Pohled na vládu půlí společnost, ukázaly dva průzkumy

29.09.2010 15:17

Premiér Nečas i jeho kabinet mají ve společnosti podobný počet příznivců i odpůrců. Ukázal to průzkum agentury STEM a totéž signalizovalo i šetření agentury SANEP.

Pohled na vládu půlí společnost, ukázaly dva průzkumy

Dva měsíce po nástupu do funkce se předseda koaliční vlády Petr Nečas těší důvěře poloviny občanů. Zjistil to výzkum agentury STEM, podle něhož premiérovi lidé důvěřují více než členům jeho kabinetu. Ministrům věří 38 procent dotázaných z reprezentativního souboru 1228 respondentů, kteří byli osloveni v období 3. až 13. září 2010.

Premiéru Nečasovi určitě důvěřuje 14 procent dotázaných, spíše ano 35 procent, spíše ne 33 procent a určitě ne 18 procent respondentů. Tento takřka vyrovnaný počet příznivců i odpůrců z výzkumu STEM nepřímo potvrzuje i průzkum agentury SANEP, v němž respondenti hodnotili členy vlády stejně jako ve škole od jedničky do pětky. V něm si předseda vlády vysloužil průměrnou známku 2,9, což znovu svědčí zhruba o poloviční přízni veřejnosti.

Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C

Premiér je vnímán lépe než členové jeho kabinetu

Za svým šéfem podle průzkumu STEM poněkud pokulhává vláda jako celek, přesto jen kabinet Vladimíra Špidly měl v roce 2002 po svém nástupu ze všech vlád v posledním desetiletí vyšší důvěru (55%). Nynější vládě věří 38 procent dotázaných. I tady lze nalézt určitou shodu s průzkumem agentury SANEP, podle něhož si členové vlády vysloužili průměrné známky od 2,8 (Jiří Pospíšil) až po 3,5 (Jiří Besser).

Práci Nečasovy vlády „v posledním měsíci" označilo za dobrou 45 procent dotázaných agenturou STEM. Průzkum ale probíhal ještě před masivními protesty státních zaměstnanců proti připravovaným opatřením na snížení platů. Jednoznačně pozitivní vztah měla k vládě pouhá tři procenta oslovených, 42 procent hodnotí její činnost jako poměrně dobrou. Naopak práci Nečasovy vlády považuje za poměrně špatnou 38 procent a za velmi špatnou 17 procent respondentů.

Nejpočetnější skupina nemá důvěru ve vládu ani jejího předsedu

Průzkum ukázal rozdělení české populace na čtyři skupiny. První věří premiérovi a má i kladný názor na vládu (28%), druhá věří Nečasovi, ale ke kabinetu má výhrady (21%). Ve třetí skupině jsou ti, kteří premiérovi nevěří, ale mají alespoň částečně příznivý pohled na vládu (10%) a v poslední skupině jsou ti, kdo nedůvěřují Nečasovi a kritizují jeho vládu (41%).

K věci:

Vláda dostala vysvědčení, nejlepší známka byla horší dvě 

Politolog k průzkumu: Drábek působí na lidi jako rudý hadr na býka 

S politickou situací je spokojena třetina Čechů, ukázal průzkum 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…