Poslanec, který hlasoval pro vládu, ji tentokrát potopí

16.07.2012 11:43

VÍME PRVNÍ Ve středu by se mělo na 44. schůzi Poslanecké sněmovny hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase. Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka bude nejspíš hlasovat pro vyslovení nedůvěry.

Poslanec, který hlasoval pro vládu, ji tentokrát potopí
Foto: hns
Popisek: Poslanec za VV Otto Chaloupka, koláž

„Situace se mění každou hodinou. Pokud se v následujících dnech nestane něco, co by mě přimělo změnit rozhodnutí, zastávám následující postoj: zůstane-li pan Kalousek ve funkci ministra, podpořím návrh na vyjádření nedůvěry vládě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Chaloupka.

Jeho postoj může být dost důležitý, protože při posledním hlasování, kdy Nečasova vláda žádala sněmovnu o důvěru, hlasoval pro důvěru vládě.

Nutných 101 hlasů

Naopak člen poslaneckého klubu VV Josef Dobeš, který naposledy hlasoval proti návrhu na vyslovení důvěry vládě Petra Nečase, je nyní na dovolené, což kdyby se rozhodl hlasovat analogicky, tedy proti vládě Nečase, by mělo vládě Nečase pomoci.

„Nebudu hlasovat, protože od ledna mám zaplacenou zahraniční dovolenou s rodinou na tento týden,“ informoval ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Ani hlasem poslance VV Miroslava Petráně si nemůže být vláda jistá. Ten sice minule hlasoval pro důvěru, ale nyní hlas pro vládu nepřislíbil. "Můj postoj bude záviset na tom, jak se bude vláda stavět k chování pana ministra Kalouska a zda bude kromě jednostranného šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů zřízena i komise," informoval poslanec ParlamentníListy.cz.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by měl poslanecký klub VV hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. "Má důvěra v ODS, TOP 09 a Lidem je nulová, budu tedy hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě a myslím si, že stejně budou hlasovat i Věci veřejné," řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany Radek John. Otázkou je ještě, jak bude hlasovat Milan Šťovíček, který na dotaz nereagoval a minule vládu podpořil.

KSČM komplet, ČSSD má dva nemocné

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc informoval ParlamentníListy.cz, že by měli dorazit všichni členové poslaneckého klubu ČSSD až na dva, kteří jsou hospitalizováni. "Alfréd Michalík a Václav Klučka jsou hospitalizováni, tak s nimi bohužel nejspíš nebudeme moci počítat, i když se o jejich stavu průběžně informujeme. Ale zdraví je přednější. Jinak předpokládám, že všichni ostatní by měli na schůzi dorazit," řekl redakci Tejc.

Poslanecký klub KSČM by měl být kompletní. "V klubu KSČM budeme ve středu všichni," sdělil redakci předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Předpokládám, že budeme komplet," přitakal předseda strany Vojtěch Filip.

V současnosti má vládní koalice ODS, TOP 09 a Lidem 100 poslanců. Další hlasují s vládou nepravidelně. Opozice potřebuje pro vyslovení nedůvěry vládě sehnat alespoň 101 poslanců, což je nepravděpodobné. Opozici navíc chybí hlas Davida Ratha, který je ve vazbě.

Hlasování by nicméně ale mohlo signalizovat, jak by vláda dopadla, kdyby příště například sama požádala o důvěru či jakou může mít podporu ke schvalování zákonů, zvláště, pokud budou vráceny Senátem a bude potřebovat 101 hlasů.

Dvě mimořádné schůze

Mimořádná, 44. schůze sněmovny, k vyslovení nedůvěry vládě, vyvolaná na popud opoziční sociální demokracie, se uskuteční ve středu 18. července odpoledne někdy po 14:30. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Před samotným jednáním o nedůvěře by se poslanci měli na 43. schůzi, která začíná ve 14:30, zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování kauzy nákupu vojenských letounů CASA.

Důvodem volání hlasování o nedůvěře ze strany ČSSD je vystupování ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 v kauze vyšetřování případu letounů CASA. Konkrétně se jedná o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období sněmovny svrhnout kabinet.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…