Politolog vzkazuje většině Čechů: Nic, vůbec nic nedonutí tuto vládu odejít

09.11.2012 22:21

POLITOLOGOVÉ Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) prý narušuje principy liberální demokracie. I přesto, že si její odchod přejí téměř všichni Češi, k demisi ji prý nepřiměje nic. Ani protesty v ulicích.

Politolog vzkazuje většině Čechů: Nic, vůbec nic nedonutí tuto vládu odejít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Nespokojenost Čechů se současným vládním establishmentem dostoupila vrcholu. Podle aktuálního výzkumu společnosti SANEP je až devět z deseti Čechů nespokojeno se současnou politickou situací. Navíc dvě třetiny občanů země jsou dle výzkumu už natolik rozčileny, že by byly ochotny vyjít i do ulic.

  • Kompletní zpráva SANEP ZDE

Vláda? Tu už nechce nikdo

Podle politologa Zdeňka Zbořila nejsou výsledky výzkumu nijak alarmující, natož překvapivé. Čekal by je prý ještě horší. "Neznám nikoho, kdo by byl, byť dočasně, ochoten tolerovat činy této vlády, té šlo jen o církevní restituce, které měl ten humbuk kolem reforem překrýt," řekl ParlamentnímListům.cz politolog. I přesto, že je dle výzkumu řada lidí odhodlána vyjít do ulic, ani to prý nepomůže k tomu, aby současný kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) odešel.

Co by jej k takovému kroku přimělo? "Nic, nic s nimi nepohne, nic je k tomu nepřiměje," dodává posmutnělý Zbořil, který kroutí hlavou zejména nad událostmi minulých dnů. Nechápe například poslanecké rošády v ODS. "Poslanec Pekárek je na rozdíl například od Ratha v první instanci už odsouzen," připomněl minulost nového poslance politolog.

Spokojeni jsou jen kriminálníci. Ve sněmovně

Podle toho je v této zemi spokojena už jen hrstka lidí. "Spokojena je jen vláda a pár poslanců, kterým hrozí trestní stíhání nebo kriminál," vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Dodal ale, že výsledky výzkumu mohou být zkreslené. "Vliv anonymity pomáhá vzrůstu agresivity," uvádí politolog s tím, že v anketě jsou lidé radikálnější, než když mají vyjít na Václavák.

Ohrožení demokracie?

"Naši politici delegitimizují liberální demokracii, to je na tom to nejhorší. Poslední dny to jenom potvrdily," komentovala působení Pekárka v Poslanecké sněmovně politoložka Vladimíra Dvořáková. Právě ta jako jedna z prvních před časem upozorňovala na to, že naštvanost lidí je tak vysoká, že zřejmě vyjdou do ulic. To, že podobné naladění ukázal i výzkum, ji tak nepřekvapilo. 

Ani podle politologa Jana Bureše se není čemu divit. "Veřejnost je zatím dost pasivní, zásadních zvratů se neobávám, ale demonstrací a dalších akcí by mohlo přibýt," řekl redakci s tím, že politika současné vlády připomíná "absurdní drama". 

Internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 30. října – 6. listopadu 2012 na vybrané skupině 12.703 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 30.324 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…