Praha 5: Výstava umělecké skupiny Andere Seite Studio "Teroidy"

21.02.2013 8:24

Dne 22. února 2012 se v Galerii Prádelna (Komunitní centrum Prádelna, Holečkova 38a, Praha 5) Pod záštitou zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita bude od 18,00 hod. konat vernisáž výstavy umělecké skupiny Andere Seite Studio "Teroidy".

Praha 5: Výstava umělecké skupiny Andere Seite Studio "Teroidy"
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici v Praze 5

Jedná se zároveň o druhou výstavu v nových, rozšířených prostorách Galerie Prádelna, kterou nyní nově provozuje Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5. Výstava potrvá do 22. března 2013.

Záštitu nad výstavou převzal zástupce starosty Městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Skupinu Andere Seite Studio tvoří bratři Radek a Zdeněk Květoňovi. Absolventi FUD katedry fotografie v Ústí nad Labem a FAMU) v 90. letech založili společné umělecké seskupení Pudon. Název Andere Seite Studio je inspirován německým titulem románu Země snivců litoměřického rodáka Alfreda Kubina. Spolupracovali např. na přípravě bookletů a vizuálních podkladů pro doprovodnou projekci pražské kapely Do Shaska!. Jejich tvorba zahrnuje fotografii, malbu, kresbu, počítačovou grafiku, animaci, street-art etc.

Výstava prezentuje jednu část dlouhodobého neoarcheologického projektu Andere Seite Studia “TEREZINALI A”, jehož tématem je sběr a digitalizace objektů z terezínského teritoria.  Fáze sběru objektů probíhala v letech 2002 – 2007. Projekt digitálního katalogu, čítající několik set naskenovaných artefaktů nalezených v Terezínském prostředí – Teroidů, se snaží uchopit Terezín ze zcela nové perspektivy. Jednotlivé objekty jsou vyjímány ze sedimentů dlouhodobě usazovaných a převrstvujících se v prostředí městské krajiny. Teroidy vznikly přímou digitalizací objektů ve skeneru. Celková suma tohoto objektového archivu je složena z různých předmětů v různém stupni destrukce, patinace, či fragmentarizace. Objekty jsou jednotlivě označeny kódovacím systémem, vytvořeným zvlášť pro tento projekt. Kód obsahuje vedle jména objektu ještě další informace, popisující jak imanentní vlastnosti předmětu, tak i vlastnosti, které získal vlivem prostředí, v němž se různě dlouhou dobu nacházel. Objekty - teroidy byly uchopeny se záměrem využít jejich potenciál sdělovat nové obsahy a odhalovat cosi ze své vnitřní anorganické a kolektivní paměti místa, a také jiné percepce místa. Jednoduchým autorským zásahem byl nevyhnutelný proces jejich nepovšimnutého obrušování na okamžik pozastaven, a toto zmražení je přesměrováno do galerie. V tomto duchu zůstávají výsledky sběračské aktivity nejen dokumentem sedimentu terezínské minulosti, ale také metaodkazem na lidskou přítomnost v krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…