Polčák: Majetková přiznání jsou zbytečná šikana

09.12.2011 15:13

Opoziční ČSSD opětovně ve sněmovně neprosadila návrh, aby bohatí lidé museli dokládat původ svého majetku. Poslanci koalice dnes předlohu zamítli už v prvním čtení. Poslanec TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák to vysvětlil tak, že zákon je zbytečná šikana.

Polčák: Majetková přiznání jsou zbytečná šikana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Pro zamítnutí hlasovalo 76 poslanců, 66 bylo proti. S obdobným návrhem neuspěla ČSSD v dolní komoře už v březnu.

Návrh pochází z pera poslanců Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce, Václava Votavy a Lubomíra Zaorálka. Navrhovaná právní úprava zakládá povinnost fyzickým osobám podat oznámení k majetku za účelem zjištění, zda nebyl povinnou osobou pořízen z nezdaněných prostředků.

Opozice dnes kritizovala koalici za to, že boj s korupcí nemyslí vážně, jinak by podle ní trojkoalice zákon podpořila. A to prý přitom má vláda boj s korupcí ve svém programovém prohlášení, ale nenajde se přitom ani jedna z pravicových stran, která by pro tuto normu zvedla ruce. Podle sociálních demokratů to je doklad o tom, že vlastně koalice ve skutečnosti s korupcí bojovat nechce.

Více zde:

Poslanec TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák s tím ale nesouhlasí a označil majetková přiznání za zbytečnou šikanu.

„Každý odpovídá za to, co předkládá daňovému úřadu. Finanční úřady mají dostatek pravomocí, zejména i po změnách, které provádí tato vláda, aby odkrývaly případně všechny nepravosti, které souvisí s porušením zákonů," řekl Polčák v rozhovoru pro Český rozhlas.

Sociální demokraté chtěli majetkovými přiznáními předcházet daňovým únikům. Podle koaličních poslanců ale na to má stát nástrojů dost.

„Vysílá to signál o to, že vládní většina to nemyslí s bojem proti korupci vážně. Právě kvůli tomu jsme navrhovali, aby se hlasovalo po jménech, aby bylo jasné, kteří poslanci si nepřejí, aby byla v naší zemi zavedena majetková přiznání," poznamenal k tomu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že návrh sociální demokracie předloží znovu.

Podle něj dříve nebo později pod tlakem občanů Poslanecká sněmovna přistoupí na návrh sociální demokracie a majetkové přiznání nakonec bude zavedeno.

„Protože majetkové přiznání není na rozdíl od rovné daně a na rozdíl od superhrubé mzdy žádný experiment. Rovná daň, to je experiment, souhlasím. Superhrubá mzda, to byl experiment, potvrzuji. Ale majetková přiznání jsou přece standardní nástroj, který už desítky let používají daňové správy ve vyspělých zemích pro to, aby čelily daňovým únikům, aby zabránily legalizaci kriminálních výnosů z kriminální činnosti, aby zabránily legalizaci výnosů z daňových úniků a podvodů," dodal k tomu Sobotka.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…