Poslanec chce změnit kšeftování s ubytovnami pro sociálně slabé

09.09.2014 14:23

Nepřizpůsobiví občané terorizují obyvatele dříve poklidných ulic. Zřídit sociální ubytovnu nebo byty je totiž výhodné, píše Mostecký večerník, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Čím vyšší je nájemné v místě ubytovny, tím více má stát zaplatit takzvaným podnikatelům se sociálním bydlením. Ti dostanou peníze od státu rovnou na svůj účet. Největší úsilí tak vkládají do toho, aby sehnali co nejvíce sociálních případů. Těmi pak doslova přecpou své ubytovny a byty, aby jim stát zaplatil co nejvíce.

Poslanec chce změnit kšeftování s ubytovnami pro sociálně slabé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Vláda předložila v létě sněmovně novelu zákona, která podle večerníku nic nezmění. „Vypadá to, že novelu psali sami majitelé ubytoven, aby ČSSD, ANO a KDU-ČSL mohly před volbami tvrdit, že pletichaření s ubytovnami zruší, a přitom aby kamarádi - vlastníci ubytoven o byznys nepřišli,“ říká ústecký opoziční poslanec David Kádner, který ve sněmovně předložil již třikrát vlastní návrh, jak problém ubytoven řešit. Naposledy v únoru ČSSD, ANO, KDU-ČSL, ale i KSČM Kádnerovu novelu nepodpořily.

„Vláda navrhuje, aby stavební úřad prováděl kontroly ubytoven jen na podnět úřadů práce, které dávky vyplácejí, nikoliv jak navrhuje Kádner i z jiných podnětů, aby majitelé ubytoven mající již dnes blízko k politikům a tedy i k úřadům, nemohli kontrolám tak snadno zabránit a výsledky zmanipulovat,“ uvádí Tereza Povolná, která řídí mosteckou kancelář poslance Kádnera.

Pokud srovnáme vládní a Kádnerův návrh, rozdíly ve prospěch majitelů ubytoven jsou patrné i v dalších momentech. Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL dále chce omezit výši doplatku na bydlení jen podle tzv. nájemného v místě obvyklém. Kádner navrhoval, aby se doplatky na bydlení řídily podle cenové mapy Ministerstva pro místní rozvoj, která vznikla při deregulaci nájemného a aby tak částky vyplacené majitelům ubytoven byly výrazně nižší než ceny v místě obvyklé. „Cílem Kádnerova návrhu bylo, aby ubytovny vznikaly mimo města, nebo na jejich okraji v nejlevnějších a nikoliv v nejdražších lokalitách,“ dodává k tomu Tereza Povolná.

Na zářijové schůzi sněmovny se o vládní předloze bude znovu jednat, aby novela mohla platit od začátku roku 2015.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …