Poslankyně ODS: Kníže pořád spí a Kalousek má virózu. Ať se jde léčit

24.05.2013 13:20

Hodně vášní mezi ODS a TOP 09 i na celostátní úrovni vyvolaly čtvrteční události na pražském magistrátu a odvolání Bohuslava Svobody z funkce primátora. Za tímto krokem prý stojí první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová tvrdí, že měl dlouhodobě zájem získat vedení Prahy pro svou stranu.

Poslankyně ODS: Kníže pořád spí a Kalousek má virózu. Ať se jde léčit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Konec Bohuslava Svobody ve funkci pražského primátora rozlítil špičky ODS, které neváhaly za viníka rozpadu pravicové koalice v hlavním městě označit prvního místopředsedu TOP 09. „To, že se Miroslav Kalousek k celé věci vyjadřoval možná ještě více než sami pražští radní, vzbuzuje otazníky. Jednoznačně to ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice, nebo spíše politikaření,“ prohlásil premiér Petr Nečas na adresu koaličního partnera.

V případě, že TOP 09 bude i nadále volit taktiku intrikaření, Petr Nečas nevyloučil, že pražská krize bude mít dopad i na vládu. „Pan premiér neměl dobrý den. Bylo toho na něj, na chudinku, trochu moc. Až se z toho vyspinká, tak to bude zase dobré,“ zareagoval posměšně Miroslav Kalousek. Premiér mu vzkázal, že se na něj nezlobí, protože zcela jistě podlehl ´viróze´, protože by prý ve zdravém stavu takový výrok nemohl pronést.

Pomstou Praze bylo už rozpočtové určení daní

Kromě této přestřelky bylo slyšet především politiky ODS. Senátor Jaroslav Kubera doporučil premiérovi odvetu, tedy aby odvolal některé ministry za TOP 09. Někteří z jeho spolustraníků označili krok TOP 09 za zradu koaličního partnera, v souvislosti s pravděpodobnou spoluprací TOP 09 s ČSSD hovoří o návratu kmotrů do pražské politiky. Veškerými vyjádřeními se jako červená nit táhne sdělení, že za vše, tedy i za údajný puč na pražském magistrátu může Miroslav Kalousek.

„V TOP 09 se dlouhodobě děje jen to, co chce její první místopředseda. To přece vidí každý. TOP 09 už dávno nevede pan předseda Schwarzenberg a pan první místopředseda má zájem dlouhou dobu o vedení Prahy. Když se mu to po volbách v roce 2010 nepovedlo, tak pomstou Praze bylo rozpočtové určení daní, kdy se velkým městům – a především Praze – vzaly finanční prostředky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS za hlavní město Lenka Kohoutová.

TOP 09 v průzkumech ztrácí a snaží se ODS pošlapat

Jako členka sněmovního výboru pro sociální politiku patřila k největším kritikům projektu sKaret, který spustila TOP 09. V souvislosti s děním na pražském magistrátu se už začalo spekulovat o tom, že jde o pomstu ODS právě za chystané zrušení sKaret. „To považuji za hloupost, protože to by mohla být ještě i pomsta za IT systémy a nevím za co ještě. Pokud to tak je, tak by to bylo ubohé. Ale v tomto my rozhodně názor nezměníme,“ tvrdí Lenka Kohoutová, která za pravděpodobnější důvod považuje to, že TOP 09 od prezidentské volby zvolna klesají preference.

„Podle nejnovějšího průzkumu jsme TOP 09 dohnali, a tak shání nějaké důvody, jak ODS pošlapat. Dělá to v Praze a dokážu si představit, že to bude dělat i v rámci vládní politiky. Je to dlouhodobé, protože vystupovat takovým způsobem proti premiérovi, jak to dělá první místopředseda TOP 09, je velmi ubohé. V tom souhlasím s panem premiérem, že by možná bylo dobré věnovat se jakési léčbě, protože pod vlivem 'virózy' možná dochází k indispozici. V rámci 'virózy' můžete dojít k některým vyjádřením nebo krokům, které nejsou ve prospěch této vlády,“ podotýká poslankyně.

Spavého nebo "virózou" indisponovaného politika ODS by TOP 09 sťala

Poukazuje také na to, že TOP 09 nevede žádný kraj, nemá osobnosti, které by byly na krajích vidět, a to platí i o hlavním městě Praze. „TOP 09 dlouhodobě postrádá někoho, kdo by vyčníval. To, že mají svého předsedu jako nejoblíbenějšího politika v rámci vládní koalice, to nic neznamená, to jsou jen dozvuky prezidentské volby,“ upozorňuje Lenka Kohoutová, že v TOP 09 jsou všichni ve stínu jednoho dominantního politika.

I přesto se TOP 09 letos umisťuje v předvolebních průzkumech výše než ODS. „Možná kdyby se lidé zamysleli nad tím, kolik pracovního času pan předseda Schwarzeberg prospí a kolik první místopředseda TOP 09 stráví kvůli 'viróze' nečinností, tak by se na TOP 09 dívali jinak. Kdyby byl takto spavý nebo 'virózou' indisponovaný kdokoli z ODS, tak si dokážu představit, že by TOP 09 už v hysterii šílela a srážela by hlavy jednomu, druhému až sto padesátému ODSákovi,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně Lenka Kohoutová.

TOP 09 vyvolala dohadovací řízení s cílem nedohodnout se

Tvrzení TOP 09, že po týdnech marného úsilí ve smírčím a dohadovacím řízení nebylo možné v pražské koalici pokračovat, odmítá stejně jako to, že Bohuslav Svoboda nekonal tak, jak ve funkci primátora měl. „TOP 09 vyvolala dohadovací řízení s cílem nedohodnout se, to pak máte těžké. A právě proto, že pan primátor dlouhodobě konal, tak dnes není primátorem. Právě proto, že se pan primátor snažil dostat Prahu z problémů, že se snažil s Prahou udělat něco, co by znamenalo konec zlatokopeckých časů a konec kmotrů v Praze, tak proto už není primátorem,“ myslí si poslankyně.

„U TOP 09 není vidět nic jiného než touha po moci, a tedy po ovládnutí mnoha zakázek. Podívejme se, jak je zpackaný, vinou TOP 09, problém s dopravním podnikem,“ zmínila Lenka Kohoutová, že nejsilnější straně v Praze nejde jen o řešení problémů, jak neustále vyhlašuje. Přestože TOP 09 nevylučuje, že se může dohodnout znovu i s ODS, nezdá se to být příliš pravděpodobné. V pátek ráno jednali předsedové zastupitelských klubů TOP 09 a ČSSD, Jiří Vávra a Miroslav Poche. Zatím nic konkrétního nedohodli, znovu se sejdou v pondělí, kdy také začne hlavní koaliční vyjednávání.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …