Praha 5: Projekt Romský Mentor v Komunitním centru Prádelna

19.02.2013 12:18

Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici poskytuje pestrou a bohatou nabídku aktivit pro nejširší veřejnost napříč věkovými i společenskými skupinami. Kromě kulturních, společenských i vzdělávacích programů pro seniory sdružené v činorodém klubu SENzačních SENiorů (www.sensen.cz) se zde také pracuje s další cílovou skupinou – dětmi a mládeží ze sociálně znevýhodněného prostředí Prahy 5. Především se jedná o romské děti z blízkého okolí, které zde nalézají zázemí pro své volnočasové aktivity – audio/video dílna, odpolední „škola v Prádelně“, taneční soubor a v neposlední řadě projekt Romský Mentor.

Praha 5: Projekt Romský Mentor v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

O projektu místostarosta Městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit říká: „Romský mentor je unikátní a ojedinělý projekt, který do České republiky přinesla organizace Open Society Foundations (OSF) z Budapešti a je realizován od roku 2011 občanským sdružením ROMEA. Projekt úspěšně probíhá v Bulharsku, Maďarsku, Makedonii a na Slovensku. Hlavním cílem projektu je přispět k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit z oblasti umění a kultury. Mne osobně tento projekt zaujal již v loňském roce, kdy jsem na vlastní oči viděl výstupy skupiny mladého módního návrháře Pavla Berkyho a dětí z Komunitního Prádelna v podobě tanečních kostýmů, ve kterých jejich soubor vystoupil na vernisáži výstavy Lukáše Houdka, již jsem zahajoval. Navštívil jsem také jedno z jejich setkání v komunitním centru Prádelna a na vlastní oči si ověřil, že tento způsob práce s dětmi jako opravdu určitá forma integrace v praxi funguje. O to více mne překvapilo, že ze strany ZŠ Grafická, pod kterou ve školním roce 2011/12 tato skupina oficiálně patřila, nebyl o projekt velký zájem a celou jeho realizaci zajišťovali pouze zaměstnanci komunitního centra a dobrovolníci.

Jelikož však skupina dětí z několika škol Prahy 5 (např. ZŠ Grafická, ZŠ praktická a ZŠ speciální Pod Radnicí, ZŠ Kořenského a další) pod vedením absolventa VŠUP a módního návrháře Pavla Berkyho měla skutečně velmi atraktivní a kvalitně připravený program i výsledky, podpořil jsem rozhodnutí pokračovat v projektu Romský Mentor v komunitním centru Prádelna i letos, když Komunitní centrum provozuje Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5“.

Jedním ze styčných bodů projektu je právě úspěšný romský umělec – profesionál, který se pravidelně setkává se skupinou dětí a podle svého profesního zaměření pro ně ve spolupráci s pedagogem sestavuje program. V jeho rámci se pak děti seznamují s konkrétní činností a jejími širšími kontexty, ale hlavně samy také vymýšlejí a tvoří. Kromě rozvoje dovedností si však děti osvojují i skupinovou spolupráci a sociální kompetence, pozitivní vzor úspěšné romské osobnosti je pak motivuje k rozvíjení představ o své vlastní budoucnosti a snaze o vlastní úspěšnou dráhu. Zatímco se loňský ročník projektu Romský mentor v Prádelně nesl v duchu návrhu a vytvoření kostýmů tanečního souboru inspirovaných tradičním romským oděvem, letos se skupina rozhodla zasvětit společná setkání výletům do historie módy dvacátého století včetně seznámení se s rozličnými subkulturami, kulturními a společenskými hnutími apod.

„Do činnosti této skupiny se navíc zapojují i neromské děti, neboť účast v projektu je otevřená všem, a tak tento projekt v neposlední řadě přispívá k vzájemnému poznávání, zvyšuje vzájemnou toleranci a napomáhá skutečné integraci“, dodává JUDr. Petr Lachnit.

Fotografie ze setkání skupiny Pavla Berkyho v komunitním centru Prádelna naleznete mimo jiné na internetové adrese www.kcpradelna.rajce.net.

reklama

autor: Praha5.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…