Pravice rozemletá na kaši a KSČM na čele. To říká celostátní průzkum

11.09.2012 13:14

Podle nejnovějšího průzkumu preferencí společnosti SANEP už se KSČM dotáhla na vedoucí sociální demokraty. V průzkumech této společnosti si drží preference těsně nad dvaceti procenty a zásluhou pokračujícího propadu vedoucí ČSSD se jim volební vítězství přiblížilo na pouhé tři desetiny procenta.

Pravice rozemletá na kaši a KSČM na čele. To říká celostátní průzkum
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

ČSSD by nyní podle průzkumu ve sněmovních volbách získala 20,5 procenta, komunisté 20,2. Třetí ODS zaostává s 14,8 procenta, čtvrtí lidovci by získali 7,9, až za nimi by skončila TOP 09 s 7,5 procenta. Na záda Schwarzenbergově a Kalouskově straně navíc dýchá Strana práv občanů-Zemanovci, které by volilo 7,1 procenta dotázaných.

Celý průzkum ZDE

Ze stran „pod čarou“ by se nejlépe umístili Národní socialisté-Levice pro 21. století. Strana Jiřího Paroubka by si připsala zisk 4,1 procent, ovšem těsně za ní se umístila Suverenita Jany Bobošíkové s 3,9 a Zelení s 3,8 procenta. V průzkumu je uváděn ještě zisk Strany svobodných občanů- rovná tři procenta, a rovněž parlamentní Věci veřejné, které by získaly rovné jedno procento.

Ve srovnání s předchozím srpnovým průzkumem poklesli vedoucí sociální demokraté, a to téměř o dvě procenta. KSČM se drží přibližně na stejné úrovni, posílila o jednu desetinu procenta. ODS se o jedno procento propadla, zatímco čtvrtí lidovci dosáhli stejného výsledku. TOP 09 o čtyři desetiny posílila, ale přesto v pikantním souboji stále zůstává za lidovci.

Zemanovci upevňují svou pozici mezi stranami, které by do Sněmovny prošly, za poslední měsíc posílili o 1,3 procenta. Jiří Paroubek se se svou NS-LEV 21 pomalu blíží k pětiprocentní vstupní hranici, od minula si polepšil o dvě desetiny.

Ve srovnání s nedávným průzkumem společnosti ppm factum jsou však výsledky poněkud odlišné. Podle této agentury by vyhrála ČSSD, ale ODS by s více než 17 procenty skončila na druhém místě, až za ní KSČM. Obě levicové strany navíc oproti předcházejícím průzkumům ppm factum oslabily. TOP 09 by získala 11,9 procenta a Zemanovci by předstihli KDU-ČSL, která by získala pouhých 5,6 procenta. Odlišné byly i výsledky „pod čarou“, kde by nejvíc hlasů získali Zelení (3,7 procenta), až za nimi by skončila NS-LEV 21, a to ještě se stejným ziskem, jako Strana svobodných občanů- 2,5 procenta.

Bez ohledu na odlišnosti ve výsledcích je zřejmé, že v čele preferenčního pelotonu se ustálila trojice vyrovnaných soupeřů, z nichž vládní ODS má nejspíš nejhorší výchozí pozici. Zdá se tak, že pokud budou pokračovat aféry vládních stran i ČSSD, mohou z toho nadále těžit komunisté.  

Volí komunisty, protože je znají

Ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc již na základě minulého průzkumu připustil, že komunisté mohou vyhrát volby, neboť řada lidí chce jejich prostřednictvím potrestat etablované strany, které vládly posledních dvacet let.

Nyní k tomu dodal, že komunisté podle něj představují transparentní a čitelnou alternativu k ČSSD, která řadu levicových voličů svou politikou znechutila. „Raději zvolí komunisty, kteří jsou z parlamentu celkem známí, než aby hledali nějaké úplně nové alternativy, třeba v oblasti extrémní levice,“ myslí si Zajíc.

Jiné kořeny má podle něj nárůst Zemanovců, Paroubkových Národních socialistů či Suverenity Jany Bobošíkové. Tyto subjekty podle něj uspokojují spíše voliče, kteří prahnou po silném vůdci, u kterého uvidí, že za ně bude bojovat a na politickém kolbišti bude viditelný. Dochází to podle něj do takových extrémů, že k Miloši Zemanovi se přichylují dokonce i někteří pravicoví voliči.

Ti by však podle Zajíce při svém znechucení z politiky velkých pravicových stran raději zůstali doma. Alternativou je pouze Strana svobodných občanů, která zatím není vyprofilovaná tak, aby jí většinový pravicový volič věřil, a proto právě na  pravé části spektra je největší část z 51 procent voličů, kteří by podle průzkumu preferencí zůstali doma.

Naopak levicoví voliči mají díky řadě ožehavých témat - od hospodářské krize po církevní restituce - silnou motivaci se voleb zúčastnit. Proto podle šéfa společnosti SANEP průzkumy takovým způsobem ovládají levicové strany.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…