Praha 5: „Velikonoční výtvarná dílna” v Komunitním centru Prádelna

24.03.2013 8:25

Na pondělí 25. března 2013 připravilo Komunitní centrum Prádelna pod záštitou zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita tradiční „Velikonoční výtvarnou dílnu”.

Praha 5: „Velikonoční výtvarná dílna” v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Jak uvedl zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit: “Jedná se o další počin z cyklu výtvarných workshopů a dílen, které se tematicky vztahují k tradičním svátkům (Vánoce, Velikonoce) i významným dnům a výročím (např. Den Země). Pro návštěvníky z řad dětí, ale i dospělých – častými účastníky bývají například členové klubu SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna – je přichystán materiál, potřebné pomůcky a hlavně odborný lektor, pod jehož vedením si vyhotoví plánovaný výrobek.”

Tradiční „Velikonoční výtvarná dílna” se koná pod záštitou zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita.

Ačkoliv tomu venkovní teploty příliš neodpovídají, přesto je tady jaro a s ním akce spojené s oslavou Velikonoc. Velikonoce v dnešní době vnímáme v podstatě dvojím způsobem, a pokaždé jde o „zmrtvýchvstání“ – jednak jako oslavu vzkříšení Ježíše Krista a jednak jako vzkříšení přírody k novému životu.
Všechny výklady Velikonoc tedy spojuje společné téma smrti a zrodu nového života, v otázce původu těchto svátků se však názory rozcházejí. Jejich počátky však s největší pravděpodobností sahají do pohanských dob, kdy lidé oslavovali příchod jara a plodnosti – symbolizované tradičními vajíčky -  což při tehdejším způsobu obživy znamenalo klíčovou životní otázku.

Ať už se jedná o jakékoli pojetí Velikonoc, vždy jsou spojené s vítáním jara. Toto roční období se lidé snažili odpradávna přenést různými způsoby i do svých domovů, například v podobě obilí zasazeného v miskách a talířích. Zvykem bývalo také nosit do kostela vrbové a lískové proutky a pučící jívové větve - kočičky - které si lidé ozdobené a posvěcené vystavovali doma za svatými obrázky. S Velikonocemi je zkrátka spojeno velké množství rozličných tradic a zvyků, zároveň bývají tyto svátky plné nejrůznějších řemeslných dovedností.

A právě v této souvislosti bude v Komunitním centru Prádelna probíhat v pondělí 25. března 2013 od 13.30 do 17.00 další z cyklu výtvarných dílen, které tematicky a obsahově vycházejí z lidových tradic během ročního cyklu a oblíbily si je nejen děti, pro které jsou určeny především, ale pravidelně se do nich zapojují i SENzační SENioři z Prádelny stejně jako nejširší veřejnost.

JUDr. Petr Lachnit závěrem dodává „Na letošní rok bude pro návštěvníky připraveno např. zdobení perníčků s velikonoční tematikou, tvorba velikonočních dekorací z papíru a plsti, věnečků z proutí nebo malování kraslic. Kromě symbolického vstupného ve výši 20,- Kč coby příspěvku na materiál si všichni účastníci rozhodně mají přinést tu správnou velikonoční atmosféru a přání, aby jaro již skutečně přišlo.“

reklama

autor: Praha5.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…