Politolog Krejčí: Média Zemanův vzkaz nepochopí, především Česká televize

08.03.2013 21:25

Inaugurační projev, první ve funkci prezidenta Miloše Zemana, se vyznačoval mimořádnou kultivovaností – říká známý politolog, profesor Oskar Krejčí. Podle něj se Miloš Zeman i svým projevem definoval jako levicový politik. A že se opřel do médií? I to chce podle něj kus odvahy. S kritiky prezidentova projevu Oskar Krejčí nesouhlasí.

Politolog Krejčí: Média Zemanův vzkaz nepochopí, především Česká televize
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Myslím, že každého musela zaujmout kultivovanost projevu Miloše Zemana, propojení přednesu s obsahem,“ míní profesor Krejčí. Jak řekl pro ParlamentníListy.cz, je to dokonalá vazba obsahu prezidentova projevu na české poměry.

Miloš Zeman zůstal věrný svému levicovému postoji i ve svém projevu

Další důležitou věcí, je podle profesora skutečnost, že i ve svém inauguračním projevu zůstal Miloš Zeman věrný principu definovat se jako levicový politik. „To jsme mohli zaznamenat i v jeho výroku, že chce být hlasem dolních deseti milionů neprivilegovaných občanů, protože ti privilegovaní svůj hlas nebo spíše hlasy už dávno mají. Myslím, že je to velmi jednoznačné konstatování,“ míní politolog.

  • Celý projev prezidenta republiky Miloše Zemana ZDE

O Zemanových pozitivních cílech a negativním vymezení mluví Oskar Krejčí jako o velmi originálním prvku. „Jeho ostrovy pozitivní a negativní deviace jsou skutečně originálním výrazem. I tyto jeho cíle a vymezení navíc velmi přesně odpovídají právě tomu, že se definoval jako levicový politik.

Prezident vymezil velmi přesně i ostrovy negativní deviace

Ve svém projevu se Miloš Zeman vymezil mimo jiné také proti neonacistům. „Všechna tři vymezení – proti kmotrovské mafii, vymývání mozku některými médii a neonacistům, jsou podle mne velmi přesně stanoveny,“ říká politolog. A i když prý nemůže říct, jaký přesně důvod k tomu Miloše Zemana vedl, obecně vzato, ekonomická a sociální krize otevírá prostor pro toto „hnědé nebezpečí“ nejen u nás, ale i v celé Evropě.

„Nejsem osobně proti zákazům podobných jevů, spíše bych zde viděl prostor pro demokratické síly, které by neměly této „hnědé vlně“ ponechat žádný prostor,“ říká pro ParlamentníListy.cz Oskar Krejčí. „Že je to ale jev nebezpečný vidíme i z toho, že prezidentovi stálo za to ho zmínit v tak důležitém projevu,“ říká profesor Krejčí. „Ponechá-li se jim tento sociálně-ekonomický prostor, není pochyb, že toho využijí,“ dodává. Nevyloučil, že i toto riziko měl Miloš Zeman na mysli.

Problém některých médií není v pravicovosti, ale v nevzdělanosti a aroganci

 „To, že se Miloš Zeman opřel do médií, svědčí jen o věrnosti tomu programu, který hlásal už dříve,“ říká Krejčí. Svědčí to ale prý i o Zemanově odvaze, „protože politik, který se veřejně střetne s médii, nemůže počítat s tím, že by měl na růžích ustláno,“ zvažuje politolog. Chce to proto, podle něj, také kus odvahy.

Pokud jde o média a jejich reakci na prezidentův projev, v němž část z nich Zeman kritizoval, je Oskar Krejčí přesvědčen, že k žádné bouřlivé reakci nedojde. „Problém médií není v tom, zda jsou pravicová nebo jinak barevná,“ tvrdí Krejčí. Miloš Zeman to podle něj vyjádřil velmi přesně, když řekl, že jde o média, jejichž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí. „Jinými slovy, jsou to nevzdělaní a arogantní lidé."

Některá média stejně nepochopí, co jim prezident vzkazuje

Samozřejmě, že ne ve všech médiích a ne všude, ale na odpovědných místech. A ti prostě nepochopí, co jim prezident vzkazuje a pojedou dál, ve svých zaběhnutých stereotypech. A to je, podle mne, především problém veřejnoprávní České televize,“ říká politolog.

V některých médiích sklidil Miloš Zeman za svůj projev kritiku, například, že se v projevu nezmínil o zahraniční politice. „Vždycky je možné projevu, který netrvá dva dny, vytknout, že mu něco chybí,“ konstatoval politolog. Miloš Zeman se podle něj soustředil na podstatné domácí otázky. „Toto zaměření je jeho volba, a podle mého názoru správná. Jistě bude ještě příležitost, aby se k tomu vyjádřil,“ zasmál se profesor Oskar Krejčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …