Poslanci se hádali o vybuchlém skladu munice na Zlínsku. Širší debata ale odhlasována nebyla

31.10.2014 10:18

Poslanci opozice dnes chtěli debatovat mimořádně o situaci ve Vrběticích a Vlachovicích, kde nedávno vybuchl muniční sklad a v oblasti i nadále dochází k dalším neřízeným výbuchům, přičemž požár v místě také stále není uhašen. O zařazení bodu do programu schůze požádal poslanec Karel Fiedler z Úsvitu. Jenže o jeden jediný hlas návrh neprošel, což ale následně rozlítilo předsedu Úsvitu Tomia Okamuru.

Poslanci se hádali o vybuchlém skladu munice na Zlínsku. Širší debata ale odhlasována nebyla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

Na širší debatu o stavu v obci Vlachovice a Vrbětice v Poslanecké sněmovně dnes nedošlo, přestože poslanci od rána o tomto problému přes hodinu vášnivě diskutovali.

„Já jsem chtěl poděkovat Poslanecké sněmovně, že jsme se nedozvěděli k této věci nic bližšího, že se to nedozvěděli ani občané této republiky. Neprošlo to o jeden jediný hlas. Uvědomte si, že je to absolutní megaprůšvih, co se stalo v tom skladu... Asi to chcete zamést pod koberec, co se za domy občanů děje,“ reagoval ve sněmovně po hodinové slovní bitvě předseda Úsvitu Tomio Okamura, když poslancům klubu Úsvit zařazení tohoto bodu do programu schůze neprošlo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) včera uvedl, že vyzve nájemce skladů v areálu na Zlínsku, aby neprodleně začali vyklízet zdejší objekty s municí. Jeden ze skladů, který si pronajala firma Imex Group a v němž byly desítky tun munice, před dvěma týdny vybuchl a poté vyhořel. Areál začne podle Chovance střežit armáda, která získá v pondělí mandát od vlády, aby mohla na místě zasahovat.

Pokud firmy sklady nevyklidí, bude na státu, aby zasáhl a odvezl uskladněnou munici na vlastní náklady, uvedl ve čtvrtek Chovanec při své dnešní návštěvě Vlachovic a jejich části Vrbětice, v nichž areál stojí.

Okamura: Prý tam jsou i rakety středního doletu

„Z jakého důvodu vláda to dění tam přehlížela a stát a ani jiné státní instituce neví, co tam bylo skladováno? To stát nemá povědomí o tom, kolik munice je na jeho území přechováváno? Stát neměl žádný dozor nad pohybem munice? Jak je možné, že celý objekt skladu byl volně přístupný a v plotě bylo značné množství děr, kterými se procházela zvěř? Kdo kontroloval tento sklad a měly všechny firmy oprávnění nakládat s tímto materiálem?“ tázal se poslanců koalice a přítomných ministrů v Poslanecké sněmovně dnes poslanec Karel Fiedler.

"Jak je možné, že státní instituce ani nevěděly, co tam je a v jakém množství to je skladováno? Kde jsou další podobné sklady? Jsou tam prý i rakety středního doletu – to v nás ale vzbuzuje dojem, že stát vůbec neví, co a kde je skladováno," rozčiloval se po něm Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pdle něj není vůbec možné, aby takovýto sklad munice byl volně přístupný, Zarazila jej prý i ta skutečnost, že stát ani nemá k dispozici seznam, jaká munice je kde skladována. "Kde jsou další podobné slady?" tázal se proto.

Ministr vnitra Milan Chovanec posléze informoval o tom, že jsou dnes v oblasti pyrotechnici a je tam i záchranný hasičský sbor. Epicentrum výbuchu je ale podle něj stále žhavé, občas exploduje, kráter se ale zmenšuje a nyní má asi půldruhého metru.

„V první fázi to bylo nahlášeno jako požár v muničním skladu a pyrotechnici nevěděli, v jakém oblasti vlastně pracují. Od samého počátku tam bylo skladováno 57 tun munice a v současné době má stát od nájemců soupis, takže víme, jaká munice se tam nachází. V té části, kde se nachází epicentrum požáru, se občas vyvrhne výbuchem nějaký předmět do okolí a je riziko, že by pak materiál byl rozmetán po okolí...Pyrotechnici se tam pohybují ve speciálních oblecích a nyní se pracuje na odvozu veškerého materiálu,“ řekl Chovanec.

Podle něj vláda v pondělí rozhodne o tom, která složka armády bude na místě zasahovat. „Řešení současné situace potrvá měsíce,“ zdůraznil Chovanec.

„Vláda bere tuto věc velmi vážně a dnes bude oslovovat některé firmy, aby začaly tamní munici odvážet. My vše budeme koordinovat s panem ministrem obrany Stropnickým. Včera jsme se na místě dohodli s občany, že krajské ředitelství policie na webu bude informovat o aktuálním stavu a stavu řešení situace,“ zmínil dále Chovanec.

Plot tam není kompletní

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že celý areál bývalé Zásobovací základny Bohuslavice, kde sklad leží, byl původně obehnán plotem, který ale už není kompletní. Ostrahu je z nájemní smlouvy povinen zabezpečit správce areálu - Vojenský technický ústav výzbroje a munice Slavičín.

"Je prováděna jednotlivými ploty kolem každého objektu v kombinaci s elektronickým zařízením. Není to v rámci celého prostoru," uvedl ministr obrany. Ve skladech je údajně kolem tisíce tun munice, nájemci jsou prý dokonce čtyři firmy.

Rakety ve formě skeletů

Rakety, o nichž se hovoří, jsou ale údajně v areálu zřejmě jen ve formě skeletů. "Není legální, aby si tam firma skladovala to či ono o své vůli," zdůraznil Stropnický s tím, že ale další eskalace výbuchů v místě je nyní relativně malá, takže obyvatelé nejsou bezprostředně v ohrožení.

"Chtěl bych ubezpečit pana poslance Okamuru, že nám jde o ty lidi do té míry, jaké vám. V tom se shodneme. Je ale potřeba tu situaci tam nepochybně racionálně řešit, vyřešit příčiny, věnujeme tomu velkou pozornost. Nikdo ale nevěděl, že bude výbuchů víc, nejenom jeden. Musíme postupovat tak, jak v tuto chvíli lze postupovat," zdůraznil Stropnický.

Kováčik: Jde o typický český chlívek

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik poznamenal, že je situací zděšen.

"Jsem hluboce zděšen! Jde o typicky český chlívek, kdy se tady nakládá s municí s laxností, která zaráží . Je to schválně, nebo je to pozapomenutí, že se tyto věci také musí hlídat? Vždy ve světe bylo, že munice byla nejvíce hlídána, ale my se tady dozvídáme, že stát svěřil zacházení s tímto materiálem soukromé firmě! A já se ptám, co dělala tato vláda?" zahřměl do sněmovního mikrofonu Kováčik.

Sklad munice na Zlínsku, který před dvěma týdny vybuchl a poté vyhořel, leží mezi obcemi Vrbětice a Vlachovice a jedna z firem, jenž si jej pronajala, je firma Imex Group. Společnost již přiznala, že v objektu byly desítky tun munice.

Podle právního zástupce Imex Group Radka Ondruše chtěla ale prý firma munici z Vrbětic už dávno odvézt.

"Munice byla nachystaná na odvoz, byla připravená, bohužel policie nám v současné době znemožňuje tuto munici odvézt," řekl v České televizi Ondruš. Pokud by firma dostala souhlas, většina munice už byla odvezena, dodal. Hlídání a zabezpečení areálu podle Ondruše garantovala armáda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…