Poslanci zahájili ustavující schůzi Poslanecké sněmovny

25.11.2013 14:25

Noví i staronoví poslanci se dnes sešli na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Po státní hymně měli jako první bod programu složení poslaneckého slibu. Je zajímavé, že z poslanců se neomluvil na této první schůzi nikdo, ovšem z členů vlády chyběl premiér Jiří Rusnok, ministr financí Jan Fischer, ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys. Všichni až na Cieńciału se omluvili z pracovních důvodů.

Poslanci zahájili ustavující schůzi Poslanecké sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny se na galerii pro veřejnost přišlo podívat nezvykle mnoho lidí

Noví poslanci dostali dnes dopoledne v Poslanecké němovně od ministra vnitra v demisi Martina Peciny osvědčení o zvolení. Chyběl Miloslav Bačiak (ANO), jenž se mandátu vzdal. Odpoledne ve 14.00 hodin pak zahájili první povolební schůzi dolní komory, na které složili slib. Ustavující schůzi vede bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Dolní komora bude mít zřejmě čtyři místopředsedy a jejím šéfem se stane nejspíše sociální demokrat Jan Hamáček. Na tom už se dohodli zástupci ČSSD a hnutí ANO, které namísto předsedy sněmovny obsadí křeslo ministra financí. Jenže dál se bude vyjednávat o budoucí vládě, kde jména jednotlivých ministrů ještě zdaleka nejsou známá.

Počet výborů už je znám, bude jich údajně opět 18. Hnutí ANO podle informací Českého rozhlasu prosazuje, aby jich bylo o jeden méně, navrhuje údajně spojení branného a bezpečnostního výboru.

"Na začátku minulého volebního období to byl jen jeden výbor, pak se uměle rozdělil kvůli panu Johnovi," řekl již dříve rozhlasu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. 

ANO ale zřejmě se svým návrhem neuspěje. „Hnutí ANO je jediná strana v Parlamentu, která by chtěla ty dva výbory sloučit. Zkušenosti z minulého volebního období jsou takové, že je skutečně efektivnější, aby fungovaly odděleně,“ uvedl k tomu šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. 

První schůze nové sněmovny má celkem 21 bodů. Je v nich zahrnuto už i schvalování prvních čtyř zákonných opatření, například o zvýšení plateb za státní pojištěnce ve zdravotnictví. 

V sále sedí vedle sebe komunista i topkař
 

Při ustavující schůzi poslanci zaujmuli místa v jednacím sále podle abecedy. Zasedací pořádek podle klubů by měl být stanoven až na druhé schůzi.

Dnešní jednání poslanců má být spíše formální. Kromě složení slibu se ještě vyhlásí lhůta pro podávání návrhů na kandidáty do vedení sněmovny a do mandátového a imunitního výboru. Schůze má pokračovat ve středu, kdy už by se měla mimo jiné uskutečnit volba předsedy a místopředsedů sněmovny.


 

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…