Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům

23.09.2011 14:41

Rozbouřené situace ve Šluknovském výběžku zapříčiněné nepřizpůsobivou romskou menšinou si všiml i britský list The Economist. Ten srovnává projevy demonstrantů z této lokality i vyjádření některých politiků s nacistickou perzekucí Romů v době druhé světové války. Čeští politici s tím však nesouhlasí s tím, že toto periodikum očividně situaci v Česku nerozumí.

Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

V poslední době se zintenzivňují útoky Romů na většinou populaci. Nejprve šlo o mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku; vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický. Došlo i k několika loupežným přepadením. Po těchto útocích se konalo několik demonstrací proti nepřizpůsobivým.

Více: The Economist o Šluknovsku: Nacistická perzekuce 

Nacistická perzekuce Romů v Česku

Podle The Economistu se při protestech vyostřuje rétorika. „Mnozí je (Romy) chtějí uzavřít do obezděných ghett, což je stále častější praxe na Slovensku," tvrdí list. „Tvrdá slova připomínají něco z nacistické perzekuce Židů a Romů - a z české válečné kolaborace s nacisty," napsal.

Čtěte také: Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

The Economist dále říká, že s protiromskými náladami flirtují také čeští politici. V tomto smyslu připomínají i senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Čunek kritizuje falešný humanismus

Ten se však proti takovým zjevně neinformovaným generalizacím ohrazuje. „Těžko se mi komentují takové hlouposti. Nevím, kdo to psal. Je zřejmě, že situaci v Česku nerozumí. Já jsem nikdy žádná rasistická či nacistická prohlášení nikdy nepronesl. Předložil jsem racionální koncepci, která by pomohla tento problém řešit," řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

SLEDUJEME téma Romové  

Zdůrazňuje, že jeho koncepce se netýká všech Romů, pouze těch nepřizpůsobivých. Jedná se o to, že by stát financoval obcím programy, které by pomohly Romům se socializací a začleněním do společnosti hned od útlého věku. Dětem těchto skupin by byla v povinných družinách věnována speciální péče, kde by se naučily česky a dělaly úkoly a muselo by se na to přísně dohlížet. „Je nutné, aby byli stále doprovázeni a kontrolováni, aby své vzdělání nezanedbávali. Tato koncepce by musela být celostátní a měla by platit v jeden okamžik. Finance by obcím poskytl stát," vysvětluje Čunek.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Já se touto problematikou dlouhodobě zabývám a mám mnoho zkušeností i jako starosta. Troufnu si říct, že málokterý politik má tolik zkušeností. Ten falešný humanismus nás přivedl tam, kde jsme dnes. Každý před tím raději strkal hlavu do písku, aby ho někdo neobvinil z rasismu podobně jako ten list. Pokud se ale nezačne nic dělat, situace se nezlepší, spíše naopak," uzavřel Čunek.

K tématu: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Ať jedou s Cikány bydlet a změní názor

Pobouřen článkem je senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který se romské problematice věnuje již několik let. „Taková tvrzení může vyslovit pouze člověk mdlého rozumu. To nemá s nějakým rasismem či nacismem vůbec nic společného. Je to o tom, že ze strany většiny romské minority jsou porušovány základní principy slušného občanského soužití. Velká většina romské populace, ne všichni, ale většina, považuje práci ze nejhorší způsob obživy. Znám případ, kdy dostal Cikán pracovní nabídku za 20 tisíc měsíčně, ale on to odmítl s tím, že na dávkách bere 34 tisíc. Když berou dávky, tak je nic nemotivuje hledat si práci," řekl serveru ParlamentníListy.cz senátor Doubrava.

Čtěte také: Drsně proti Romům i u Jílkové: Znásilnili, kradou a nepracují

„Když jsem byl v televizním diskusním pořadu, tak mě zaujal příspěvek osmnáctiletého Cikána, který říkal, že když někdo chce, tak si práci najde. Kéž by takových bylo víc. Je pravda, že to mají těžší, když chtějí sehnat práci, ale když jsou víceméně negramotní, tak kdo by je zaměstnal? Další problém je, že vzdělání považují za odpornou záležitost. Čili bych tomu britskému listu doporučil, aby nejprve, než nám bude radit, zajel do těchto lokalit a podíval se, jak to tam vypadá. Pan autor by si mohl zkusit žít s těmi Cikány. Možná by pak změnil názor na údajný nacismus Čechů," dodal senátor.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Klausova a Bátorova protiromská strana?

Ani poslanec ČSSD Jiří Koskuba není nadšen zahraničními „poradci". „Já si myslím, že to je spíše rasismus naruby. Nevím o tom, že by čeští politici měli nacistické projevy. I britské noviny mají svobodu psát pitominy. Víc se k tomu nedá říct," reagoval poslanec.

Čtěte také: "Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

The Economist připomněl, že vicekancléř ministra školství Josefa Dobeše Ladislav Bátora je názorově blízký prezidentu Václavu Klausovi. Ten by podle listu mohl po skončení volebního období založit nacionalistickou stranu, která by získala hlasy právě lidí nespokojených s romskou problematikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …