Postřeh amerického novináře: Jan Fischer dělá jen to, co má nacvičené

11.01.2013 4:43

Čím víc lidé poznávají Jana Fischera, tím hůř si u nich stojí. Tak je o tom alespoň přesvědčen americký novinář Erik Best, který v prezidentském duelu Zemana s Fischerem testoval z cizích jazyků. Tam se podle Besta ukázalo, že neschopnost reagovat na nepřipravené otázky může u Fischera coby prezidenta značit velké riziko.

Postřeh amerického novináře: Jan Fischer dělá jen to, co má nacvičené
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Propad v preferencích Jana Fischera, který ukázaly poslední zveřejněné průzkumy, podle Erika Besta musel nastat, dalo se to prý očekávat. „Otázkou je pouze, o kolik přesně se to projeví ve volbách. Nejvíc jsem byl překvapený, že Fischer s tou debatou souhlasil, protože myslím, že i ten formát částečně nahrál Zemanovi a svým způsobem i mým přičiněním, ač to tak pochopitelně nebylo plánováno,“ myslí.

Fischer umí reagovat, jen když se předem připraví

„Pokud jde právě o tu ‚zkoušku‘ z angličtiny a ruštiny, opravdu jsme netušili, jak to dopadne. Zvláště co se týče angličtiny, protože Fischer byl několik let v Anglii a byl tam automatický předpoklad, že bude mluvit lépe než Zeman. Nakonec to tak nedopadlo, Fischer byl dost zaskočen,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz americký novinář.

Rozdíl mezi těmi dvěma je podle jeho soudu ten, že Zeman je připravený na cokoli a zvládne to, ale Fischer je spíše připravený jen na to, s čím počítá. „Když s něčím nepočítá a není na to vysloveně předem připravený, tak to může znamenat potenciální riziko,“ varuje Best. I proto byl prý překvapený, že s účastí v debatě souhlasil.

Zeman prý jedná přirozeně

„Jan Fischer má sice nějakou představu, jak by politik měl reagovat, ale přirozeně tak sám nereaguje, dělá jen to, co má nacvičené. Je otázkou, zda člověk, který takhle předstírá, může být prezidentem. Zatímco Miloš Zeman jedná přirozeně, má to více v sobě,“ je přesvědčen Best.

Co je ale důvodem poklesu Fischerovy popularity? „Jde asi o to, že čím víc lidé Fischera poznávají, tím méně jim vyhovuje. Myslím, že teď se dá říct, že s největší pravděpodobností v prvním kole vyhraje Zeman. Pak je otázka, zda s ním do druhého kola postoupí Dienstbier nebo Schwarzenberg a předběhnou tak Fischera. Ten se sice propadá, ale nelze samozřejmě říct, že je to tak masivní, aby se do druhého kola vůbec nedostal,“ uvažuje novinář, který v prezidentském duelu na TV Prima Family oba kandidáty „zkoušel“ z angličtiny a ruštiny.

20 % lidí by volilo Fischera a oni nesehnali fanoušky?

Kauza s placenými fanoušky Fischerova týmu, na což jako první upozornily ParlamentníListy.cz, prý spíše svědčí o úrovni organizace. „Nemyslím si, že je to morální problém. Ale jestli nebyli schopní za těch pár týdnů získat dost lidí, tak jde o špatnou organizaci. Jestli má Fischer v průzkumech dvacetiprocentní podporu, znamená to, že jsou to minimálně statisíce lidí. Oni se tomu jen pořádně nevěnovali,“ myslí si Erik Best.

Na předvolebních preferencích, které byly jako poslední zveřejněny, byl patrný nárůst nepolitika a nestraníka Vladimíra Franze a do okamžiku, kdy byl ve hře Tomio Okamura, jeho podpora byla také celkem silná. Naopak typický stranický kandidát Přemysl Sobotka za ODS značně propadá. Nedá se v tom vidět i případná budoucí poptávka po zcela nové politické straně s neokoukanými tvářemi?

Poptávka po nové politické straně

„Poptávka tu je, ale ty malé strany a kandidáti se nemohou domluvit, aby se jeden malý stal větším a těm ostatním velkým stranám konkuroval. Třeba Franz měl v posledním průzkumu jedenáct procent, ale je stejně nereálné, aby vyhrál. Podle mě teď má maximum,“ míní americký novinář.

Na prezidentských volbách se podle něho za účasti současných kandidátů nedá příliš soudit, jaká poptávka by po případné nové straně byla, či jaké místo na politickém spektru by mohla zaplnit. „Kdyby třeba teď kandidoval pan Babiš či Janeček, možná by to o tom více vypovídalo. Obecně ale u pana Babiše se dá pozorovat, že jeho podpora mírně stoupá. Myslím, že je na to ale ještě brzy. Bude také záviset na tom, co se stane s ODS ve vtahu s dopadem amnestie,“ doplnil v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz novinář Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …