Poslanec VV si pronajímá kancelář od syna. Hradí ji sněmovna

11.12.2010 12:35

Véčkařský poslanec Josef Novotý nevidí nic špatného na tom, že si svou kancelář pronajímá od vlastního syna. Straně tím prý neškodí.

Poslanec VV si pronajímá kancelář od syna. Hradí ji sněmovna

I přesto, že  Věci veřejné (VV) před volbami slibovaly, že skoncují s praktikami politických dinosaurů, ne všichni jejich členové se sliby řídí.

Třeba bývalý senátor, exstarosta Bystřice nad Pernštejnem a nynější poslanec VV Josef Novotný sliby své strany ignoruje.

Svoji regionální kancelář totiž pronajímá v budově, kterou vlastní společnost VZ servis. Ta z poloviny patří jeho synu Vítovi, zbytek je ve vlastnictví synova společníka. Informaci přineslo sobotní Právo. 

Hlavně blízko bydliště

„Kancelář jsem měl vždy co nejblíže bydliště a i jako starosta jsem se snažil být co nejvíce dostupný. A v blízkosti bydliště nejsou jiné kanceláře. Je to rozměrově veliká kancelář, takže v tom nevidím žádný problém. Nevadilo to v Senátu a nevadí to podle mě ani teď," řekl deníku poslanec.

Ten odmítá, že by šlo o tzv. malou domů, tedy způsob, kdy si zákonodárci zřizují kanceláře v sídle strany či u svých příbuzných nebo zaměstnávají rodinné příslušníky. To přitom v parlamentu není neobvyklé.

Sněmovna přitom proplácí pronájem zařízené kanceláře každému poslanci včetně služeb od 14 200 do 33 200 korun v závislosti na velikosti města.

Poslanec ale nemusí přidělenou sumu, kterou komora posílá přímo pronajímateli, využít v plné výši.

Příspěvek v plné výši

Jelikož má Bystřice nad Pernštejnem méně než deset tisíc obyvatel, má poslanec Novotný podle svých slov nárok na nejmenší možnou sazbu, tedy 14 200 korun. Deníku Právo prozradil, že příspěvek čerpá v plné výši.

Jeho straně prý tyto praktiky uškodit nemohou.  „Nevidím v tom žádný problém. Mohl jsem někde v Bystřici možná sehnat jinou kancelář, to nepopírám. Ale toto je kancelář, která je v dosahu, a jsem díky ní přístupný lidem," argumentoval poslanec v deníku.

Více čtěte:

Obstrukce kolem konference Véček: Nikdo na ni nemůže

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…