Pravdoláskařka Čáslavská nebyla žádnou mravní autoritou, soudí senátor Veleba. Ať se ti Kiskovi fandové odstěhují na Slovensko a netahají nám ho sem

02.09.2016 17:54

„Myslím, že pan prezident svoje vyjádření zveřejnil ještě poměrně citlivě, ale já pochybuji, zda bych v sobě vůbec byl schopen najít tuto citlivou hranici,“ zmínil senátor a předseda SPO Jan Veleba na konto výtek vůči Miloši Zemanovi, jenž se k úmrtí Věry Čáslavské vyjádřil podle mnohých stroze. „Tak ať se třeba přestěhují na Slovensko, tam mohou ‚svého‘ pana prezidenta uctívat,“ sdělil Veleba k tomu, když pražská kavárna ke skonu gymnastky vyzdvihuje soustrastná slova prezidenta Andreje Kisky.

Pravdoláskařka Čáslavská nebyla žádnou mravní autoritou, soudí senátor Veleba. Ať se ti Kiskovi fandové odstěhují na Slovensko a netahají nám ho sem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Úmrtí gymnastky a někdejší olympioničky Věry Čáslavské je bezesporu smutné. Ovšem mnozí prezidentovi Miloši Zemanovi zazlívají to, jakým způsobem se k jejímu skonu vyjádřil. Podle mnohých velmi stroze. Také si to myslíte?

Mám samozřejmě ke všemu jiný názor, nežli je oficiální mainstream. Napřed však musím zdůraznit, že není sporu o tom, že byla Věra Čáslavská fenomenální gymnastka a že sedm zlatých medailí z olympiády asi nikdo nikdy už nepřekoná, takže v tomto je její úspěch naprosto nezpochybnitelný. To ale ještě neznamená, že také byla fenomenální morální autoritou. Myslím si, že mám v hlavě schopnost kritického myšlení, ale to, co chci k paní Čáslavské říci, nemá nic společného s názorem pana prezidenta, který ostatně znám jen útržkovitě z médií a z toho, co řekl jeho mluvčí Ovčáček. Mne osobně totiž paní Čáslavská zklamala, což bylo v době, kdy její syn spáchal téměř otcovraždu, kdy její manžel Odložil nakonec zemřel. Paní Čáslavská se ale k tomu neštěstí po mravní stránce postavila naprosto chladnokrevně a právě to ve mne tehdy budilo takové prazvláštní pocity.

U paní Čáslavské jsem si později všiml ještě jednoho momentu – když nepřišla na slavnostní nominaci olympioniků před olympiádou v Soči. Myslím, že právě tam hrála jakousi politiku. To se mi ale nelíbilo, myslím si, že už v té době byla naprosto vyzrálá na to, aby se nějakým způsobem povznesla nad minulou dobou. Proto její gesto nepokládám za nějaký hrdinský čin. Navíc se mi nelíbilo, když později k tomu ještě vysvětlovala, že k nám kvůli Miloši Zemanovi nikdo ze světových státníků nepřijede a že budeme izolovaní. Kdybych byl v pozici prezidenta já, tak bych se nezachoval vůči paní Čáslavské jinak. Ze všech těch důvodů, které jsem řekl. Myslím, že pan prezident svoje vyjádření zveřejnil ještě poměrně citlivě, ale já pochybuji, zda bych v sobě vůbec byl schopen najít tuto citlivou hranici.

Dříve jsem míval paní Čáslavskou rád, ale po smrti jejího manžela jsem názor na ni změnil. Ona totiž ani neřekla, zda měl pan Odložil nějaké chyby, zda byl z jeho strany třeba alkohol... Podle mne se takto citlivá žena nechová.

Každý ale bolest vyjevujeme jinak – kupříkladu paní Čáslavská se po tom skonu svého manžela složila psychicky a pobývala prý dlouho v psychiatrické léčebně. Tento její stav pak zřejmě nastartoval i zhoubné nádorové bujení. O tomto ostatně hovořila i v dokumentu, který natočila Olga Sommerová. Tam paní Čáslavská naznačovala, jak tehdy trpěla.

Bodejť by netrpěla, když její syn spáchal téměř otcovraždu a když není člověk z kamene, tak trpět musí. Ona se ale k tomu taky stavěla tak, že nevyslovila nad tím žádné politování, tedy já si na nic podobného nepamatuji. Takže takto to hodnotím.

Věra Čáslavská v lednu 2014 vysvětlovala, proč se na Hradě nezúčastnila oznámení nominace českých sportovců na olympiádu v Soči slovy, že podle ní Miloš Zeman vysílá negativní energii. „Některá rozhodnutí úmyslně hrotí ad absurdum, z čehož jsou občané neklidní a ve společnosti panuje dusná nálada. Přitom by měl být stmelujícím činitelem, nikoliv rušivým. Proto jsem se rozhodla ze setkání omluvit,“ řekla tehdy Čáslavská v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Ano, o tom vím. Když to ale vezmeme politicky, tak ona byla velká pravdoláskařka, byla poradkyní prezidenta Havla. Ona ovšem po revoluci určitě nebyla tou, která by měla být mravní autoritou. Mravní autorita by měla spojovat a ne vyhrocovat. Na ten Hrad přece tehdy přišli všichni sportovci a byl tam třeba i Václav Klaus, ale ona, ona to takto vyhrocovala.

Strana TOP 09 si na svůj facebookový profil dala toto: „Český i slovenský prezident se vyjádřil k úmrtí Věry Čáslavské. Zatímco Andrej Kiska ji označil za symbol odvahy, kterou jsme jejím prostřednictvím vysílali do světa a ženu, která ukázala, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí, tak Miloš Zeman ji sklonil poklonu pouze za její mimořádné sportovní úspěchy.“ Zástupci tzv. pražské kavárny tak zřejmě naznačují, že je pro ně Kiska „jejich prezident“. Lze k tomu něco dodat?

Tak jestli je pro Karla Schwarzenberga a pro TOP 09 Kiska jejich prezident, tak tomu bych se ani moc nedivil, neboť TOP 09 využívá každičké příležitosti, aby mohli na Zemana útočit. Dám příklad ze situace, když se na Pražském hradě objevily bezpečnostní rámy. V jiných zemích v blízkosti památek totiž takové rámy běžně jsou, zatímco u nás se z toho udělalo haló a opět tu byla možnost si do Zemana kopnout. No a pokud by byl pro Karla Schwarzenberga Kiska prezidentem, tak co k tomu říci? Já si pamatuji dobře na den, kdy byl Miloš Zeman zvolen prezidentem; tehdy jsem šel ráno po ulici v Holešovicích a potkával jsem tam mladé lidi s plackami: „Zeman není můj prezident“. Zřejmě to měli připravené už před výsledkem volby, takže pro tyto lidi nebude Miloš Zeman nikdy prezident. Tak ať se třeba přestěhují na Slovensko, tam mohou pana prezidenta uctívat.

Někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt na svůj facebookový profil napsal, že v souvislosti s úmrtím Čáslavské „sklápí oči hanbou před naším prezidentem“. „Miloš Zeman měl odložit stranou svou malichernost, měl se sklonit před národní legendou a vzdát jí hold, jak se sluší na prezidenta. Dokonce i Václav Klaus to dokázal... Věra Čáslavská byla černým svědomím Miloše Zemana,“ doplnil k tomu Cikrt v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nevím, proč by měla být černým svědomím pro Miloše Zemana, tomu fakt nerozumím. Miloš Zeman má sice mnoho hlasitých kritiků, ale proti nim stojí velká mlčící většina. Nakonec ho v přímé volbě volilo přes dva milióny sedm set tisíc lidí, takže nechápu, proč by měla být paní Čáslavská jeho černým svědomím. Toto by měl zřejmě vysvětlit pan prezident sám.

Rok a půl před druhou přímou prezidentskou volbou v Česku zvažují kandidaturu například textař Michal Horáček, či místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Kroměřížská výzva, která si klade za cíl najít příštího prezidenta, v pondělí prý prostřednictvím jednoho z iniciátorů výzvy Michaela Kocába představí svého kandidáta – s největší pravděpodobností to bude europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Tuhle věc znám. Ale nevím, kdo by v tomto případě byla první dáma této republiky, když by byl pan Pospíšil zvolený. Máme snad nějakou tradici... Ponechme ale tuto věc na voličích. Pan Kocáb je však pro mne profláklá osobnost, která se jen zoufale snaží, ale rozhodnou stejně nakonec voliči, protože do té doby se zákon o volbě prezidenta asi stěží podaří někomu změnit. Můj názor ale je, že pokud Miloš Zeman do druhé volby půjde – a já si přeji, aby se tak stalo – tak pak při jeho současné intelektuální kondici, nikoliv fyzické, která je kvůli jeho dolním končetinám limitována, to jeho protikandidáti nebudou mít jednoduché.

Může Zemana podle vás vůbec někdo porazit? Třeba senátor Zdeněk Škromach...

Pana Škromacha ani neberu v tomto vážně. Nevím, proč do toho chce jít. Pro nějakou potřebu většího zviditelnění v nějaké periodě svého vývoje? Kdyby byly ale volby teď, tak bych dokonce byl schopen uzavřít sázku. Mým favoritem by byl Miloš Zeman.

Tomáš Cikrt mi ale řekl, že je Miloš Zeman snadno k poražení...

To je ale jednoduché! Stačilo by totiž udělat bleskové průzkumy veřejného mínění a došlo by se podle mne k závěru, že se Tomáš Cikrt mýlí.

K setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prezident Zeman v Pressklubu na Frekvenci 1 prozradil, že ji minulý čtvrtek údajně na rovinu řekl, že když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům, což byla podle Zemana jemná narážka na to, že si napřed Německo pozvalo imigranty domů a teď je chce rozdělit do okolních zemí. V tomto se Zemanem souzníte, anebo byste mu přece jen něco vytknul?

Několik lidí spolu se mnou od Miloše Zemana tuto větu slyšelo ve chvíli, když byl na zahájení výstavy Země živitelka, kde jsem byl přítomen osobně také. Tam na to přišla řeč, že bude jednat s Merkelovou, a on tam volným způsobem k tomu říkal, že přemýšlel, jak a co jí zcela normální větou řekne a toto nám tam přednesl jako nápad. Když byste se podívala na můj facebook z toho dne, tak jsem tam právě toto popsal. Nechci, aby to ode mne vypadalo nějak blbě, ale ta věta je geniální svou jednoduchostí! Já jsem člověk z venkova, narodil jsem se na osadě, která má šest čísel, a tady vládly úplně jiné poměry, než ve městě. A před lety, když tady příbuzného svého souseda někdo pozval na oběd, nebo na panáka slivovice, tak ho také pak nakonec nikdy neposlal jinam, tedy k sousedům. Takže v tomto je ta Zemanova věta naprosto trefná. Myslím, že to pan prezident řekl velmi diplomaticky a těžko paní kancléřka na to mohla něco namítat. Bylo to totiž neurážlivé.

Máte už doma knížku rozhovorů s panem prezidentem nazvanou Tato země je naše?

Ještě ne, ale samozřejmě si ji koupím a přečtu. Zatím jsem neměl čas, neboť se plně soustředím na krajské volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…