Pravičák, který volil Zemana: Kalousek... To je prostě lidská blbost

05.02.2013 6:09

JINÝMA OČIMA Miloše Zemana nevolili zdaleka jen příznivci levice. Značnou část hlasů mu dali voliči ODS, ale i řada ještě tvrdších pravičáků. Svoji podporu mu vyjádřil dokonce i šéf libertariánského portálu Reformy.cz Vít Jedlička, který dlouhodobě kritizuje Nečasovu vládu. Ta podle něho s pravicí nemá nic společného, chová se socialisticky.

Pravičák, který volil Zemana: Kalousek... To je prostě lidská blbost
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Proč je dobře, že se na Hrad dostal Zeman a ne Schwarzenberg? „Pro mě jako pro euroskeptika je obojí děsné, ale vítězství Zemana je dobrá zpráva alespoň tím, když to řeknu zjednodušeně, že Zeman vyvěsí vlajku EU na Hradě a bude za to chtít peníze (dotace), zatímco Schwarzenberg by vlajku vyvěsil a ještě by za to EU zaplatil. V každém případě je ale strašné, že se takhle vzdáváme vlastní suverenity,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jedlička.

Zeman odmítá, aby Češi financovali krachující německé banky

„Miloše Zemana jsem podpořil kvůli věci, kterou vidím jako naprosto klíčovou. Tím je Evropský stabilizační mechanismus. A Zeman se několikrát proti vyjádřil ve smyslu, že není správně, aby se Češi podíleli na záchraně německých a francouzských bank, které špatně investovaly, a nemají co zachraňovat Řecko, které si dlouhodobě žije nad poměry. To je názor, který Zeman razí dlouhodobě, a já doufám, že svému slovu dostojí a ESM nepodepíše,“ věří zakladatel portálu Reformy.cz.

Na rozdíl od Karla Schwarzenberga je Miloš Zeman podle Jedličky člověk, který proti tomu bojuje. „Ostatně Schwarzenberg to sám v parlamentu navrhoval a v tom mezi nimi byl rozdíl patrný. Zarážející u šéfa TOP 09 bylo, že během kampaně řekl, že jako prezident by si vzal asi dva měsíce na rozmyšlenou, zda to podepíše. Vždyť on to navrhoval ve sněmovně a v Senátu a všechny prosil, aby to schválili. Takže to neměl nastudované? A ještě horší je, že by to prý podepsal, i kdyby experti byli proti,“ nechápe.

Těsně po volbách dala TOP 09 a Miroslav Kalousek jasně najevo, že v nové koaliční smlouvě musí být zmíněno, že ČR podepíše fiskální pakt EU. Jinak prý topka koaliční smlouvu nepodepíše.

Eurohujerství a lidská blbost…

„Úplně nerozumím tomu, proč je ministr Kalousek tak prounijní. Když protlačoval Evropský stabilizační mechanismus v parlamentu, ani tam sám tehdy nevěděl, kolik jako Česká republika budeme muset vynaložit peněz. Možná, že to kromě eurohujerství je i lidská blbost, co tyto lidi tak strašně žene k tomu, aby škodili naší zemi. Nevím, co za jeho proevropskými postoji ve skutečnosti je, ale je to dost děsivé,“ sděluje Vít Jedlička.

V předvolební kampani se objevila určitá snaha vyzdvihnout údajně až příliš dobré postoje Miloše Zemana k Rusku a varovat tak před jeho volbou. Na druhou stranu ale celý západní svět ekonomicky stagnuje a v příštích letech to lepší nebude. Není proto větší příklon na východ logický?

„Nemyslím, že bychom měli s některou zemí rozvíjet nějaké speciální vztahy. Správná zahraniční politika by měla být nastavena tak, abychom byli přáteli a obchodovali se všemi národy, s nikým nedělejme aliance a udržme si státní suverenitu. Stejně tak bychom se neměli plést do vnitřních záležitostí jiných zemí, jak to právě Schwarzenberg často dělá. To ale není naše věc, do toho nám nic není,“ konstatuje Jedlička pro server ParlamentníchListů.cz.

Nemusíme prý zakládat nový Sovětský nebo Evropský svaz na to, abychom byli suverénním státem v Evropě. „Je normální a není nic složitého na tom udržet si vlastní nezávislost a přitom mít s ostatními státy přátelské vztahy. A v Rusku nespatřuji žádné nebezpečí, to je falešný mýtus. Stejně tak ale nevidím důvod se s Rusy paktovat víc, než s jinými národy. Každopádně jestli je pro nás něco velká hrozba, tak je to ve své dnešní podobě Evropská unie,“ uvedl.

ODS a TOP 09. Žádná pravice, ale socialisti

Podle jeho názoru TOP 09 v příštích parlamentních volbách z popularity svého předsedy, která se byla patrná před prezidentskou volbou, nic nevytěží. „Myslím, že ta euforie z TOP 09 vyprchá. Je to spíš jen nasazováním pomyslné svatozáře Schwarzenbergovi, to brzy pomine a lidé se snad začnou zase zajímat, komu hodit svůj hlas,“ věří Jedlička, který se angažuje i ve Straně svobodných občanů exporadce prezidenta Klause Petra Macha.

„V tomhle smyslu jsem přesvědčen, že Svobodní budou jednou z variant pro ty, kteří odmítají další zadlužování a pseudoreformy. Je tu ale problém, že vládní strany, které se chovají socialisticky, si říkají pravice. Jsou to strany, které požadují víc státních zásahů, vyšší daně, víc nás zadlužují. Všichni to jsou socialisti, ať už jde o ODS, TOP 09 nebo ČSSD. Když se podíváme do programů dalších stran, jsou to skutečně jen Svobodní, kteří požadují zmenšení státního aparátu, snížení dani a mají k tomu hlavně i skutečný klíč,“ uvádí.

Měl by se dále výrazně politicky angažovat Václav Klaus? „Podle mě přichází čas, kdy se musí na politické scéně objevit nové osobnosti, které určí směr. Třeba Markéta Šichtařová nebo Pavel Kohout. Ti by s politickou scénou mohli pohnout dál. Myslím si, že Václav Klaus bude určitě plnit jistou roli, ale jeho doba v politice podle mě spíš pominula,“ dodal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Vít Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…