Policista měl útočícího Roma zastřelit, zlobí se senátor

23.03.2012 14:25

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se ParlamentnímListům.cz vyjádřil k bezpečnostní situaci na severu Čech, které trápí kriminalita a násilnosti nepřizpůsobivých spoluobčanů.

Policista měl útočícího Roma zastřelit, zlobí se senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený panelový dům v Chanově

Policistům, kteří měli vytvořit novou speciální pořádkovou jednotku na Šluknovsku, budou kvůli zmrazení rozpočtu ministerstva vnitra chybět peníze na nákup potřebné výstroje i další speciální techniky, informovala ČTK. Jednotka, která má 50 členů, nyní působí jako oddělení hlídkové služby v rámci Ústeckého kraje.

Na severu Čech se napjatá situace v létě vyhrotila po několika incidentech především mezi starousedlíky a Romy.

Stáhnout vojáky z Afghánistánu

Policejní prezident Petr Lessy má příští týden jednat s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. „Druhá fáze vzniku pořádkové jednotky nebude, ale policisté tam budou,“ řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Policie měla na nová auta či výstroj vyčleněno zhruba 700 milionů korun. Vláda ale ve středu zmrazila z letošního rozpočtu ministerstva vnitra zhruba 1,7 miliardy korun, policii asi 800 milionů. „Ta částka, která na to byla určena, tak tu máme zastavenou,“ uvedla mluvčí.

„Já už jsem jednou radil, ať raději stáhnou vojáky z Afghánistánu, kde jsou zcela zbyteční, a peníze využijí na vyzbrojení a vystrojení policistů. Myslím, že to bude podstatně užitečnější použití finančních prostředků než jejich vyhazování v Afghánistánu, kde se to otáčí proti nám. Budeme litovat, že tam naši vojáci byli. To pomíjím ty mrtvé, kteří se vrátili v zinkových rakvích,“ řekl ParlamentnímListům.cz Doubrava.

Lidé se budou bát jít na ulici. Agresivita Romů stoupá

Ten uvedl, že zesílení policejních hlídek není řešení příčin problému, nýbrž jeho důsledků, a problém romské minority je třeba řešit komplexně. „Musí být koncepční řešení a tím není pouze přítomnost policie a represe. Doufám, že si k tomu konečně v parlamentu sedneme a budeme přemýšlet, co s tím. Protože takhle už to dál nejde. Nerozumím tomu, proč bychom se nemohli usnést na tom, že by se poskytovaly přídavky na dvě, na tři děti. Když jich ale chtějí mít deset, tak za svoje. Tak bych mohl pokračovat dál,“ myslí si Doubrava.

„Obávám se, že když se bude krátit rozpočet policie, tak se lidé budou bát vyjít na ulici. Není potřeba tam mít nějaké těžkooděnce, ale je třeba zajistit, aby policisté byli dennodenně na ulici, aby měli na benzin, náboje. Ta agresivita některých skupin Romů stoupá,“ varuje senátor.

Měl toho grázla zastřelit

Ten se vyjádřil i k tomu, že na nechvalně proslulém mosteckém sídlišti Chanov byl policista napaden Romy. „Jak je možné, že když je napaden, že nedokáže vytáhnout pistoli a útočníka zastřelit. Proč se nebránil střelnou zbraní. To jsou přesně podmínky pro použití nutné obrany. Ten policista se nechal nějakejma parchantama zbouchat. Kde to jsme, když Cikáni nemají už respekt ani před policistou. Jak je možné, že se policisté dostali do situace, kdy mají strach se bránit. To nahrává těm grázlům a povzbuzuje je to k další a další kriminalitě a agresivitě. Protože vidí, že ani policie si na ně netroufne,“ zlobil se Doubrava.

Mladý policista ověřoval v pondělí večer na sídlišti Chanov informaci, že se tam zdržuje hledaná osoba, a při pátrání vešel do vybydleného panelového domu. Tam byl napaden a záchranka, kterou si policista sám přivolal, ho našla na zemi před domem. Po napadení policie místo prohledala a nakonec zadržela dva muže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…