Poznal Rockefellera, chce systém fungování bez peněz. Blíží se prý doba zlomu, říká

18.11.2012 7:20

ROZHOVOR Libor Malý říká, že se prý blíží doba, kdy žádný politik před druhými nic neutají, protože budou moci nahlédnout do jeho myšlenek. I proto všem radí, ať si dají své věci do pořádku, aby byli připravení na to, až to přijde. O Davidu Rockefellerovi, s kterým se osobně setkal, zase říká, že to je jeden z největších filantropů na světě. Pokud by se prý všichni chovali stejně jako zástupci tohoto rodu, byl by svět mnohem lepším místem pro život.

Poznal Rockefellera, chce systém fungování bez peněz. Blíží se prý doba zlomu, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Malý, programátor zabývající se trhem práce

Jak daleko je Váš systém, který by mohl nahradit svět financí a peněz - takzvaný laicky řečený výměnný obchod služeb? S jakými se setkáváte odezvami?
Náš systém se jménem hearth.net bude pro veřejnost spuštěn symbolicky 21.12.2012. Takže pokud by snad měl skončit ten svět starý, tak ať současně vznikne základ toho světa nového. Odezvy jsou více než pozitivní, jinak z pohledu vývoje produktu dostáváme od testovacích uživatelů spoustu zpětné vazby tak, abychom opravdu mohli deklarovaný termín stihnout.

Zaznamenal jste knihu amerického autora Morise nazvanou Co nesmíte vědět? Domníváte se, že scénáře vývoje, jež tam načrtnul, by mohl zvrátit třeba právě Váš nápad?
Četl jsem jen její recenzi a můj osobní názor je, že je to přinejmenším hloupé. Sám jsem měl tu čest mít možnost pozdravit 97-letého Davida Rockefellera a mnohokrát jsem hovořil s jehou dcerou Peggy a celá rodina je příkladem pro všechny filantropy po celém světě. Pokud by všichni lidé měli tak zodpovědný vztah ke světu, jako mají tito dva zástupci rodiny Rockefellerů, které jsem osobně potkal, svět by byl mnohem lepším místem pro život všech.

Co si myslíte o blížícím se datu 21.12.2012 – mimo to, že odstartuje Váš projekt - a aktivitách některých lidí, kteří se angažují v tom, aby "přežili"? Připravujete se i Vy sám nějak? Anebo se zcela řídíte budhistickým kalendářem a tudíž zcela odlišným letopočtem?
Vidím, že se 'něco' děje a svět a lidé se stále rychleji mění před očima. Nemyslím si ale, že by se 21.12.2012 cokoliv významnějšího stalo – tedy kromě veřejného uvedení naší platformy hearth.net. Ale pro strýčka příhodu mám doma zásoby trvanlivých potravin na zhruba týden či dva, abychom nebyli překvapeni, pokud by se snad něco opravdu přece jen stalo. Stačí jen podívat, co se stalo nedávno v New Yorku, a to byla 'jen' velká bouře…

Pokud se nehovoří o konci světa, hovoří se o blížící se proměně, probuzení lidí - v jaké oblasti se domníváte, že to bylo nejznatelnější a pozorovatelné?
To se již každopádně děje. Doufám, že mě Chocholoušek neodveze do Bohnic, ale myslím si, že se bude tak intenzívně prohlubovat schopnost intuice u relativně velké skupiny obyvatelstva, že se postupem času u nich rozvine běžná schopnost telepatie a naprosté empatie. Před těmito lidmi potom žádný politik ani nekorektní obchodník už nic neutají. Prostě tito lidé si budou zcela běžně číst myšlenky navzájem. Jaký to bude mít vliv na společnost a obchodní vztahy, si už asi každý dokáže domyslet sám. Proto každému osobně radím - dejte si do pořádku všechny své záležitosti a žijte zcela čistě a transparentně. Jen tak vás nijak nezasáhne to, až se věci, které si lidé usilovně přejí, aby zůstaly skryté, veřejně odhalí…

Pozn. č. 1 - Co obnáší hearth.net?
„Někdo, kdo je nezaměstnaný, dostane od státu nějakou podporu v nezaměstnanosti, a tím pádem si může zaplatit díky státu elektřinu, potravu, dopravu… ale nemá co dělat… tedy pokud nedělá někde na černo, ale to je věc jiná. Bylo by přece proto dobré, kdyby ten člověk mohl dělat to, co ho baví, co má rád. K tomu potřebuje najít někoho, kdo to od něj bude chtít. Babička třeba peče buchty a je hrozně ráda, když si je od ní někdo vezme – pak se cítí užitečná. A na stejném principu si myslím, že by společnost mohla fungovat. Je to vlastně založené na tom, že děláte něco, co vás samotného naplňuje. Takový řetězec darů, nikoli ale směna. Vy něco uděláte, ale když to nemáte komu dát, tak vás deprimuje to, že to děláte zbytečně. Když se najde někdo, kdo to vezme, udělá vám radost, a tím pádem vám dá pocit, že jste užitečný… Vede to k tomu, že můžete být obklopen lidmi, pro které vy jste důležitý, protože jste pro ně užitečný. Ty lidi vás za to mají rádi a když něco potřebujete vy, ti lidé udělají maximum pro to, aby vám to sehnali,“ popsal základní myšlenku fungování nového společenského systému již v minulosti pro ParlamentníListy.cz Libor Malý.

