Podléháme zvůli úředníků, rozčiluje se českolipský živnostník

13.09.2011 19:21

Sadař a včelař Jiří Štágl poskytl rozhovor serveru ParlamentníListy.cz, ve kterém vládě radí, aby lidem bez práce třeba pronajala půdu. Když přijde řeč na řadové úředníky, nezná slitování. Někdy má pocit, jako by ani nežil v právním státě, ponejvíce záleží na konkrétním přístupu konkrétního úředníka.

Podléháme zvůli úředníků, rozčiluje se českolipský živnostník

Pan Jiří Štágl z České Lípy se stal vítězem soutěže Živnostník roku 2011 v Libereckém kraji a postoupil do kola celostátního. Pečuje o ekologicky vedený sad a včelstva. Jak úspěšný drobný živnostník vnímá politické dění? Jak hodnotí Nečasovu vládu? Nejen na to odpovídal pan Štágl serveru ParlamentníListy.cz. Mimoděk také nabídl řešení aktuálních sociálních bouří na severu Čech.

Vládo, odstraň chapadla byrokracie

Jako živnostník je v jednom kole a nemá mnoho času sledovat politiku podrobněji. Doufá, že reformy kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) prospějí všem lidem, v dlouhodobém horizontu především dnešním dětem. Za sebe oceňuje např. chystaný zrod jednotného inkasního místa. Důkladněji se chce o politickou scénu zajímat zase až před volbami. Zvolí v nich prý takovou stranu, která mu umožní, aby jako občan skutečně o něčem rozhodoval.

Související:

Premiér Nečas: Omezení byrokracie podnikatelům ročně ušetří 11,5 miliardy korun

Mnohem ostřejší už je v hodnocení byrokratických překážek, které stát dnes a denně klade občanům do cesty a hlasitě volá po jejich odstranění. Tvrdí dokonce, že má někdy pocit, jako bychom ani nežili v právním státě, ponejvíce záleží na konkrétním přístupu konkrétního úředníka.

„Trochu se obávám, že se vládnoucí třídou stává byrokracie, tedy vláda úředníků a úřadů. Jako člověk i jako podnikatel bych se rád trochu vymanil z područí chapadel záchranných balíčku, podpor, výzev, ochranných opatření apod. a raději nesl větší podíl své odpovědnosti a totéž bych očekával od přístupu k bankovnímu a zejména státnímu sektoru," zdůrazňuje Štágl.

Psali jsme Chyba úředníků a přebujelá byrokracie. Starosta Rájce je na prášky

Živnostník v zápětí podává příklad byrokratické zvůle. Již v roce 2009 si stěžoval na úřednici z Chráněné krajinné oblasti České Středohoří, která mu zakázala postavit si suché WC v jeho sadu na okraji CHKO. Štágl přitom zdůrazňuje, že tak úřednice učinila v rozporu se zákonem. Stejně tak mu nebylo dovoleno oplotit ovocné stromy, aby byly chráněny před zvěří i lidmi.

Dále čtěte: Manažeři chtějí méně byrokracie a průhledné tendry

„Pak vám přijde, že miliony korun „investovaných" do minutek s přírodou nezachrání zmařené snahy drobných zemědělců, kteří mohou naše lidi živit, a věřím, že i přírodu tak akorát chránit. Žádný dobrý hospodář si pod sebou nepodřeže větev. Praxe ukazuje na jeden zásadní fakt. Jako bychom ani nežili v právním státě, ale ponejvíce záleží na konkrétním přístupu konkrétního úředníka," rozčiluje se sadař.

Nesmyslná nařízení EU

Štáglovi se nepozdává ani způsob, jakým Evropská unie ovládá zemědělce. Považuje za neférové, že všichni zemědělci v EU nedostávají stejné peníze za stejnou obdělávanou plochu. Za naprostý nesmysl pak považuje direktivy, které stanoví, kolik řepky či meruněk mohou zemědělci vypěstovat.

K věci: Klaus: Direktivy EU ohledně biopaliv je třeba přehodnotit. Zákon nepodepíšu

„Tyto direktivy umožňují vznik pracovních míst pro úředníky, ale dle mého názoru pokřivují konkurenční prostředí. Nemůžete přijít a říct, vysázím 20 hektarů meruněk, dejte mi, prosím, stejnou dotaci jako Řekovi nebo tedy alespoň jako tady sousedovi. Úředník nahlédne do papíru a za třicet dní (pokud není nemocen) vám odpoví, že meruňkové sady se nemůžou rozšiřovat," podává příklad živnostník.

Pan Štágl závěrem nabízí také jedno řešení sociálních problémů, které českou společnost. Přál by lidem, kteří nemají práci, aby si našli kousek půdy a mohli zde najít svoji skromnou obživu nebo alespoň část své obživy. Možná si oddychnou a jejich děti zase najdou sílu žít  v současném světě. Možná by i stát mohl některým lidem, kteří nenachází místo na pracovním trhu, pomoci bezplatným pronájmem půdy.

Nepřehlédněte: Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat

„Živnostník je váš soused, který není kapitalistou cestujícím ze země do země, není v důchodu, na sociálce a ani nevymýšlí lejstra na nějakém úřadě, takže musí pro lidi okolo sebe něco dělat, aby mu umožnili žít. Protože žije mezi lidmi a pracuje pro své konkrétní sousedy, pomáhá udržovat tradici a zároveň omezuje výkyvy moderních experimentů, ať už sociálních, ekologických či morálních," uzavírá drobný podnikatel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…