Povodně: Zabil bych blbce, který tohle vymyslel, nadává občan Kalouskova města

03.06.2013 10:16

Jihočeská města jsou opět částečně pod vodou. Desítky lidí jsou evakuovány. Mnozí z těch, kteří v roce 2002 prožili týdny hrůzy, byli vyplaveni a přišli o všechno, jsou opět ve střehu. Někteří čekají, jiní se už přestěhovali k příbuzným, nebo do prostor, které jim nabídly obce či města. Všechny ale zajímá, kde skončily stamiliony korun určené na protipovodňová opatření.

Povodně: Zabil bych blbce, který tohle vymyslel, nadává občan Kalouskova města
Foto: Radek Kraus
Popisek: Povodeň v jižních Čechách

Zářným příkladem je protipovodňová zeď v bechyňském Zářečí. Stála desítky milionů korun a přitom je zbytečná. Velká voda se za ni dostala, stoupla celkem o šest metrů a tak Lužnice opět vyplavila domy na nábřeží. Zeď navíc brání odtoku vody. „Zabil bych toho blbce, kterej' tohle vymyslel. Vždyť se podívejte, co to udělali. Kdo si na tom nahrabal? Je to opravdu Kocourkov. A starosta tu jezdí v autě a strašně se diví,“ rozčílil se obyvatel Zářečí pan Jiří, který byl také vyplaven.

Obavytelé Bechyně zvažují trestní oznámení kvůli protipovodňové zdi

Starosta Jaroslav Matějka (SNK-ED) ale jakoukoli vinu odmítá. Mnozí lidé navíc protipovodňovou zeď chtěli a prosadili si ji vodohospodáři, nikoli město. Sám zažil několikáté zaplavení bechyňského Zářečí a jak říká, je mu líto všech, kterých se to týká. „Samozřejmě se budeme všem lidem snažit pomoc. Je to opravdu tragédie,“ uvedl Matějka.

Slavným velká voda nehrozí

Někteří obyvatelé Bechyně chtějí proto podat trestní oznámení, právě kvůli protipovodňové zdi. Jiní chtějí jasně vědět, co mají dělat, aby nebyli zaplavováni. Pojišťovny jim už vesměs odmítají hradit škody. Jeden z mála lidí, který nebyl zaplaven, je ministr financí Miroslav Kalousek. V Bechyni už totiž prý oficiálně nežije. Jeho vila byla jen částečně zaplavena třikrát. Nikdy ale obytná část. Po rozchodu s manželkou nechal dům i luxusní pozemky manželce a dětem.

Ani dalším slavným, kteří mají v Bechyni chalupy, velká voda nehrozí. Herec Divadla na Vinohradech Jan Šťastný také nemá vodu u chalupy. Ani herec a režisér Jan Kačer. Chaloupku má sice v Zářečí, ale na Bechyňských schodech a tam se nemá velká voda šanci dostat. Takové štěstí ale nemají desítky lidí, kteří mají domy níže položené.

Vládne nám tu Nečas, proto je tu všechno pohnojené

Anketa

Zvládli pověřený primátor Prahy Hudeček a česká vláda povodně?

hlasovalo: 1850 lidí
Problémy jsou i v Týně nad Vltavou. Zde byli lidé z Podskalí a okolí nábřeží vyzváni, aby se připravili na evakuaci. Vltava stoupá stále výš a výš. Ještě odpoledne starosta evakuaci zavrhoval. „Pravděpodobně evakuace nebude potřeba. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale myslím, že to bude v pořádku,“ řekl Milan Šnorek. Navečer už si ale lidé balili, stěhovali věci a se strachem čekají u domů, zda voda stoupne. „Pak pro nás přijedou hasiči a odvezou nás do náhradních prostor. Jsme zoufalí, bezmocní, šokovaní. Před jedenácti lety jsme přišli o vše, teď nám to reálně hrozí zase. Nevíme, co budeme dělat,“ říkají lidé z Týna.

Podobně hovoří i lidé z Veselí nad Lužnicí, Soběslavi, Plané nad Lužnicí. Ti byli v roce 2002 a pak 2006 také velmi poškozeni. Dodnes se ze situace nevzpamatovali. „Je to hrozné, ale stát proti velké vodě neudělal nic. A všechny peníze byly jako vyhozené z okna. Rodičům to už potřetí zaplavilo dům. A to bylo slibů, co stát udělá, ale nic se nestalo,“ svěřila se pro ParlamentniListy.cz Alena Šrámková z Veselí nad Lužnicí.

S obavami všichni čekají, co bude dál. Večer začalo upouštění třeboňských rybníků. To může způsobit zalití obcí a městeček pod třeboňskou kaskádou. Bude se opakovat rok 2002? Nebo může být situace ještě horší? Lidé z těchto míst, včetně Českého Krumlova, se bojí, že ano. Nikdo neví, co bude, co je čeká. „Vládne nám tu Nečas, proto je to tu všechno takhle pohnojené. Už mě to nebaví, asi emigruju,“ dodal další postižený, Milan Snížek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …