Poplatky? Nemám na jídlo, vmetla vládě u Jílkové postižená

20.05.2011 5:50

Čtvrteční pořad Máte slovo na prvním programu České televize přinesl ostrou debatu na téma změn ve zdravotnictví, především pak zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici ze 60 na 100 korun.

Poplatky? Nemám na jídlo, vmetla vládě u Jílkové postižená

Jílková se v průběhu pořadu dostala do křížku s permanentně se usmívajícím Borisem Šťastným z ODS. Kvůli blahu pacientů. Ti jsou totiž značně rozrušeni, že se ministerstvo chystá zvýšit poplatky za pobyt v nemocnici.

Šťastný se pokoušel argumentovat nutnou spoluúčastí pacientů na systému. Jeho nejhlasitějším oponentem byl v diskusi viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek, který mimo jiné naznačil, že za minulého režimu na tom byli lidé lépe.

"Já si každý měsíc dávám peníze do obálek, abych vůbec vyšla. Na inkaso, na doktora, na jídlo. A když platím víc u doktora, musí mi moje asistentka jídlo psát takzvaně na futro. A já jí to dám další měsíc," postěžovala si invalidní důchodkyně Lucie Jonová.

Poplatky nikoho nevysají, tvrdil poslanec
V jednom momentu se předseda zdravotního výboru ovšem dostal do konfliktu i s moderátorkou poté, co chtěl od nedořešeného tématu zvýšení poplatků přenést řeč i na téma jiných chystaných změn ve zdravotnictví.

Podle Šťastného poplatky pacienty nijak výrazně nezatíží, zůstane totiž pravidlo osvobození pro lidi pobírající dávky v hmotné nouzi. Ti, kteří v nemocnicích tráví mnoho času, navíc totiž neplatí téměř nic mimo ně, proto vyšší poplatky ani je "nevysají", jak si i v pořadu stěžovali občané.

"Některé poplatky jsou regulační, jiné se týkají spoluúčasti. Poplatky za pobyt v nemocnici jsou ty spoluúčasti. V koaliční smlouvě je zcela jasně napsáno, že by měly být odstupňovány podle tzv. hotelových služeb nemocnice," vysvětloval Šťastný, ale s nadšeným ohlasem se nesetkal. Systém, který prezentoval, byl pro mnohé v českém prostředí nerealizovatelný. Invalidní důchodkyně Jonová nepochopila už ani to, co poslanec myslel pojmem "hotelové služby".

Nedostáváte ani to, co si platíte

Právě nevědomost lidí se prý snaží plánovaná reforma ošetřit. "Dneska pacient neví, co má v nemocnici dostat, neví, na co má nárok, to je šílenost, která nemá obdoby," rozčiloval se Šťastný. "Musí se definovat, na co má pacient nárok."

"Ono totiž bohužel dnes pacient často nedostává ani to, na co má nárok," doplnil poslance viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera. "Obecně můžete mít jednu nemoc řešitelnou čtyřmi způsoby. A lékař vybere ten způsob léčby, za který si třeba předáte obálku nebo něco podobného. To chce vláda teď zarazit. Řekne se, na co máte nárok a když budete chtít lepší řešení, tak si za to regulérně připlatíte."

Hlavně komunikace mezi zákonodárci a pacienty je nutná, jak opakovaně zdůrazňovala advokátka Dagmar Raupachová. V současnosti se podle ní totiž člověk dozví jen, že musí platit víc, ale neví proč a co za to dostane navíc. "To právě bude přesně vymezovat ta reforma," odvětil Šťastný a nedovolil si rýpnutí do ministra zdravotnictví Leoše Hegera. "Která zatím není ani náhodou."

Šťastný už Hegera kritizoval i dříve, ministr prý přináší jen jednotlivé dílčí nepodstatné změny a komplexnější reforma v jeho režii zatím chybí.

Více: Heger: Pacienti reformu nepocítí. Šťastný: Protože není


Sledujeme pořad Máte slovo:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …