Pozor na zrádná zranění při podzimním sportování

20.10.2015 0:00

V posledních teplých podzimních dnech se lidé hekticky loučí s cyklistikou, fotbalem, turistikou nebo joggingem ve stylu „urvat ještě co se dá“. Naopak nastává doba, kdy lidé, starající se o svou kondici mění in-line brusle za permanentku do fitness center a rezervují squash-arény.

Pozor na zrádná zranění při podzimním sportování
Foto: dodavatel TZ
Popisek: hory

Zima si vybírá svou daň a zahání sportovce do vyhřívaných zařízení. Lidé se tak snaží předejít vánočním kilům, které je tak jako tak čekají po štědrovečerní večeři

Nerozcvičení se pak vrhají do staronových venkovních i halových aktivit a následně pak často rezervují ordinace ortopeda nebo fyzioterapeuta. Tento jev se opakuje každý rok. „Bohužel jsem podcenil nástup zimy a s klesající teplotou jsem před sobotním rekreačním fotbálkem nevěnoval dostatečnou pozornost rozcvičce, nyní mám od sportování utrum na tři měsíce s vyvrknutým kotníkem a tak mě čekají Vánoce plné tučných jídel bez možnosti pohybu,“ říká Tomáš Veselý, aktivní třicátník a manažer obchodní společnosti.

Bolestivé natažené svaly, otoky, podlitiny nebo v horším případě pooperační stavy přimějí snaživé sportovce přemýšlet o vnímání vlastního těla a jeho možnostech. Při regeneraci svému organismu si pak můžou lidé pokorně pomoci klidovým režimem v intencích rad skutečného odborníka a nastartováním vlastního imunitního systému. Pomoci sportovcům po úrazech s rekonvalescencí pomáhají mnohé přípravky. „Často zkouším doplňkové léky, které mi pomůžou, například Wobenzym,“ dodává Veselý.

Důležitou součástí pro regeneraci jsou její přirozené mechanismy obrany těla, které omezují otoky a zrychlují hojení. MUDr. David Tomášek, chirurg z centra estetické plastické chirurgie vřele doporučuje, zvláště v podzimních a zimních měsících jíst dostatek přírodních vitamínů, aby bylo tělo obranyschopné. V případě zranění je pak podle doktora Tomáška vhodné sáhnout k podpůrným prostředkům, jako je zvýšený přísun ovoce a zeleniny, nebo výše zmíněný přípravek. Doporučení se vztahují i na nepodcenění následné regenerace, která je stejně důležitá, jako léčba.

 

reklama

autor: MaB

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…