Pravicoví grázlové, primitivové. Grebeníček o zpackaném zákazu KSČM

15.07.2011 23:06

Dokument, který by měl umožnit pozastavit činnost Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM), bude příští týden na vládním stole. Jedná se o materiál, na jehož základě se má kabinet rozhodnout, zda má být Nejvyššímu správnímu soudu podán návrh na pozastavení činnosti KSČM. Komise pod vedením Karla Bačkovského, která analýzu zpracovávala, ve svém závěru neshledala právní důvody pro pozastavení činnosti KSČM a ministerstvu vnitra tento postup nedoporučila. Komunistické poslance to nepřekvapilo.

Pravicoví grázlové, primitivové. Grebeníček o zpackaném zákazu KSČM

Podle důvěrných zdrojů ParlamentníchListů.cz, neboť zpráva je stále neveřejná, se v tomto duchu mělo vyslovit také ministerstvo vnitra. „Dle názoru ministerstva vnitra nejsou dány důvody pro podání návrhu na pozastavení činnosti nebo rozpuštění politické strany KSČM Nejvyššímu správnímu soudu a pokud by takový návrh byl přece podán, jsou jeho šance na úspěch mizivé", citoval dobře informovaný zdroj.

SLEDUJEME téma Zákaz KSČM

Pozastavení činnosti KSČM běžně označované za „zákaz komunistů" inicioval poslanec Stanislav Polčák z TOP 09 na počátku letošního roku. Reagoval tím na projevy Marty Semelové a Miroslava Grebeníčka (oba KSČM) při projednávání takzvaného zákona o třetím odboji. Jejich projevy byly podle Polčáka v rozporu se zákonem o protiprávnosti komunistického režimu.

Přinesli jsme jako první:
Máme informace o analýze: Zrušení KSČM skutečně není v plánu

U analýzy je prý špatná už základní konstrukce.

Stanislav Polčák je s analýzou velmi nespokojen. „Zpráva podle mne není přesná", komentoval dokument pro ParlamentniListy.cz. Už základní konstrukt je podle něj špatný. Analýza prý používá právní argumentaci, přestože nejde o zrušení politické strany, ale o pozastavení její činnosti, což znamená výrazně mírnější zásah do její činnosti. Velmi přísné nároky na zrušení politické strany pro pozastavení činnosti podle Polčáka neplatí.

Čtěte také:


„Ministerstvo vnitra však bohužel ve své analýze vychází z toho, že ty nároky platí v nezměněné formě i pro pozastavení", konstatoval Polčák.

Polčák ovšem podle lidí ze svého politického okolí patří k těm, kdo se s výsledkem analýzy nejspíš nespokojí.

Komunisté nedoporučující závěr analýzy předpokládali

„KSČM je strana, která neporušuje žádné zákony, neporušuje ústavu, je to demokratická strana zvolená velkým počtem voličů", ohradila se pro ParlamentniListy.cz komunistická poslankyně Marta Semelová. Nevidí proto žádný důvod pro pozastavení činnosti KSČM. Důvodem, proč někdo neustále usiluje o zrušení či pozastavení činnosti strany, je podle Marty Semelové v prvé řadě snaha odvést pozornost od stávající situace. „Je to odvádění pozornosti od skutečných problémů, kterých má tato země za vedením této, ale i předchozích vlád víc než dost. Jde samozřejmě především o sociální a ekonomické problémy."

Navíc podle ní dochází k neustálému zkreslování historie. Kromě toho, že to má vyvolat v lidech strach z KSČM a vymazat jim paměť. „Dělají to i za pomoci různých pseudoumělců či médií, včetně výuky ve školách", zlobí se Semelová.

K tématu:

Dalším důvodem, podle poslankyně, je vyvolání v lidech pocitu strachu, který má odradit voliče. "Voličům se například podsouvá zpochybňování komunistické strany, což není korektní. Opakované snahy o zrušení či pozastavení KSČM mají svůj původ také v tom, že tato strana je jediná, která usiluje nenásilnými prostředky o změnu tohoto režimu", tvrdí Semelová. Podle ní je nastavení ekonomických a sociálních záležitosti neuspokojivé pro většinu lidí v zemi. „Vyhovění požadavkům iniciátorů by bylo v každém případě názornou ukázkou nedemokratičnosti tohoto rozhodnutí", konstatovala.

Mašínové a Paumer jsou prachsprostí vrazi, uvedla Semelová.

Právě Marta Semelová a její projev při projednávání zákona o třetím odboji je iniciátory pokládán za projev nedemokratičnosti strany.

„Podle vašeho návrhu se má občanovi, který - opět cituji - s nasazením vlastního života vykonal mimořádně záslužný čin, přiznat postavení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu.

Ráda bych se zeptala, co to je ve vašem pojetí ten mimořádně záslužný čin? Zákeřná vražda? Žhářství? Ozbrojená loupež? Asi ano! V kontextu Topolánkem vyznamenaných a premiérem Nečasem či ministrem vnitra Johnem glorifikovaných prachsprostých vrahů, mám na mysli Mašíny a Paumera, je zřejmé, že za mimořádně záslužný čin opravdu považujete skutek, který například oni spáchali. Podříznutí spoutaného muže v bezvědomí či zastřelení pokladníka, když kradli peníze.

Nebo skutek bratří Šimsů, kteří přepadli poštu a zranili při pokusu o získání peněz poštmistra tak, že po celý další život trpěl hluchotou. Těmto zločincům chcete dát postavení válečného veterána! To je přímo plivnutí do tváře nejen jejich obětem a potomkům těchto obětí, jež vy mimochodem zcela ignorujete a často je přímo urážíte už třeba tím, že vrazi jejich rodičů jsou navrhováni na státní vyznamenání.

Je to ale i hrubá urážka a zneuctění památky všech účastníků protifašistického odboje. Tento statut totiž bojovníci proti nacistům, českoslovenští partyzáni či vězni, kteří v době 2. světové války prošli koncentračními tábory, nemají. A připomínám, že mezi prvními, kdo se postavili proti německému fašismu, kdo byli zatýkáni, mučeni a popravováni, byli právě komunisté", uvedla ve svém vystoupení ve sněmovně Marta Semelová. Ani toto vystoupení však podle komise není zákonným důvodem pro zrušení KSČM.

Výroky se podle komise velmi hrubým a dehonestujícím způsobem dotýkají konkrétních lidí a výroky o nich jsou pobuřující, nepravdivé a značně zkreslené. „Z právního hlediska z nich však nelze odvozovat hrozby, které by mohla KSČM pro demokracii znamenat do budoucna. Výroky totiž nemohou samy o sobě být jediným důvodem k zákroku vůči straně", uvádí komise, která analýzu zpracovávala.

Proti Štětinovi jsem Svatý Celestýn, říká Grebeníček

„Výsledek analýzy mě nepřekvapil", konstatoval pro ParlamentniListy.cz další „protagonista" Bačkovského analýzy, poslanec a bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. „Pokud se tu pokoušíme 20 let budovat parlamentní demokracii, není možné pozastavit činnost strany, která respektuje ústavu i zákony ČR, která vznikla ze zákona o politických stranách a byla zaregistrována ministerstvem vnitra. Jen hlupáci, nevzdělanci nebo grázlové se by se mohli pokusit iniciovat tuto záležitost", konstatoval Grebeníček. Konstatoval, že by byl zaskočen, kdyby vláda konala jinak, než ji orientuje příslušná analýza.

  • Rozhodne jedno razítko o zrušení komunistů? Dolejš si klepe na čelo
  • TOP 09 trvá na zákazu KSČM, strany zločinné ideologie
  • „Shodneme se nejspíš na tom, že situace v zemi není zrovna růžová", konstatoval Grebeníček.

    Připomněl, že státní dluh vzrostl na více než 1 bilion 400 miliard korun, a že roste i zadluženost občanů. „Chápu, že za těchto okolností je třeba šetřit, ale to, co nyní předvádí vládní koalice, ta přihlouplá reforma, může přivodit totální krach", dodal. Je přesvědčen, že se vládní struktury panicky bojí paměti lidí.

    „Panicky se bojí, že si lidé uvědomí o co přišli, a co teď prožívají," říká exšéf komunistů. Podle něj přichází obrovské rozčarování, protože mnohé se v Listopadu 89 slibovalo a mnohému se uvěřilo. „Já jsem byl pro to, abychom se rozešli s tím, co bylo špatné, ale to, co lidem vyhovovalo, se mohlo podržet a rozvinout do nových podmínek", konstatoval Grebeníček.

    Podle něj však došlo k negaci všeho minulého a jisté reziduum v podobě KSČ přece jen straší různé Topolánky a Nečase, Kalousky. „No a Štětina, tak to jméno vůbec nerad beru do úst." Připomněl, že už v parlamentu informoval sněmovnu o komunistické minulosti Štětiny a jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.

    „Citoval jsem přímo ze záznamu i jeho závazek vůči StB. Vedle něj si připadám jako Svatý Celestýn", dokreslil své stanovisko Miroslav Grebeníček. „Je to šílený kankán, co se děje, čili to jsou ty trapasy polistopadového vývoje", dodal.

    Klaus nikdy nešel na pozici antikomunistů.

    Podle bývalého předsedy komunistů se vedení země obává objevení nové charismatické osobnosti v KSČM. „Velmi hezky o tom mluvila profesorka Vladimíra Dvořáková, kdyby se objevila charismatická osobnost, že by mohla strhnout na sebe pozornost společnosti a při kritice stávající vlády z toho vytěžit pro nový politický subjekt, nebo i stávající." Současná neutěšená situace je hlavním důvodem, proč někteří jedinci, a nemám o nich valné mínění, se snaží nastolit - nazvu to antikomunismus.

    Grebeníček ocenil také prezidenta Václava Klause. „On nikdy nešel na pozici antikomunismu. On je nekomunista, ale on sám nefandí příliš těmto primitivům."

    Pokud by se našel podle Grebeníčka někdo další, kdo by chtěl znovu tuto otázku pozastavení KSČM účelově zúročovat, je třeba si uvědomit, že je to o zájmech. „Někteří mají zájem nahrabat především pod sebe, pro svou zájmovou skupinu, a bohužel musím přiznat natvrdo, že kašlou na řadové občany."

    Vláda se bude materiálem zabývat na příštím jednání

    Vzhledem k tomu, že má materiál informativní povahu, nebylo u něj provedeno ani připomínkové řízení.Materiál byl původně plánován na jednání vlády 13. července. Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna jednala za účasti vládních poslanců do pozdních večerních hodin, byl však materiál odložen na příští jednání vlády 20. července.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radmila Zemanová-Kopecká

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…