Policie rozehnala mítink proti potratům. Hnutí se bude bránit

19.12.2010 18:53

VÍME PRVNÍ Občanské sdružení Stop genocidě se bude právně bránit proti násilnému zásahu Policie ČR proti řádně nahlášené demonstraci uskutečněné 15. prosince na veřejném prostranství před gymnáziem F. X. Šaldy v Liberci, kdy byli policií patrně protiprávně zadrženi organizátoři akce z tohoto sdružení.

Policie rozehnala mítink proti potratům. Hnutí se bude bránit

Sdružení Stop genocidě podá v pondělí 20. prosince podnět k prošetření chování policistů na Policejní inspekci ČR, žalobu na Policejní ředitelství proti neoprávněnému zásahu
a žalobu na město Liberec (magistrát) pro neposkytnutí povinné ochrany při shromáždění (nezavolali městskou policii atd.)

Řádně nahlášené shromáždění

Shromáždění s předem ohlášenými informačními panely a peticí upozorňovalo na nepřijatelnost a následky umělých potratů. Redakce ParlamentníchListů.cz má k dispozici povolení demonstrace ze strany magistrátu města. Policie ČR, kterou organizátoři přivolali kvůli agresivnímu jednání zaměstnance gymnázia, začala paradoxně nutit organizátory řádně ohlášeného shromáždění k ukončení akce. Jednalo se o dva policisty se služebními čísly 316698 a 310481.

„Ačkoliv pracovník magistrátu potvrzoval, že jednáme zcela v souladu se zákonem o právu shromažďovacím, byli jsme násilím Policií ČR přinuceni odjet na služebnu, kde jsme byli zadržování šest hodin a Policie ČR odmítla sepsat s námi řádný záznam o našem zadržení a naše informační panely zabavila. Nesdělila nám ani, čím jsme měli porušit zákon," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Vrána, který byl organizátorem akce a osobou zmocněnou jednat s úřady.

"Policisté mne začali tahat za bundu. Když jsem nespolupracoval, dva mě tahali za bundu a za ruce a další dva mě ze zadu tlačili do jejich služebního vozu. aby mě poté dostali na zadní sedačku, uchýlili se opět k násilí. Opakoval jsem jim, že je to proti mé vůli a překračují zákon. Bezvýsledně. Přitom stačilo, aby řekli, který zákon porušujeme a shromáždění zakázali. Bylo jasné, že nás prostě chtěli dostat od gymnázia," dodal Vrána. 

Veřejné prostranství

„Na billboardech byly potraty zobrazeny ve vší brutalitě. Tato forma byla ale zcela nevhodná pro děti, natož pak pro velmi malé, které u nás také studují," uvedla pro iDnes.cz zástupkyně ředitele Gymnázia F. X. Šaldy Marcela Dunajovičová, která tvrdila, že akce proběhla protiprávně na pozemku školy.

Pořadatelé se ale brání. Zákon o obcích podle nich jednoznačně definuje, co veřejné prostranství je: „Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru."

Zákon shromažďovací zase upřesňuje, že právě veřejná prostranství jsou místa, kde je možné po předchozím oznámení demonstrace pořádat. Podobně petiční zákon umožňuje konat petice na místech veřejně přístupných.

Je nutné upozorňovat na všechny genocidy

Protipotratový aktivista Vrána hájí i prezentaci drastických výjevů z potracení nenarozených dětí: „Výstavy jsou pořádány před středními školami a univerzitami právě z toho důvodu, že dospívající nejsou záměrně informováni o kruté realitě umělých potratů. Nemohou pak kvůli zatajeným skutečnostem o svém životě a vlastním osudu kompetentně rozhodnout. Také se nemohou pak ani proti této barbarské praxi moderního věku aktivně postavit. S informacemi, které si sami ověří, však může nastupující generace změnit pokryteckou mentalitu naší společnosti," uvedl Vrána.

„Měli jsme oznámení, že jsou tam neetické a pobuřující obrázky. Billboardy jsme zajistili. Případ evidujeme jako přestupek proti veřejnému pořádku. Postoupíme jej libereckému magistrátu," sdělila iDnes.cz mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

„Když se ve školách vyučuje o holokaustu, tedy o odporném vyražďování lidských bytostí nacisty, jsou dětem na fotografiích nebo v historických dokumentech také ukazovány velmi drastické záběry na oběti této genocidy. My považujeme potraty za zabíjení lidských bytostí, které se nemohou bránit. Děti jsou neinformované a je potřeba, aby na vlastní oči viděly, že ještě před svým narozením jsou legálně zabíjeny lidské bytosti," řekla ParlamentnímListům.cz viceprezidentka Hnutí Pro život Zdeňka Rybová, které se sdružením Stop genocidě spolupracuje.

Zatím k problémům nikdy nedošlo

Tato shromáždění a informační panely spojení s peticí jsou koncipovány jako otevřené diskusní setkání k eticky spornému tématu umělého potratu. Petici za zákaz umělého potratu již podpořilo téměř sedm tisíc lidí, především z řad studentů.

Sdružení Stop genocidě doposud uspořádalo přes 120 výstav na veřejných prostranstvích před gymnázii, středními školami a univerzitami. Nikdy však, jako dnes v Liberci, nedošlo k násilí proti účastníkům a to dokonce ze strany Policie ČR, která je ze zákona povinna účastníkům legálně nahlášených demonstrací poskytnout ochranu.

Čtěte také:
Nový šéf lidovců slibuje přísnost vůči adopci dětí homosexuály
Homosexuálové si vyhádali stažení hanlivé příručky
Skupinový sex do škol nepatří, míní ministr školství Dobeš

Jeden z transparentů použitých účastníky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …