Po "hromadě ho*en" uznání. Britský plukovník promlouvá o českých vojácích

07.05.2012 11:08

JINÝMA OČIMA Česká speciální jednotka SOG, zrušená za dosud ne zcela vysvětlených okolností, o sobě dala znovu vědět. Před několika dny se objevily informace, že mediální štvanice části českých médií na adresu její odbornosti a statečnosti byly jen fámou. Za české bojovníky se totiž postavil jejich přímý nadřízený britský velitel, pod kterým bojovali v Afghánistánu.

Po "hromadě ho*en" uznání. Britský plukovník promlouvá o českých vojácích
Foto: Archiv SOG
Popisek: Plukovník Richard Westley, držitel Válečného kříže a Řádu britského impéria

„Čeští vojáci ze SOG měli a mají moji absolutní důvěru. Byli to vynikající vojáci, kteří bojovali po boku mých mužů každý den,“ prohlásil velitel speciálních jednotek v Hílmandu, pod nějž jednotka SOG spadala, plukovník Richard Westley, držitel Válečného kříže a Řádu britského impéria. Zkušený britský voják také striktně odmítl, že by se muži SOGu zachovali v boji zbaběle, utekli a nechali tak své britské kolegy ve štychu. „Nepředstavitelné, nic takového se v době mého velení nestalo," tvrdí nekompromisně Richard Westley. České vojáky pak britský plukovník obšírně hájí v dokumentu, který s ním pořídil publicista Marek Polanecký. Ten má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici.

Westleyovo přímé svědectví tak zpochybnilo tvrzení některých českých médií o tom, že příslušníci SOG byli buď zbabělci, nebo válečnými zabijáky (což ovšem nejde logicky moc dohromady).  „Bez českých vojáků ze SOG bych zkrátka a jednoduše nemohl v Afghánistánu dělat svoji práci," dodal plukovník Westley. Jeho slova přesně souhlasí s tím, co před časem prohlásil v magazínu Maxim bývalý polní velitel sogáckých bojovníků Lumír Němec. „Když jsme přijeli do Hílmandu, nikdo nás neznal. Když jsme odjížděli, Britové nás zdravili ‚Ahoj, jak se máš?’ a kérovali si obří znak naší jednotky mezi lopatky. Důstojník, který měl za sebou 21 let u britské armády a ze začátku nám moc nevěřil, nakonec přišel a řekl, že za celou kariéru nedělal s tak dobrými vojáky,“ tvrdí Němec.

Češi byli jako naostřený hrot mého meče, říká plukovník

Westley se je podle svých slov rozhodl nasazovat na „bodové cíle“, proti nimž pokládal Čechy za nejúčinnější. „Vždy jsem měl Čechy v záloze, připravené k okamžité překvapivé akci. Jako by byli naostřeným hrotem mého meče," líčí Westley. Během jedné z mnoha společných akcí mu pak SOG posloužil jako návnada, aby Britové mohli zaměřit minometnou palbu Talibanu a provést protiútok.

Plukovníka Westleyho zaujala mimo jiné technika, kterou byli Češi vybavení. Ocenil například střely RPG, kvůli nimž si Talibanci nejednou mysleli, že se dostali pod „přátelskou palbu“ vlastních jednotek a přerušili kvůli tomu boj. „Češi byli dobře vybaveni. Jejich čtyřkolky byly mnohem lepší než naše, vzadu měly velmi efektivní granátomety AGS-17. Stejně tak vaše Tatry, které doslova děsily bojovníky Tálibanu. Byl to velký autobus s velkými kulomety a pancéřovými pěstmi, a to Táliban nikdy neměl rád,“ hodnotí výzbroj SOGu Westley.

Sám také rád vzpomíná na jednu noční akci, kdy se SOG musel bránit obrovské přesile. „Probojovali jsme se do města zvaného Rahim Kalay a během noci jsme se dostali do obklíčení. Táliban proti nám vedl mohutný protiútok a dostal se k nám až na vzdálenost 10 metrů. Češi byli přímo okolo mě a mého velitelského štábu a odrazili Tálibance vždy, když se k nám přiblížili. Reálně hrozilo, že pozici neudržíme. Šest lidí mého štábu a dvacet českých příslušníků SOG tam prostě drželo pozici a bojovalo, dokud Táliban nebyl doslova zničen. Můj tlumočník mi říkal: „Slyším je ve vysílačce, jsou opravdu velmi blízko,“ a byl z toho opravdu nervózní. Podíval jsem se okolo sebe na české vojáky a pomyslel jsem si, že se nemáme čeho bát,“ připomněl si Wesley kritické okamžiky noční řeže, o které až dosud v České republice věděla jen hrstka zasvěcených. „Bojovali se mnou celou noc, chránili mě. Šli do bojového střetu jen proto, aby zachránili moje vojáky,“ dodal britský plukovník.

„Jeden z našich mužů v Afghánistánu zahynul a my nechceme, aby si jeho syn jednou myslel, že jeho táta byl zbabělec. Jsme rádi, že Westley řekl, jak to bylo ve skutečnosti, když už se nás nezastala česká armáda,“ tvrdí jeden z velitelů SOG Lumír Němec, bývalý příslušník elitního policejního zásahového týmu URNA. Oním padlým byl Milan Štěrba, kterého v březnu 2008 zabil uprostřed tržiště sebevražedný atentátník. Při explozi byli tehdy těžce zraněni další dva Češi, exploze také roztrhala čtyři Dány a tři místní lidi. „U nás k vám málokdo přistupuje jako k někomu, kdo v zahraničí šíří dobré jméno státu, nebo dělá něco pro vlast. V zahraničí je to jiné. Česká společnost si ale neumí vážit svých hrdinů. Nejvíc mě vytočil článek, který nám na záda hodil takovou hromadu hoven, že už nám je nikdo nikdy nesmyje. Šlo o tendenčně vyrobenou dezinformaci s cílem nás očernit. Nerad bych se dočkal toho, že by třeba někdo na základě lživých informací získaných z toho článku přišel za malým Ríšou Štěrbou a řekl mu: tvůj táta byl srab. Milan Štěrba byl přitom výjimečný a statečný chlap,“ zuří Němec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…