Politici myslí na lidi jen pod tlakem, jinak na ně kašlou. Šéf lékařů se rozčílil na Hegera

18.12.2012 19:58

Blíží se konec roku a stále není jasné, jak bude v Česku od prvního ledna vypadat financování zdravotní péče. Zvyšuje se nervozita u pacientů, kteří se už na provádění některých zákroků nemohou objednávat, protože nemocnice nemají uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Na šéfa resortu Leoše Hegera se valí kritika z mnoha stran, že to dopustil.

Politici myslí na lidi jen pod tlakem, jinak na ně kašlou. Šéf lékařů se rozčílil na Hegera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Za dvacet let existence České republiky nevydržel ve funkci ministra zdravotnictví nikdo tak dlouho jako už téměř dva a půl roku úřadující Leoš Heger. Přesto se na něj valí vlna kritiky, kterou umocňuje skutečnost, že jsme ještě nikdy nebyli necelé dva týdny před koncem roku v situaci, že nejsou uzavřeny smlouvy mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami. Zatímco předseda VV Radek John varuje před kolapsem zdravotní péče, ministr důvod k panice nevidí.

„Pan Leoš Heger může být v pohodě, protože on loajálně plní své povinnosti náměstka ministra zdravotnictví, takže jeho nadřízený Kalousek s ním může být spokojený. Spokojeni jsou s ním i velcí investoři ve zdravotnictví, kterým jde na ruku. Spokojeny jsou s ním i zdravotní pojišťovny, kterým dává zcela volnou ruku. Takže on může být klidný, protože názor pacientů a zdravotníků ho nezajímá,“ tvrdě kritizuje pro ParlamentníListy.cz šéfa resortu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Žádná reforma ani žádný přísun peněz

Ministr Heger podle šéfa ČLK neudělal žádnou reformu zdravotnictví, nesehnal pro něj ani žádné peníze zvnějšku, ani cestou nadstandardu, ani cestou zvýšení plateb za státní pojištěnce. „Pokud od prvního ledna budou pacienti dostávat péči v nemocnicích, tak to bude jen dobrá vůle ředitelů nemocnic a zdravotníků v nich pracujících, protože nemají žádnou jistotu, že za tuto práci dostanou od pojišťoven zaplaceno,“ upozorňuje Milan Kubek, do jaké situace se pod taktovkou Leoše Hegera dostaly nemocnice, jejich zaměstnanci, ale i pacienti.

„Tím, že nemocnice nemají smlouvy s pojišťovnami, a tudíž pacienti nemají právně jistotu, že budou ošetřeni ve zdravotnických zařízeních typu nemocnic na území České republiky, nastane od začátku příštího roku další destabilizace českého zdravotnictví v podání TOP 09 a Leoše Hegera s Miroslavem Kalouskem, protože ti jsou strůjci tohoto destabilního stavu a systému,“ říká pro ParlamentníListy.cz prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Pacienti předali Němcové petici proti rušení nemocnic

Považuje to za chybu zdravotních pojišťoven, které vypověděly nemocnicím smlouvy koncem minulého roku a k ničemu se dlouho neměly. „Čekaly na krajské volby, aby pravicové strany až tolik neprohrály. A po nich předložily návrhy, které jsou neakceptovatelné pro nemocnice a v jisté míře i pro pacienty. Když vám zruší například nemocnici v Rokycanech, tak kam ti lidé půjdou? Toto nám vadí, a proto jsme předali předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové petici s 65 tisíci podpisy jako protest proti rušení českých nemocnic,“ poznamenává Luboš Olejár.

„Pacienti se nemusí bát ne proto, že je ke klidu vybízí ministr Heger, ale protože nemocnice jsou ochotny pokračovat v poskytování zdravotní péče i pokud se nevyřeší smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami. To je podle mě ten klíčový důvod. A pan ministr se měl zasadit o to, aby pojišťovny nezneužívaly své síly a výpovědí, když nové smlouvy mělo už být dávno předloženy a nenechávány na posledních pár dnů roku,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu.

