Policie a média jsou jedna ruka. Politici: Jde o prachy

06.06.2012 20:26

Česká média a policie jsou výrazně propojeny. Jak jinak si vysvětlit úniky z policejních spisů, odposlechů a dalších materiálů právě do sdělovacích prostředků? Politici jsou podobnými praktikami zhnuseni. Otevřeně přiznávají, že jde o porušení zákona.

Policie a média jsou jedna ruka. Politici: Jde o prachy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V souvislosti s probíhající kauzou obviněného poslance Davida Ratha se nabízí otázka, jak je možné, že do médií opakovaně unikají části odposlechů pořízených policií.

Jsou snad policejní složky napojeny na média? Jak je možné, že se do nich dostávají tajné informace? Jsou někteří novináři snad přímo napojeni na jisté zástupce orgánů činných v trestním řízení? ParlamentníListy.cz pátraly přímo v řadách politiků. Právě těm může být provázanost policie a médií trnem v oku. Třeba právě v souvislosti s probíhající kauzou, která zmítá sociální demokracií.

Sledujeme téma Rathovo zadržení. Vše o kauze čtěte ZDE

Éra korupcismu

Podle člena ČSSD a Rathova sněmovního kolegy, poslance Jiřího Koskuby, je současný stav provázání českých médií a policie alarmující. "Pominu-li, že je to nezákonné a občas i čistě účelové. Leč v nové éře korupcismu je jen to málo překvapivé. Po pološném snížení platů nejen policistů není divu, že hledají přivýdělek," řekl ParlamentnímListům.cz. s tím, že dokud bude poptávka, bude nabídka. "Jasně - zákony! A koho to tady zajímá, když jde o prachy, že? Vzorů mají dost i hodně nahoře," dodal pro redakci.

Novináři? Ničí osudy nevinných

Rovněž zástupce pravice, poslanec za TOP 09 František Laudát, je poměry panujícími v ČR zhnusen. "Je to hrozné, co se děje. Ale není to jen problém naší země. Někteří novináři se v honbě za originalitou nezastaví před ničím. Bohužel si asi neuvědomují, že ničí osudy nevinných. Čas od času se omluví sloupkem někde v rohu, kde to nikdo nečte. Ale každého křiváka osud jednou dožene. Rath má práva člověka ve važbě. Jeho fota z vězení svědčí o stavu naší justice."

To šéf policejních odborů Milan Štěpánek soudí, že informace, které pronikají do médií, většinou nepochází od policie. "Je to spíše snaha policii poškodit, například v kauze pana Ratha jde zřejmě o to vyvolat dojem, že je to zmanipulované," řekl redakci Štěpánek. 

"Úniky informací nejsou správné, ani z pohledu osob, ani z pohledu policie," uzavřel šéf policejních odborů s tím, že mohou ovlivňovat výsledky výběrového řízení.

Durdí se i studenti

Alarmující je, že provázání policie a médií si všimla už i mladá generace.  "Za alarmující považuji již tradiční úniky informací o případu mimo orgány činné v trestním řízení. Podle mého názoru v ČR existuje takřka identické a symbiotické propojení policie a médií jako ve Velké Británii, ale u nás se zatím nic nevyšetřuje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Karel,  student politologie na FSV UK, Karel, který ve středu s napětím sledoval projev Davida Ratha v Poslanecké sněmovně.

Zatím poslední úniky z policejních materiálů zveřejnil ve středu deník Insider. Otiskl pasáže z odposlechů v kauze Davida Ratha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…