Pořadí importovaných tropických nemocí českými turisty: horečka dengue, malárie, chikungunya a zika

12.06.2016 0:00

Blíží se období letních dovolených a tím i zvýšená frekvence cestování do zahraničí. S tím jsou spojené nejrůznější infekční hrozby, rozdílné podle destinace.

Pořadí importovaných tropických nemocí českými turisty: horečka dengue, malárie, chikungunya a zika
Foto: Shutter
Popisek: pláž

Problémům lze předcházet nebo je alespoň minimalizovat. Jedním z opatření je vhodné očkování, které je skutečně nutné pro danou cestu a pro konkrétní osobu. Doporučují se také antimalarika, zvláště do subsaharské Afriky. Také je dobré mít s sebou z Česka repelent s 50procentní účinnou složkou, přípravky proti dehydrataci a černé uhlí. Stejně tak je důležité neopomenout na cestovní pojištění. Jde-li o dlouhé cesty do rizikových oblastí, je vhodné osobní kontakt se zástupcem pojišťovny a požadovat zahrnutí vyšších rizik do smlouvy.

Protože Češi se při svém cestování přeorientovali z Afriky na jihovýchodní a jižní Asii a Latinskou Ameriku, nejčastěji importovanou tropickou nemocí se podle Státního zdravotního ústavu vloni stala horečka dengue. Nakazilo se jí 40 cestovatelů. Na druhém místě je malárie, která je nejnebezpečnějším tropickým onemocněním. Loni se jí nakazilo 29 Čechů, většinou při cestování po Africe. Na malárii ročně zemře na světě půl miliónu lidí. Třetí je horečka chikungunya. Čtvrté místo mezi cestovatelskými nemocemi má letos vir zika. Této nemoci zachytili v Nemocnici Na Bulovce letos už osm případů. Některé okolní státy nemají podchyceny žádné případy, ale to spíše znamená, že je u nás kvalitní systém odhalení nákazy, než že by Češi nějak více riskovali. Jednalo se o dva muže a šest žen. Naštěstí žádná z nich nebyla gravidní a průběh nemoci byl tedy bez komplikací a následků. Shodně všichni měli zvýšenou teplotu, zánět spojivek a drobnou vyrážku. Nakazili se při návštěvě Dominikánské republiky a Martiniku. 

Podceňovaným, přesto velmi vážným problémem při cestách je vzteklina. Na vzteklině je nejhorší, že se nedá vyléčit. Očkování, které zabrání propuknutí nemoci, proto musí nastoupit brzy. Naprostá většina států, kterých se to týká, je na to připravena, takže lidé by měli vyhledat pomoc ihned. Bez dodatečného očkování by člověk pokousaný nakaženým zvířetem zemřel. Z lokalit, kam Češi hodně cestují, jde například o Turecko, kde při pobytech u moře je potřeba dávat pozor na kočky a psy. Zvýšené riziko je také v severní Africe a v Asii, kde se převážně v Indii potuluje velké množství vzteklých psů. V národních parcích se zase nedoporučuje mazlení s opicemi. Se vzteklinou se v Nemocnice Na Bulovce v minulosti léčil i muž, kterého v Malajsii pokousala vydra.

Nejčastějším zdravotním problémem Čechů v zahraničí zůstává stále průjem, kardiovaskulární onemocnění a plicní embolie. Následují úrazy spojené s cestováním v místě dovolené a až pak infekční onemocnění. Počet cestovatelů hospitalizovaných na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce ročně dosahuje několika desítek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …