Policie bude moci stíhat poslance Chaloupku. Je podezřelý z korupce

12.06.2012 16:44

Policie bude moci stíhat Otto Chaloupku (VV) pro podezření z korupce. Sněmovna dnes poslance ke stíhání vydala. Pro jeho vydání hlasovalo 94 poslanců ze 154 přítomných poslanců, proti bylo 37. Návrh nepodpořily Věci veřejné a většina občanských demokratů.

Policie bude moci stíhat poslance Chaloupku. Je podezřelý z korupce
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Policie by mohla Chaloupku obvinit pro podezření z přijímání úplatku od jeho bývalého asistenta Vratislava Vařejka. Chaloupka ovšem tvrdí, že je nevinen. Poslance proto žádal, aby hlasovali proti vydání.

"O poslanci jsme na výboru jednali na svých celkem třech schůzích a to dne 3. května, 10. května a 6. června letošního roku," připomněl pak dnes předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Také  zmínil, že mandátový a imunitní výbor nedal sněmovně přitom žádné doporučení ohledně vydání Chaloupky k trestnímu stíhání. Výbor totiž žádal víc informací od policie. 

Chaloupka údajně po svém asistentovi Vařejkovi požadoval, aby mu odevzdával část platu. Poslanec vinu odmítá a tvrdí, že šlo o domluvu. Peníze prý sloužily na předvolební kampaň. Chaloupka se také obává případné předpojatosti soudu. 

Předseda Věcí veřejných Radek John se za svého kolegu nedávno postavil. John řekl, že prý o kauze má pochybnosti. „Velmi bych se divil, kdyby Věci veřejné se znalostí tohoto příběhu přistoupily na kvalifikaci, že pan asistent pro prestižní místo asistenta byl ochoten platit úplatek. Vůbec ta představa prestižního místa asistenta je směšná představa nějakého policisty,“ uvedl John nedávno pro Český rozhlas. Ostatně Věci veřejné dnes návrh na vydání svého poslance nepodpořily.

Paroubek: Je to sympatický člověk, ale nejde o kšeft?

Před hlasováním o vydání Chaloupky promluvil kromě jiných například poslanec Jiří Paroubek (NS - LEV 21).  Připomněl, že úkolem sněmovny není rozhodovat o vině, nebo nevině poslance.

"Pan poslanec Chaloupka je jinak sympatický člověk. Musím ovšem s politováním říci, že jsem zatím marně pátral ve své paměti a hledal jsem něco, co by mě pana poslance více připomnělo. Zatím jediný výraznější politický čin, co jsem nalezl, je nedávné hlasování pro důvěru Nečasově vládě v situaci, když byl pan poslanec členem opozičního klubu Věcí veřejných. Tato politická bigamie mě zaujala a nemůžu z toho učinit jiný závěr, nežli ten, že hlasování pro Nečasovu vládu a současně snaha o nevydání pana poslance k trestnímu stíhání, spolu souvisí. Nepochybuji o tom, že by se mohlo jednat o politický kšeft vlády a pana poslance," řekl Paroubek.

Bývalý premiér tak reagoval na fakt, že i když je Chaloupka členem opozičních Věcí veřejných, tak v pátek 27. dubna podpořil kabinet Petra Nečase, když se hlasovalo o důvěře kabinetu bez Věcí veřejných. Spolu s Chaloupkou tehdy hlasovali pro kabinet ještě Milan Šťovíček a Miroslav Petráň z VV.

Poslankyně Marie Rusová a členka mandátového a imunitního výboru (KSČM) před hlasováním pak sdělila:

"V tomto případě si myslím, že vydat by se mělo a nic proti poslanci kolegovi panu Chaloupkovi. Ba naopak řeknu, že mu přeji, aby za pomoci svého obhájce obhájil to, co tvrdí, tedy to, že je nevinen, pokud bude obžalován. A v tom případě ale se pak domnívám, pokud necháme činit orgány činné v trestním řízení a případně obžaloba bude vznesena proti poslanci Chaloupkovi a soudem nebo soudy bude obžaloby zbaven případně bude vyslovena vina či nevina, tak i já osobně budu velice bedlivě sledovat, zdali v dané kauze bude obviněn jeho ex-asistent, tedy pan Vařejka."

Rusová po dalších slovech dodala, že klub KSČM bude dnes hlasovat pro vydání Chaloupky k trestnímu stíhání.

Chaloupka: Je to pomluva

Chaloupka dnes před poslanci zopakoval svou verzi případu. Hovořil o pomluvě, účelové manipulaci a snaze o diskreditaci. Vařejka mu prý měl splatit 60.tisíc korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 tisíc korun. Chaloupka také podotkl, že Vařejka na něj podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci, policie ale po roce vyšetřování záležitost klasifikovala jako přebírání úplatku. "Prohlašuji, že jsem nevinen," zdůraznil.

Před týdnem sněmovna potvrdila stíhání Davida Ratha (dříve ČSSD), kterého policisté obvinili z přijímání úplatku v souvislosti s údajně zmanipulovanou zakázkou na opravu buštěhradského zámku.

Kdo je Otto Chaloupka?  Těsně po hlasování o důvěře kabinetu například server idnes.cz napsal, že o poslanci se toho ví poměrně málo. V roce 1985 emigroval do Rakouska, o rok později do USA. V Česku natrvalo žije od roku 2007. Postupem času vstoupil do VV.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…