Praha: Operační programy podporují pražské vědce

14.11.2012 18:43

Podpora vědy a výzkumu by měla obecně patřit mezi priority v celosvětovém měřítku. Jakou formou lze ale české vědce podporovat v jejich významné činnosti? Existují dotační tituly, které by umožnily v naší zemi financování nákladných výzkumných projektů?

Praha: Operační programy podporují pražské vědce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

V České republice je pro tuto oblast vyčleněno několik finančních nástrojů. Mezi ně patří i pražské operační programy, konkrétně Praha – Adaptabilita a Praha – Konkurenceschopnost, jejichž cílem je mimo jiné podporovat vědecko-výzkumné aktivity na území hlavního města.

Operační program Praha – Adaptabilita je zaměřen na neinvestiční projekty. Z Evropského sociálního fondu umožňuje financování projektů zaměřených na rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji.

Jedním z podpořených projektů je Asistenční centrum výzkumu a vývoje pro spolupráci s průmyslem ČVUT v Praze. Centrum vzniklo jako reakce na stále potřebnější kooperaci mezi technologickými společnostmi a univerzitami. Konkrétně se centrum zabývá vzdělávací činností orientovanou na projektové řízení, oceňování a medializaci výzkumu. Dotace pro tento projekt činila 4,6 mil. korun.

„Z původního projektu vzniklo Inovacentrum ČVUT, celouniverzitní centrum pro spolupráci s průmyslem. Ve všech oblastech své činnosti stále čerpáme ze znalostí a dovedností získaných právě z projektu Asistenční centrum výzkumu a vývoje pro spolupráci s průmyslem. Dokázali jsme je dále rozvinout a využít a dnes zaměstnáváme v Inovacentru téměř dvacet lidí, ročně přineseme na zakázkách od průmyslových partnerů několik milionů korun a kontinuálně vzděláváme vědeckou obec, aby byla lépe připravena spolupracovat s průmyslovými partnery,“ přibližuje vývoj a zároveň dlouhodobou udržitelnost projektu Ing. Jaroslav Burčík, Ph.D., ředitel Inovacentra.

Operační program Praha – Konkurenceschopnost naopak podporuje investiční projekty, díky nimž mohou výzkumné instituce například nakupovat nákladná výzkumná zařízení. Financování těchto investičních projektů je realizováno prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Díky evropským dotacím tak mohl být podpořen projekt Výzkumného a vývojového centra dentální implantologie a tkáňové regenerace, které se zabývá výzkumem materiálů pro náhradu kostní tkáně a vývojem systému neurochirurgických implantátů. Projekt byl podpořen částkou více než 11 milionů korun.

Dotací 56 milionů korun bylo také z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost financováno vybudování Centra fetální medicíny, které se věnuje výzkumu právě v této oblasti a svou činností současně přispívá k založení 1. centra fetální chirurgie v České republice, které umožní provádět chirurgické zákroky na plodech postižených závažnou vrozenou vývojovou vadou přímo v těle matky.

„Mezi výzkumně vývojové činnosti projektu patří zejména výzkum a aplikace nových metod prenatální diagnostiky, nové postupy v endoskopických metodách fetální chirurgie, dále pak 2D analýzy vrozených vývojových vad a mnoho dalších,“ upřesňuje Ing. Ludmila Vlašaná, technický náměstek Ústavu pro péči o matku a dítě.

Informace o projektech podpořených z operačních programů Praha – Adaptabilita a Praha – Konkurenceschopnost jsou k dispozici na webových stránkách www.oppa.cz, www.oppk.cz a www.mapaprojektu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…