Změna nemůže proběhnout za rok, či pět let. Nutná je změna myšlení

Je si ale zároveň dobře vědomý toho, že taková změna, kterou nastiňuje jako možné řešení, není otázkou roku, nebo pěti nejbližších let, aby mohla být uvedena do praxe.

„Je potřeba, aby se k tomu změnilo myšlení lidí. Když bychom dosáhli tohoto systému u dvaceti procent populace, byl by to fenomenální úspěch. Nedělám si ale iluze, že většina lidí tím, jak jsou spjati s majetkem, k ní dobrovolně přistoupí… Ale ani nedobrovolně to neznamená, že za nimi někdo půjde s pistolemi… vše je jednodušší. Jen když si vezmete ty všechny nezaměstnané, že by takto začali fungovat… Jenomže háček je možná v tom, že oni střechu nad hlavou mají, jídlo mají, hlady tedy neumírají… Nemají však co dělat, tak jsou naštvaní, frustrovaní, nemají žádnou perspektivu. Když se na to podíváte takto, tak zjistíte, že je to právě ten segment v populaci, který by se takto, podle té naší myšlenky chovat mohl. A vůbec by to nebylo v rozporu ani s tím současným systémem,“ řekl dál Libor Malý.

Člověk, který nic nedělá, je zbytečný, nikdo ho nechce

„Vezměte si ale třeba příslušníka jakékoli menšiny, který neustále jen bere a bere a bere, ale nic nedává. A přitom už mu to bylo dvakrát řečeno a ukázáno a on pořád nic nedělá... Bude mít někdo dobrý pocit, že mu něco opakovaně nabídne? Zřejmě ne. A tak jsou potom dvě možnosti. Buď začne být v důsledku toho, že najednou od nikoho nic nedostane, aktivní, nebo ho ta komunita vyloučí, postaví někam na kraj. Ten systém je prostě založený na zásluhách. Není to tedy každému podle jeho potřeb, ale každému podle jeho zásluh. Člověk, který nedělá nic, je zbytečný, nikdo ho nechce. Proto to není komunismus – když nic neděláte, nikdo vám nic nedá. Na druhou stranu, když by měl někdo dlouhodobě pocit, že víc dává, než dostává, také to fungovat nemůže. Proto by časem byla ta nabídka a poptávka podobná jako dnes – ovšem bez těch peněz,“ vysvětlil buddhista a úspěšný podnikatel Malý. 

Jak představuje myšlenky nového systému, který se zrodil v hlavě L. Malého  občanské sdružení Adate Paradigma?
Je to platforma, která umožní vzájemnou spolupráci lidí, naplněných radostí ze života, napříč společnostmi, hranicemi, politickými zřízeními a náboženstvími a nezávisle na dnešním finančním systému.

Činnost jednotlivců není motivována očekáváním osobního zisku, ale potřebou realizovat svůj potenciál, svůj smysl života na této planetě, která ale ještě přinese radost i příjemci této činnosti. Produkty a služby, které vstupují do vzájemných transakcí mezi jednotlivci, nemají stanovenou žádnou svoji hodnotu, a proto se celý systém podobá nekonečnému a neřízenému, avšak naprosto transparentnímu toku vzájemných darů, které neustále na základě nabídky a poptávky probíhají uvnitř vznikajících a zanikajících komunit, umožňující v každém okamžiku vysokou míru důvěry všech zúčastněných jednotlivců a pomáhajícím jim tak s optimální alokací jejich nabídky.

"Tvoříme nový prostor seberealizace se samovolně vznikajícími, obecně prospěšnými cíli, které v konečném důsledku vedou ke zvýšení blaha všech zúčastněných jedinců," říkají. Je to neziskové, občanské, transparentní, multistrukturní společenství, kde lidé sami rozhodují o tom, kolik svého potenciál do čeho chtějí vkládat, s kým a na čem chtějí spolupracovat, k čemu chtějí směřovat jako jedinci I jako komunity.

Principy platformy: Radost, důvěra, transparentnost, komunity, vzájemnost, dar, absence hodnoty, kauzalita, zásluhy.

Kdo je Libor Malý
Na Liboru Malém je pozoruhodná celá řada věcí – mimo jiné jeho životní krédo. Praktikuje totiž tibetský buddhismus a s pomocí této orientální filozofie se rozhoduje i v obchodu. Dovedlo ho to hodně vysoko, stál u zrodu a v čele společnosti, která provozuje služby na elektronickém trhu práce. Vloni v prosinci prodal pak tuto firmu finské skupině Alma Media za bezmála miliardu korun. Nyní by mohl odpočívat a užívat si peněz, přesto se věnuje dalšímu svému nápadu – pracuje na myšlence nového společenského systému, který by fungoval bez peněz.
Jeho klíčové myšlenky jsou při tom tyto: Vše je dobré; respektuji okolnosti a dělám to nejlepší; každý čin či rozhodnutí má své důsledky, kterým neuteču; aby bylo dlouhodobě co brát, musí se adekvátně dávat. Zdůrazňuje také to, že základem buddhismu je nelpění, neboť celý vesmír je jen jako sen, iluze. Člověk by neměl lpět na ničem, tedy ani na svém podniku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…