  zmínil se smíchem v hlase Zaorálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 


 

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…