Pozor na Zemana. Klause prý musel zděsit už svým prvním prohlášením

16.02.2013 12:02

ROZHOVOR Miloš Zeman bude nevyzpytatelný prezident, který nepotřebuje tmelit společnost. Jeho kroky mohou vést k dalšímu odklonu české levice od moderní levicové politiky směrem k populismu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl sociolog a bývalý kandidát na hlavu státu Martin Fafejta.

Pozor na Zemana. Klause prý musel zděsit už svým prvním prohlášením
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Co podle vás ukázaly tyto prezidentské volby ze sociologického hlediska?

Podle mého ukázaly na určitou rozpolcenost české společnosti, kdy mnozí zastánci obou kandidátů volby chápali jako pokračování boje dobra se zlem (či Václava Klause s Václavem Havlem), přičemž kdo byl a je tím „dobrem“ a kdo „zlem“, si každý tábor interpretoval přesně opačně. A také ukázaly, že tradiční dělení na levici a pravici poněkud postrádá smyslu. Zemana volili mnozí z těch, co se hlásí k pravici a naopak. Identifikovat tu dělící linii je práce na celou knihu, která by začala právě sporem Klaus vs. Havel. Tady je zajímavé, že Zeman se v době svého politického působení vždy vymezoval vůči Klausovi a snad nikdy vůči Havlovi, přesto jej volili mnozí Klausovi zastánci a Havlovi odpůrci.

Při našem posledním rozhovoru jste tipoval, že prezidentem se stane „protestní hlas proti Miloši Zemanovi“. Proč to nakonec dopadlo zcela obráceně?

Volební tým Karla Schwarzenberga zcela excelentně zvládl první kolo volby, ale propadl v tom druhém, když si neuvědomil, že druhé kolo je jiným typem volby než kolo první. Například v tom smyslu, že ve druhém kole je třeba být více konfrontační a zároveň je nutno oslovit i ty, kteří by za jiných okolností Schwarzenberga nevolili.

Jaký bude podle vás Miloš Zeman prezident?

Ač často zaznívá, že Miloš Zeman je jako politik předvídatelný a víme, co od něj čekat, já si to nemyslím. Jednak byl deset let mimo politiku a mohl se za tu dobu změnit. Za druhé to je člověk velmi osobitý, kterého nelze svázat nějakými šablonami – osobně se domnívám, že je to ještě větší individualita než Václav Klaus, který je na rozdíl od Miloše Zemana celkem ideologicky čitelný. A v neposlední řadě je znám vztah Miloše Zemana k alkoholu. A pod vlivem alkoholu člověk vždy jedná do určité míry nevyzpytatelně, což může být někdy pozitivní, ale velmi často to má spíše negativní důsledky. Miloš Zeman své zastánce i odpůrce ještě mnohokrát překvapí, pozitivně i negativně.

Uvnitř ČSSD panují obavy, že Miloš Zeman bude této straně škodit, nebo alespoň té části, která ho nevolila v prezidentské volbě v roce 2003. Může tomu tak podle vás být, anebo jsou tyto obavy liché?

Osobně se domnívám, že Miloš Zeman ještě dá najevo té části ČSSD, která jej nevolila, pocítit své nesympatie. Nesmíme zapomenout, že Miloš Zeman ze strany dávno vystoupil a nemusí k ní cítit absolutně žádnou loajalitu. Věřil bych, že bude podporovat oslabení stávající ČSSD a posílení SPOZ, přičemž by se SPOZ mohla stále více sbližovat se zemanovským křídlem ČSSD. Z toho mám trochu strach, protože by to mohlo znamenat další odklon české levice od moderní levicové politiky směrem k populismu. A vezmeme-li si stav ODS, pak by to mohlo vést k dalšímu nárůstu roztříštěnosti české politické scény, což vnímám jako nebezpečí.

Budou voliči Karla Schwarzenberga podle vás ochotní vůbec někdy přijmout Zemana jako svoji hlavu státu?

Část ano, část ne. Ono závisí i na tom, jak bude Zeman dále jednat. Stejně tak se může stát, že mu za některé jeho budoucí kroky nebudou moci přijít na jméno i někteří z jeho voličů.

Co by měl nový prezident udělat proto, aby uklidnil protestující Schwarzenbergovy příznivce? A je Miloš Zeman schopný takto rozdělenou společnost stmelit ?

Osobně si nemyslím, že by Miloš Zeman chtěl nějak tmelit společnost, jemu naopak určitá vyhrocenost situace vyhovuje, v takových situacích se mnohdy cítí jako ryba ve vodě. Na druhou stranu už Zeman ukázal, že v některých věcech bude mít blíže ke Schwarzenbergovi než ke Klausovi. Osobně se domnívám, že Václav Klaus musel být poněkud zděšen, když Miloš Zeman už v prvním interview po zvolení prohlásil, že by si dovedl představit Libora Michálka v čele NKÚ a doplnění Ústavního soudu bude konzultovat s kritikem mnohých Klausových kroků Pavlem Rychetským. To jsou právě ty kroky, kterými by si mohl získat podporu nebo aspoň toleranci svých nevoličů.

Dá se očekávat, že frustrace z výsledků voleb ještě prohloubí nedůvěru v politiku a někteří lidé ztratí o veřejné dění definitivně zájem, nebo to naopak povede třeba k tomu, že se lidé začnou více sdružovat v rámci občanské společnosti?

Já se domnívám, že někteří budou ještě frustrovanější, některé to vybídne k další aktivitě, ale obecně se nedomnívám, že by to vedlo k nějakému oslabení nebo naopak posílení občanské společnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …