Pravicové hnutí ostře odsoudilo napadení a poplivání Miroslava Kalouska

11.06.2012 13:47

Poplivaný ministr financí Miroslav Kalousek, který na čtvrteční demonstraci dokonce dostal i facku, našel rázné zastání. Původně na obranu oněch demonstrantů, kteří na ministra křičeli a plivali, vystoupila mluvčí levicového ProAltu. To však zásadně odmítá pravicové hnutí ProtiAlt, jež vzniklo jako opozice vůči protivládním skupinám.

Pravicové hnutí ostře odsoudilo napadení a poplivání Miroslava Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek věnoval 1000 Kč na charitu

Vedení ProtiAltu se nelíbí nejen samotný útok na ministra financí, který mezi demonstranty dobrovolně přišel a chtěl s nimi diskutovat, ale také schvalování násilí rozvášněného davu, s nímž přišel radikálně levicový ProAlt. Demonstrace se před budovou resortu financí v Letenské ulici konala v rámci akce tzv. okupací ministerstev.

„Blokádníci sami svým pokřikem „Kalousku, vylez!“ vyzývali ministra financí k tomu, aby vyšel před budovu Ministerstva financí. Už to samo o sobě se dá vykládat jako výzva k dialogu. Pan ministr financí měl zjevnou snahu promluvit k účastníkům blokády, ale rozlícený dav, nijak nekorigovaný pořadateli, mu toto neumožnil. Došlo naopak k verbálním i fyzickým útokům na jeho osobu. Jelikož byla snaha o komunikaci s demonstranty více než zjevná, nedá se tvrdit, že šlo z jeho strany pouze o provokaci. Předpokládáme totiž, zjevně na rozdíl od ProAltu, že volání po přítomnosti pana ministra mělo za cíl právě dialog a nikoliv lynčování,“ míní členové ProtiAltu.

Reformy prý jen napravují zadlužení za vlád ČSSD

Mluvčí levicového ProAltu totiž v tiskové zprávě mimo jiné uvedla, že ministr Kalousek prý před budovu vyšel demonstranty pouze provokovat, a že se navíc „schovával“ za neuniformované policisty. Podle zástupců ProtiAltu ale jde o záměrnou manipulaci a účelovou lež. „Neuniformovaní policisté byli viditelně označeni reflexními vestami s nápisem ‚Antikonfliktní tým‘, proto je snaha o zironizování odvahy ministra Kalouska pouze pokusem překrucovat fakta,“ píší pravičáci v tiskové zprávě.

Podle nich je jistě známo, že zfanatizovaný dav má jiné vzorce chování než jednotlivec. Proto se dá důvodně soudit, že samotné napadení je cílem davu, nikoliv jednotlivce. Za zfanatizováním davu účastníků současných nepokojů jsou prý snadno pojmenovatelná hnutí, odborové organizace a politické strany.

Celá tisková zpráva k dispozici ZDE

Na místě také prý není svalování viny za současnou nespokojenost na Nečasův vládní kabinet. „Současná vláda svými, jistě pro mnoho lidí nepříjemnými a nepopulárními kroky pouze reaguje na stav, do kterého stát uvrhly předchozí vlády, z valné většiny tvořené právě sociální demokracií, která je jedním ze strůjců současných nepokojů a které pouze zneužívá k opětovnému návratu k politické moci,“ kritizuje ProtiAlt.

Ať ProAlt odsoudí agresivitu na demonstracích

„Je proto účelovou lží či manipulací ze strany mluvčí ProAlt označovat za viníka současnou vládu a opomíjet příčinu současných problémů, kterou by ve skutečnosti měla hledat v řadách svých levicových souputníků,“ jsou přesvědčeni.

Sdružení ProAlt podle nich mohlo, či dokonce mělo incident u ministerstva financí odsoudit, protože nic nemůže a ani nesmí být akceptovatelným důvodem k použití násilí místo argumentů. „Prohlášení sdružení ProAlt naopak může vzbuzovat dojem, že tyto projevy násilí bude nadále tolerovat a podporovat, čímž by se na českou politickou kulturu začaly zanášet totalitní a nedemokratické projevy,“ obávají se zástupci pravicového hnutí, kteří se vůči ProAltu vymezují jednoduchým heslem, že svoboda nemá alternativu.

„Takové jednání my, ProtiAlt, zásadně odmítáme a vyzýváme sdružení ProAlt, aby přijalo zodpovědnost za toto nepřípustné manipulování davem a pro příště vyzývalo protestující ke slušnému a kulturnímu chování civilizovaných občanů,“ vzkazují protivládním aktivistům.

Podle mluvčí ProAltu Terezy Stöckelové však nelze tvrdit, že se současná vláda svými kroky pouze snaží napravit to, co v naší zemi udělaly vlády sociální demokracie. „Je obecně známo, že státní dluh začal dramatickým způsobem narůstat za pravicových vlád po roce 2006. Neříkáme, že sociální demokracie také nemá nějaké máslo na hlavě, ale rozhodně nelze říct, že pravicové vlády úspěšně řeší problém zadlužení státu, o dalších důležitých společných prioritách ani nemluvě,“ řekla ParlamentnímListům.cz Stöckelová.

Plivání neodsoudím, lidé jsou zahnání do kouta

Tato politika škrtů je podle ní nejméně dva roky praktikována v řadě evropských států, včetně České republiky, a prý můžeme vidět, že nic neřeší. Naopak. „Řecko je úplně v troskách a čím dál více ekonomů se přiklání k tomu, že jde pouze o spirálu proškrtání se k naprostému ubití ekonomiky,“ tvrdí mluvčí ProAltu.

Výzvu pravicového ProtiAltu k odsouzení incidentu před ministerstvem financí však odmítá. „Nejsem si vědoma, že by tam zaznívalo nějaké velké volání, aby Kalousek vyšel ven, možná to tam někde zvolal, ale nemyslím si, že to byla atmosféra v tom shromáždění,“ domnívá se.

Stöckelová podle svých slov neschvaluje fyzické násilí a děsí se toho, kdy by tu situace měla tímto způsobem eskalovat. „Rozlišme plivnutí a fackování. Plivnutí je vyjádření symbolického opovržení, já bych to sice neudělala, ale chápu, že má někdo potřebu to na Kalouska udělat. Já to odsuzovat nebudu. Je to sice projev agresivity, ale tady se především vláda chová agresivně. Tyto projevy nejsou řešením, jsou ale pochopitelné jako vyjádření toho, že se lidé cítí zahnaní do kouta,“ obhajuje aktivisty, kteří poplivali ministra Kalouska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…