Už dnes se na některé zákroky nemohou lidé objednat

Zmíněný vstřícný krok nemocnic vnímá Luboš Olejár jako jejich pud sebezáchovy, ale obává se, že až nastane první vyúčtovací kvartál, tak mezi pojišťovnami a nemocnicemi nastanou za období ze začátku roku velké spory. „Nervozita bude stoupat, protože už dnes nejsou lidé objednáváni na některé výkony, protože nemocnice nevědí, jak to s nimi bude. A dokonce z některých nemocnic máme zprávy, že dali výpověď svým zdravotníkům a svým zaměstnancům,“ informuje prezident Svazu pacientů.

Komplikace pro pacienty, které způsobí bezesmluvní vztah mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami, připouští i Milan Kubek. „Přesto věřím, že ředitelé a zřizovatelé nemocnic projeví větší zodpovědnost, než jakou projevil pan ministr. Byť to byl on, kdo celou akci způsobil, protože donutil zdravotní pojišťovny, aby společně vypověděly smlouvy všem nemocnicím a ve druhém memorandu pojišťovny přinutil, aby postupovaly nadále jednotně, tak se teď tváří, že s tím nemá nic společného,“ poukazuje prezident ČLK Milan Kubek.

Brutální chování pojišťoven, které spoléhají na altruismus nemocnic

Existuje několik právních názorů na to, čím se mají řídit nemocnice a zdravotní pojišťovny v bezsmluvním vztahu. „Nemocnice by i tak měly dostat výkony proplaceny, původní smlouvy by měly být prolongovány. Právních názorů je několik, ale o akutní péči vůbec nemůže být řeč, ta musí být proplacena i v bezesmluvním vztahu. O chronické péči mohou být diskuse, ale já věřím v to pozitivní, tedy že nemocnice léčit chtějí a že to pojišťovny budou muset uhradit. Ale jistotu tady nemáte skoro v ničem,“ uvědomuje si Martin Engel.

Předsedovi Lékařského odborového klubu vadí i situace s rušením nemocnic. „Není to připraveno, kritéria nejsou jasná, není to transparentní. A přitom se jedná i o nemocnice, které léčí relativně levně. A nejbrutálnější vůbec je chování pojišťoven, které chtějí, aby práci za nemocnice, které skončí, odvedly jiné nemocnice. Ale bez toho, že by s nimi byl upraven smluvní vztah, který by garantoval, že tu zvýšenou péči dostanou zaplacenou. Spoléhají na to, že nemocnice ve svém altruismu budou léčit a dělat to i částečně zadarmo. To je od zdravotních pojišťoven zvlášť zavrženíhodné,“ zlobí se Martin Engel.

Heger předvedl, že jakmile tlak pomine, politici na občana kašlou

Nejdéle sloužící ministr zdravotnictví ČR si za rámeček rozhodně nedá ani to, jak oklamal lékaře, když jim v memorandu pod hrozbou akce „Děkujeme, odcházíme“ nasliboval zvýšení platů. „Vláda ten závazek přijala, ale když urgentní tlak pominul, tak se z té druhé části snažila vykroutit. Zvýšení platů bylo nižší a neproběhlo ve všech nemocnicích. Třetí krok, zvýšení platů od ledna 2013, se neuskuteční vůbec. Pan ministr předvedl, že politici jsou schopni jednat pouze pod tlakem, jakmile ten tlak pomine, tak na občana kašlou,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Zklamán počínáním ministra Hegera i celé vlády je rovněž Martin Engel. „Vidíte, že nám nejde za každou cenu o peníze, že se teď snažíme o záchranu systému a aby pacienti měli péči, ale ten nesplněný slib vůči lékařům a zdravotním sestrám určitě ještě přijde na přetřes. „Kdyby pan ministr místo servility, s jakou to dal ministerstvu financí pět miliard na sanování státního dluhu, tyto peníze ve zdravotnictví ponechal, tak by byl problém s péčí i navýšením platů bohatě vyřešen. To, že dal nadřízenému straníkovi pět miliard bianco šekem, tak to je skandálním řešením zdravotnické problematiky,“ kritizuje předseda Lékařského odborového klubu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…