Praha si připomíná konec války. Uctí památku rudoarmějců

09.05.2010 12:04

Již šedesát pět let uplynulo od konce druhé světové války a česká metropole si připomíná oběti z řad vojáků ruské armády, kteří padli při jejím osvobozování.

Praha si připomíná konec války. Uctí památku rudoarmějců

Hlavní město Praha uctí památku vojáků Rudé armády, kteří zemřeli v boji za osvobození někdejšího Československa. NaOlšanských hřbitovech se uskuteční vzpomínkové setkání na pohřebišti zesnulých Rusů. 


Osvobození Prahy bylo 9. května 1945 pro sovětskou armádu ve srovnáni s boji v jiných městech poměrně snadnou operací. Českou metropoli totiž v době jejich příchodu po čtyřdenních bojích z velké části ovládali čeští bojovníci a rudoarmějci po příjezdu likvidovali zejména zbytky německých sil. Ztráty Rudé armády v Praze se počítaly v desítkách. Několik stovek vojáků ale Sověti ztratili v následných bojích s ustupujícími Němci.

Prahu mohli osvobodit Američané 

Dodnes se však spekuluje o tom, že Prahu mohli osvobodit Američané, kteří již 6. května vstoupili do Plzně. Sovětsko-americko-britská dohoda z poloviny dubna 1945 ale stanovila, že do československého hlavního města vstoupí jako první Sověti. 


Svůj Den vítězství tak 9. května slaví také Rusko, které pořádá velkolepé oslavy v 72 městech. Každé z nich plánuje svou vlastní vojenskou přehlídku, ta hlavnís se koná na moskevském Rudém náměstí. 

Slavností se zúčastní nejvyšší představitelé Francie, Německa, Itálie, Číny a dalších nejméně třinácti zemí. Do Moskvy se vypravil také český prezident Václav Klaus.

Více čtěte:

Velkolepé oslavy na Rudém náměstí. Dorazili Klaus i Merkelová 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …