Podle českého tisku je zvolení papeže původem z Argentiny logické

14.03.2013 6:05

Volbou kardinála Jorga Maria Bergoglia se katolická církev podle Hospodářských novin (HN) obrátila do míst, jež jsou její budoucností. Latinská Amerika patří k oblastem, kde je křesťanská víra stále ještě velmi silná a neohrožují ji ani sociál konflikty, píše komentátor HN. Zvolení Argentince je podle autora sloupku v Lidových novinách (LN) jen logický důsledek toho, že římskokatolická církev chce být univerzální.

Podle českého tisku je zvolení papeže původem z Argentiny logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Katolická církev je v Latinské Americe chápána jako naděje, která může pomáhat příchodu lepší, spravedlivější společnosti. František I. přináší do církevních kruhů svěží latinskoamerický vítr "víry života", který jediný může bojovat s proudy sekularizace, jež jsou nejsilnější v Evropě, míní autor komentáře v HN.

Břímě, které ponese první Argentinec v čele katolické církve, je takřka nezměrné

Autor sloupku LN zdůrazňuje, že jezuita v úřadu náměstka Krista na zemi je stejnou novinkou jako Neevropan. To podle něj může být průlom svým způsobem zásadnější než Argentinec na trůně svatého Petra.

"Břímě, které ponese první Argentinec v čele katolické církve, je takřka nezměrné. Měl by plnit několik rolí a každá z nich by sama o sobě stačila nového papeže plně zaměstnat. Je to úkol dát do pořádku ústředí církve, kurii, vyvodit důsledky ze skandálů, které oslabily církev, a rozvinout vztahy se zástupci jiných vyznání," míní autor článku v HN.

Biskup Bergoglio teď bude podle komentátora HN muset přesvědčit celý svět, že tvář a dědictví služby svatého Frantška dokáže v moderní době nést i celá kaolická církev.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…